Page 1 of 1

Primul meu sistem de interior

Posted: Wed Jan 26, 2011 12:05 pm
by Danut-Alin
Aici veti gasi prezentarea primului meu sistem de interior
Image

De asemenea, un filmulet de prezentare gasiti aici : http://www.youtube.com/watch?v=Db6jAdCgwyA

Este un sistem functional de ceva vreme, in realizarea caruia am urmarit doua linii directoare—calitatea (m-am ferit de plastic nealimentar sau materiale toxice, am evitat siliconul sau materiale gen bioballs) si pretul (am cautat sa ma incadrez in limita a 500 de lei)

Echipamente folosite :
- vas pentru pesti (fish tank—FT) - volum 50 l
- vas pentru cultura (grow beds—GB) - volum 30l
- material pentru cultura—pietris de rau sortat si spalat (destul de multa munca )
- pompa apa (4W cu debit reglabil , intre 80 si 420 l/h) si pompa de aer specifice acvaristicii
- Pentru iluminat—3 lampi CFL de 24W fiecare , 6500K– lumina de crestere pentru plante
- aerare plante—un ventilator recuperat de la o sursa de PC
- o priza programabila pentru pompe si ventilator—15 minute on/15 minute off

- pesti—initial 4 carasi ( 2 perechi de varste si subspecii diferite). Incepator fiind in acvaristica am pierdut unul in procesul de ciclare a sistemului

- plante—salata , spanac , ridichii , busuioc , grau , magheran , cimbru

Sistemul de functionare este simplu - pompa din vasul cu pesti ridica apa cu reziduri in vasul de cultura de deasupra. Apa , filtrata prin pietris, se intoarce prin cadere (gravitational) la pesti. Pentru a retine apa suficienta in stratul de cultura, GB este prevazut cu o scurgere de diametru inferior, protejata de pietris cu un pexal gaurit. Pentru a evita inundarea abundenta a stratului la nivelul superior este prevazuta o scurgere de siguranta de diametru mare (over-flow).

Image

Am eliminat astfel posibilitatea inundarii sau posibilitatea ca pestii sa ramana fara apa.
Pompa de apa este conectata la o priza programabila - 15 minute pornit/15 minute oprit. Realizam astfel un ciclu umplere/golire benefic crearii bacteriilor in strat, odata cu golirea se trage oxigen in stratul de cultura, folosit de radacinile plantelor si de bacteriile din ciclul azotului.
Pentru bunastarea pestilor apa este oxigenata de o pompa de aer, conectata si ea la priza programabila.
Vasele fiind plasate intr-o zona intunecata, am confectionat doua surse de iluminat - una care functioneaza pe timpul noptii pentru plantele din vasul de cultura si una pentru pesti, aprinsa in perioada de alimentare a pestilor.
Suplimentar, am reciclat un ventilator de la o sursa de PC, el functioneaza pe timpul noptii conectat tot la priza programabila. Scopul sau - aerarea suplimentara a plantelor si racirea surselor de iluminat. Nu era strict necesar, dar cred ca plantelor le merge mai bine dupa montarea lui.

Pret total—403 lei , 2 zile de munca pentru executie , zeci de zile de planuri
Satisfactie—nemasurata!!!

Re: Primul meu sistem de interior

Posted: Fri Feb 11, 2011 8:15 am
by adrian
salut,
Felicitari pentru acest sistem si imi doresc ca si eu sa merg experimental pe ideea ta dar cu casasel obijnuit sa vad cum se compora in acvariu ( sa creasca si pestele o data cu plantele )
am citit cam tot formul si as avea mai multe nelamriri ..dar nu are sens sa te "bat" la cap ..oricum idee ar fi ca pe langa hobby sa fie si rentabila..ok sunt eco dar productia nu isi cam justifica curentul ?
ne mai auzim noi pe forum si sper sa devina in timp o comunitate in care sa discutam problemele si realizarile.

Fii bine venit!

Posted: Fri Feb 11, 2011 9:12 am
by Danut-Alin
Bine ai venit Adrian!

Ma bucura intrebarile, nici vorba de bataie de cap. Crearea unei comunitati este lucrul pe care il sper, unde sa ne putem gasi informatii si de unde sa primim o parere pertinenta.
Legat de rentabilitatea sistemului - acum pregatesc primul newsletter (termen estimat 15 feb.) care va contine si un articol legat de rentabilitatea sistemului aquaponics.
In linii mari - trebuie sa te gandesti ca , in perioada asta, o salata plina de chimicale de la supermarket este 5 lei, una eco , destul de greu de gasit in colturi ale tarii , ajunge la 9-10 lei. Apoi, consumul de curent este infim - pompa de apa are 4W si pompa de aer 5W ( si merg 12 ore din 24 ). Consumul cu lumina de crestere este de 24W/lampa- cu un program de 12 h pe zi , dar in camera unde am sistemul (bucatarie intunecoasa) oricum lasam o lumina aprinsa mai mereu...

