Planuri pentru primul meu sistem acvaponic

Acesta este sistemul meu...
User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Planuri pentru primul meu sistem acvaponic

Post by sturio »

Ma bag si eu:
Mi se pare prea optimist calculul de la pesti. Ganditi-va ca 2 tone de peste inseamna in cazul somnului un consum mediu de oxigen de cca 40 grame/h la o temperatura medie de 21 de grC. Daca temperatura creste, la 25grC, consumul va fi de 50 gr/h. Pe zi, veti avea un consum mediu de 1.2 kg O2. Acest oxigen trebuie sa vina de undeva: butelii, aeratoare cu bule sau profesionale electrice (zbaturi sau umbrela). Un astfel de aerator profesional are un randament de 400 gr Oxigen pe ora /kw, iar cele cu bule au randament de 5 ori mai mic!!! Mai departe faceti singur calculul.
Bacteriile din biofiltru de regula consuma tot atat oxigen cat pestele din sistemul pe care il deservesc...
Din butelie, fara un tub U sau oxycon, aveti un randament de 20-30% prin difuzoare ceramice de cea mai buna calitate. Adica o butelie mare de 10 kg, se va consuma intr-o zi pentru tot pestele dv. Ea costa intre 50-100 Ron, depinde de unde o luati. Cu tub U sau oxycon, randamentul creste la 90%. Oxyconul necesita energie electrica serioasa, iar tubul U costa cca 1000 Euro instalarea lui in subteran si este permanent.
Asta doar casa evidentiez managementul oxigenului, nu mai vorbesc de restul de energii consumate. Pompa de 100 W este prea mica (16 mc/h este doar la impins, fara nicio diferenta de nivel si furtun aproape zero metri!!!)
Considerati o pompa de cca 300 W, un aerator de tip turbosuflanta de cca 500 W, o butelie de oxigen consumata la fiecare saptamana (vara sau la temperaturi de peste 25 grC).
Si in final, sper sa nu va dezarmez de tot, dar 2 kg in 300 de zile e un vis frumos pt somnul european. Eventual daca porniti cu 100 grame, veti ajunge in acest timp la 1.5-1.7 kg, furajat cu cele mai bune variante dar care oricum nu au un RCH sau FCR mai bun de 1.2 !!!
slate112
Posts: 21
Joined: Fri Jan 31, 2014 11:30 am

Re: Planuri pentru primul meu sistem acvaponic

Post by slate112 »

:( (300w+500w) x 24ore X 360 zile = 6912Kw+1,5lei = 10368 lei ceea ce ar anula orice urma de profit, ne mai vorbind de acoperirea cosului cu incalzirea (la Brasov), buteli se oxigen si amortisment.
Partea cu pompa nu ar fi chiar tragica, coloana de apa ne fiind decat de 2m, si distanta intre pompa si decantor fiind mica. Probabil ca o pompa de 150w ar face fata, trasa de par.
Trist.
E clar, numai un pret just ar acoperi costurile, insa acesta nu se poate obtine decat in timp, concluzie suntem prea saraci sa mancam sanatos (numai eu stiu ce pierderi am pentru ca nu folosesc pesticide ca la carte, si uni pun botu la bio, vax).

Totusi, cum se ajunge la profit in acvacultura? pentru ca la asemenea consum de energie, imi da cu virgula, unde am gresit?
Ce specie de peste cu consum mai redus de oxigen as putea folosi? Bazinul ingropat ar ajuta la mentinerea unei temperaturi sub 25 grade sau nu, tinand cont ca la Brasov problema mai mare ar fi cu incalzirea.

Sturio rata de conversie de 1:1 era dintr-un post de al tau mai vechi pe un alt site, si mie mi se parea optimista.
User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Planuri pentru primul meu sistem acvaponic

Post by sturio »

1. rata de 1:1 este o rata fiziologica, nu tehnologica. Diferenta este ca si pestii ce au murit de la populare pina la valorificare au consumat furaj. Se arunca furaj prin filtrare si mai intotdeauna se da pe jos cu ceva furaje, nu?
Deci totate aceste furaje folosite duc la un consum final mai mare. Apoi, FCR depinde de o serie de factori dintre care cel mai important e varsta apoi conditiile de trai.
2. Nu se face profit in acvacultura recirculanta din productii mici. Pragul de rentabilitate este undeva peste 50 de tone!
DAR, partea acvaponica ati subestimat-o. Mai refaceti calculele. Salata se produce in max 5 saptamani de la rasad cu 3 frunze, si suporta ingramadeala. Acvaponia devine rentabila cu cele 2 tone de somn daca:... facem loby pt "chemical free"!!! Ati uitat?
3. KWh nu este 1.5 lei, este uneva la 0.45. Aici ati mai gresit ceva la calcule. NU e draq asa de negru :)
4. Ganditi-va la Clarias (somn african). Acesta practic nu are nevoie de O2, doar bacteriile biofiltrului!
5. Nici incalzirea nu e asa de dificila. O centrala pe peleti de marimea uneia pt o casa cu 4-5 camere, si mai ales turbosuflanta vor face toata treaba.
slate112
Posts: 21
Joined: Fri Jan 31, 2014 11:30 am

Re: Planuri pentru primul meu sistem acvaponic

Post by slate112 »

