
De asemenea, un filmulet de prezentare gasiti aici : http://www.youtube.com/watch?v=Db6jAdCgwyA
Este un sistem functional de ceva vreme, in realizarea caruia am urmarit doua linii directoare—calitatea (m-am ferit de plastic nealimentar sau materiale toxice, am evitat siliconul sau materiale gen bioballs) si pretul (am cautat sa ma incadrez in limita a 500 de lei)
Echipamente folosite :
- vas pentru pesti (fish tank—FT) - volum 50 l
- vas pentru cultura (grow beds—GB) - volum 30l
- material pentru cultura—pietris de rau sortat si spalat (destul de multa munca )
- pompa apa (4W cu debit reglabil , intre 80 si 420 l/h) si pompa de aer specifice acvaristicii
- Pentru iluminat—3 lampi CFL de 24W fiecare , 6500K– lumina de crestere pentru plante
- aerare plante—un ventilator recuperat de la o sursa de PC
- o priza programabila pentru pompe si ventilator—15 minute on/15 minute off
- pesti—initial 4 carasi ( 2 perechi de varste si subspecii diferite). Incepator fiind in acvaristica am pierdut unul in procesul de ciclare a sistemului
- plante—salata , spanac , ridichii , busuioc , grau , magheran , cimbru
Sistemul de functionare este simplu - pompa din vasul cu pesti ridica apa cu reziduri in vasul de cultura de deasupra. Apa , filtrata prin pietris, se intoarce prin cadere (gravitational) la pesti. Pentru a retine apa suficienta in stratul de cultura, GB este prevazut cu o scurgere de diametru inferior, protejata de pietris cu un pexal gaurit. Pentru a evita inundarea abundenta a stratului la nivelul superior este prevazuta o scurgere de siguranta de diametru mare (over-flow).

Am eliminat astfel posibilitatea inundarii sau posibilitatea ca pestii sa ramana fara apa.
Pompa de apa este conectata la o priza programabila - 15 minute pornit/15 minute oprit. Realizam astfel un ciclu umplere/golire benefic crearii bacteriilor in strat, odata cu golirea se trage oxigen in stratul de cultura, folosit de radacinile plantelor si de bacteriile din ciclul azotului.
Pentru bunastarea pestilor apa este oxigenata de o pompa de aer, conectata si ea la priza programabila.
Vasele fiind plasate intr-o zona intunecata, am confectionat doua surse de iluminat - una care functioneaza pe timpul noptii pentru plantele din vasul de cultura si una pentru pesti, aprinsa in perioada de alimentare a pestilor.
Suplimentar, am reciclat un ventilator de la o sursa de PC, el functioneaza pe timpul noptii conectat tot la priza programabila. Scopul sau - aerarea suplimentara a plantelor si racirea surselor de iluminat. Nu era strict necesar, dar cred ca plantelor le merge mai bine dupa montarea lui.
Pret total—403 lei , 2 zile de munca pentru executie , zeci de zile de planuri
Satisfactie—nemasurata!!!