Despre raci

Ne mai intereseaza si ...
Post Reply
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Despre raci

Post by gemelu »

Deschid un nou topic din nevoia de a obtine niste informatii concrete despre acest subiect, dar si pentru a profita de prezenta printre noi a unuia dintre spcialistii in domeniu.
Este vorba de domnul @Sturio de la care (dar nu exclusiv) astept indrumare intr-o poveste.
Deci... A fost odata ca niciodata.... un mic elesteu sau bent sau balta de 12m x 10 m cu adancime de 1,3-2m. Malurile sunt tinute de o intaritura din niste pari cu blani.Lacul a fost facut acum vreo 5-6 ani in gradina casei de la tara a surorii mele, unde solul era oricum mlastinos. Pe malul nordic si vestic a crescur o multime de trestie. In balta sunt carasi salbatici adica prinsi cu diferite ocazii si eliberati, unii din ei locuind o vreme si in primul meu sistem aquaponic. Mai sunt niste crapi oglinda si cten pe care i-a cumparat cumnatul meu anul trecut de la Nucet Dambovita. Pestii sunt hraniti periodic(de fapt ocazional) cam de 2 ori pe saptamana cu grau si cu paine uscata. E o splendoare sa stai pe malul baltii sa vezi cum ies pestii sa ciuguleasca din paine. Sora mea le spune (alinta) CRONTZANEI datorita sunetului relaxant pe care-l produc cand mananca la suprafata.
Dar balta sa fie, ca broaste... DESTULE. Zgomotul lor e uneori chiar enervant! Si de parca nu ar fi deajuns, au aparut si serpi. Pe unul l-am surprins cand inghitea un peste. Nu stim ce sa facem pentru a regla ecosistemul baltii si sa scapam cumva de serpi si de broaste.
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Despre raci

Post by gemelu »

Intrebarea mea se refera la faptul ca cineva mi-a spus ca daca as introduce niste raci, acestia vor manca broastele si serpii.
Nestiind despre raci decat ca acestia sunt carnivori, ma gandesc, daca nu vor cauta cel mai accesibil vanat din balta si anume pestisorii.
Last edited by gemelu on Fri Jun 06, 2014 3:39 pm, edited 1 time in total.
User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Despre raci

Post by sturio »

Racii NU vor ataca broastele si mai ales serpii. De fapt, serpii se hranesc mai degraba cu broaste dar si cu raci :)
De broaste scapi su capcane, iar de serpi.... habar nu am ca Steve Irvin a murit ca altfel trebuia sa il chemi. Dar poti chema pe altul la fel de nebun.
Somnul si stiuca mananca boaste dar si pesti, deci nu e o varianta prea ok. Barza mananca doar broaste si serpi, niciodata pesti (contrar credintelor) dar nu stiu cm o inviti la cina...
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Despre raci

Post by gemelu »

Multumesc pentru raspuns. Deci nu realizez nimic.... Ideea ar fi ca am fost zilele trecute la pescuit, si am prins niste raci. Nu m-am indurat sa-i eliberez si ma gandeam sa-i pun in balta. Daca nu sunt utili contra broaste si serpi, cel putin sa nu fie daunatori pentru peste.
In ecosistem natural, cu ce se hranesc? Ar avea si vreo utilitate in balta?
aquaponicus
Posts: 34
Joined: Sun Jul 14, 2013 7:38 pm

Re: Despre raci

Post by aquaponicus »

Nu stiu cum ai putea regla tu ecosistemul tau mai mult decat este el reglat deja. Faptul ca au aparut broaste si serpi de apa este un indicator ca totul este Ok. De broaste nu poti scapa definitiv doar sa tii sub control numarul lor. Un numar mai mic de broaste si zgomot mai putin.
Racii nu au nici un efect asupra broastelor insa ar fi buni de mancat. La fel si broastele si serpii. Iti recomand sa treci la prins de serpi si broaste. Seara la lumina lanternei cu un mincioc. La fel si cu mormolocii aparuti din ouale deja depuse.
Ideea cu barza este buna daca ai reusi sa atragi o pereche sa isi faca cuib aproape de iazul tau. Asta ar insemna primavara devreme sa inalti un stalp cat mai inalt cu o mica platforma deasupra. Daca e o zona linistita ar putea fi destul de atragator pt o pereche tanara de berze.
gabibe
Posts: 8
Joined: Fri Mar 28, 2014 3:06 pm

Re: Despre raci

Post by gabibe »

nu ma pricep,dar batand atatea balti la peste,ma gandesc ca este si acolo un echilibru...unde este apa sunt si broaste si serpi,dar si insecte(cred ca asta este lantul principal)...imi venea sa rad de faza cu,,,,capcanele sau de prinsul cu plasa,nu pt ca este de necrezut,dar ma vedeam in delta,inainte de partidele de pescuit de noapte,umbland cu un mincioc mic dupa broaste...am gasit la repezeala ceva pentru tine care mi s-a parut f interesant ca si solutii(sunt chiar pe bune) si iti dau link-ul(bineanteles ca nu de la noi)...si ma gandesc cu groaza ca de unde ma bucuram initial de umiditatea in exces de anul asta(mama ce recolte o sa fie),m-am convins ca si apa in exces este rea(chiar si pentru recolte)...daca vei avea timp si rabdare pentru scopul propus,cred ca citirea "solutiilor"posibile va fi interesanta...spor...
http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Frogs
Post Reply