Iar pentru sistemul de exterior, chiar vorbim de rentabilitate, mai ales daca folosim un sistem cu panou solar!

Si , mai presus de toate calculele , SATISFACTIA unui ecosistem functional in casa ta este de nepretuit!!

Update Primul meu sistem de interior

Posted: Mon Feb 21, 2011 2:05 pm
by Danut-Alin
Intrerup aici o scurta perioada de absenta de pe forum..

Ei bine, am avut treaba! Dar cu folos ... Seara de vineri am petrecut-o intre Google Sketchup pentru configurarea noului meu sistem si editarea unui filmulet de prezentare pentru aquaponica.ro. Rezultatele le puteti vedea viewtopic.php?f=9&t=28&p=107#p107 si http://www.youtube.com/watch?v=t3gEbwPm ... er&list=UL

Sambata si duminica am dedicat-o tot aquaponiei. Un telefon de la un prieten pescar m-a pus pe drum - o captura de 8 kg de caras, din care unii inca mai miscau! Dupa 1 ora de stat in tolba lui si 1 ora de stat in 2 galeti de apa de la retea de oras, am ajuns la el. Mai traiau 12 exemplare, destul de frumosi, chiar si trecuti de palma. Am mai facut eu 30 minute pe drumul de intoarcere, dar am reusit sa-i scap pe toti.
carasinbidon.jpg
Acasa eram complet nepregatit - nu vas in care sa-i tin, nu pompa/piatra de aer. Asa ca a trebuit sa improvizez! Piatra de aer am facut-o dintr-un pai din acela de plastic, cu un cap mufat in furtunul de aer si cu celalalt legat cu sarma pentru a nu pierde aerul. Cu cel mai mic ac din casa am facut 4-5 gauri in pai, pe unde sa iasa aerul. Si am facut adaptarea asta de care sunt foarte mandru la pompa de aer! Astfel am aer si in bazinul initial si in bazinul provizoriu!
adaptarepompaaer.jpg
Ideea a fost ca duminica sa scot pestii afara in unul din cele doua bazine pregatite pentru sistemul cel mare (unul de 500l si unul de 1000l). Insa duminica dimineata era un ger si o zapada afara de ar fi insemnat ca mai bine ii puneam direct pe gratar, decat sa-i scot afara!

Asa ca a trebuit sa improvizez din nou ( si sa apelez la intelegerea Oanei). Nu stiu cati ar accepta un bidon de 120l in bucatarie, eu am primit insa ok-ul cu promisiunea ca e ceva temporar, pana cand vremea va permite expulzarea pestilor din bucatarie.

De-aici inainte, totul a tinut de asteptare ca apa sa se declorineze si de construirea unui mediu plutitor. In 2 din ghivece am transplantat rosii cherry, iesite din seminte in primul vas de cultura, iar in al treilea am pus seminte de salata.
mediuplutitor.jpg
rosietransplant.jpg
rosieinghiveci.jpg

Cam asa a fost procesul tehnologic si cam asta e rezultatul final...
sistemupdate.jpg

Re: Update Primul meu sistem de interior

Posted: Mon Feb 21, 2011 3:14 pm
by mihai hammer
Danut-Alin wrote:Intrerup aici o scurta perioada de absenta de pe forum..
Ei bine, am avut treaba! Dar cu folos ... Seara de vineri am petrecut-o intre Google Sketchup pentru configurarea noului meu sistem si editarea unui filmulet de prezentare pentru aquaponica.ro.
... a trebuit sa improvizez din nou ( si sa apelez la intelegerea Oanei). Nu stiu cati ar accepta un bidon de 120l in bucatarie, eu am primit insa ok-ul cu promisiunea ca e ceva temporar, pana cand vremea va permite expulzarea pestilor din bucatarie.
Ce-am patit eu cu nevasta-mea pana a acceptat bazin de 330 l in bucatarie.
A trecut.

Felicitari pentru reusita!

Am postat si eu poze cu sistemul meu de interior.
http://www.forum.aquaponica.ro/viewtopi ... wrapheader

Re: Primul meu sistem de interior

Posted: Mon Feb 21, 2011 3:34 pm
by oana
Cu placere, domnule sot ;) !
... pai, imi plac si mie micile noastre "culturi" ;) ...

Update Primul meu sistem de interior

Posted: Wed Feb 23, 2011 9:13 am
by Danut-Alin
Dupa ce am decis sa folosesc pompa de aer si ca pompa de apa viewtopic.php?f=13&t=30

sistemul meu arata cam asa
sistemnou.jpg