Ok, am intels partea cu furajul, insa somnul, desi este preferatul meu, nu poate aduce profit se pare.
De lasat nu ma las asa usor.
Partea vegetala nu am subestimat-o, am dus-o la minim, si aici pot aparea probleme sa pierzi culturi, mai ales in lipsa pesticidelor. Cat despre Chemical FREE nu am uitat, acolo este profitul, eu prin calculele mele incercam sa vad daca sistemul se autosustine cu preturile pietei. Eu zic ca pe somn pot lua mai mult de 12 lei in cazul in care il vand direct la consumator (14-15lei ar fi un pret posibil), insa un impediment este ca furajul pentru somn este o piatra de picior cand vine vorba de Chemical Free, pentru ca este procest industrial. Clarias banuiesc ca foloseste acelasi furaj, scump si problematic.
Asa ca schimbam schema, inapoi la calcule.
mihai hammer
Posts: 100
Joined: Mon Feb 14, 2011 3:58 pm

Re: Planuri pentru primul meu sistem acvaponic

Post by mihai hammer »

slate112 wrote::( (300w+500w) x 24ore X 360 zile = 6912Kw+1,5lei = 10368 lei ceea ce ar anula orice urma de profit, ne mai vorbind de acoperirea cosului cu incalzirea (la Brasov), buteli se oxigen si amortisment.
Totusi, cum se ajunge la profit in acvacultura? pentru ca la asemenea consum de energie, imi da cu virgula, unde am gresit?
Ce specie de peste cu consum mai redus de oxigen as putea folosi?
Daca renunti la partea cu buteliile de oxigen si mai adaugi un aerator profesional, plus iluminatul ajungi cam la 1,6 kw/ora inmultit cu aproximativ 0,5 lei, iar cand apa este calda va trebui sa suplimentezi.

In afara de pretul mai mic decat cel calculat de tine la curent, cred ca trebuie sa iei in calcul ca somnul romanesc se poate vinde cu mai mult de 15 lei/kg. Este bine ca vrei sa incepi cu somnul, intrucat nu este chiar atat de pretentios. In sezonul rece poti incerca si cu pastrav curcubeu in prima faza, care poate suporta de asemenea densitati mari, insa ar trebui marita viteza de circulatie/deplasare a apei in bazin.
- - - - - - - - - - - - -
Acvaponia salveaza Romania (se scandeaza)

http://www.SatVacantaBradulet.ro - un alt mod de a petrece timpul liber
mihai hammer
Posts: 100
Joined: Mon Feb 14, 2011 3:58 pm

Re: Planuri pentru primul meu sistem acvaponic

Post by mihai hammer »

sturio wrote:Ma bag si eu:
Mi se pare prea optimist calculul de la pesti. Ganditi-va ca 2 tone de peste inseamna in cazul somnului un consum mediu de oxigen de cca 40 grame/h la o temperatura medie de 21 de grC. Daca temperatura creste, la 25grC, consumul va fi de 50 gr/h. !
De fapt eu m-am bagat, Radu.

Ca de fiecare data ai venit cu date concrete.
Noi profitam din plin de expertiza ta.
- - - - - - - - - - - - -
Acvaponia salveaza Romania (se scandeaza)

http://www.SatVacantaBradulet.ro - un alt mod de a petrece timpul liber
slate112
Posts: 21
Joined: Fri Jan 31, 2014 11:30 am

Re: Planuri pentru primul meu sistem acvaponic

Post by slate112 »

Iluminatul este numai pe timp de iarna, iar media ar fi indicat sa nu treaca de 1,2Kw/h, ceea cear duce la un consum in jur de 5000lei/an in curent calculat la 0,5lei/Kw. (dupa ultima factura pretul este de 0,17 lei/kW - pe net era in lei vechi de acolo confuzia cu 1,5lei/Kw cred). Deci intradevar nu e dracu atata de negru.
Se poate ceva link-uri catre aeratoare profesionale?

La mine temperaturi peste 30grade sunt putine zile pe an, nu imi fac probleme mari din cauza caldurii, frigul va fi problema, temperaturi de -20 grade sunt frecvente. Chiar si vara noptile sunt reci (de regula pana in 18 grade).

La Brasov pretul pastravului este mic, sunt multe pastravarii aici. As face primul sezon cu somn (preferatul meu si ca animal, si ca gust si ca activitate), iar urmatorul, daca nu ajung la sapa de lemn cu sturion siberian.

Sturio:
Se poate imparti bazinul in doua, si sa cresc in cascada ambele specii? Ar fi mai usor de vandut la consumatori finali, datorita diversificarii?
Daca rata de conversie a hranei este calculata la 1,5:1 x 5,5lei => 8,25 lei/kg produs ca pret furaj ceea ce ar duce la un venit de 7 lei (la un pret de vanzare de 15 lei, excluzand alte cheltuieli) ceea ce ar acoperi curentul + puiet. Considerand ca puietul ar fi 20lei/kg/100Kg puiet de 100g, si producta finala 1500Kg peste de 1,5Kg, ramanand cca.3500lei pentru alte cheltuieli. Corect?
+venitul din vegetal, la care nu umblu deocamdata pentru ca stiu cat "iubesc" romanii salata!

Piata pentru produse de calitate, implicit Chemical Free, este foarte rarefiata in Romania, si dureaza pana se face legatura cu ea, asa ca daca sistemul nu se autosustine, este sortit esecului, ceea ce nu imi doresc.

Primul an trebuie sa ies pe zero (cu cheltuielile de functionare, sa nu credeti ca ma refer la vreun amortisment), asta este scopul.

Lemne 32 metri steri X 110lei/ms = 3520lei

3500 lei ar ramane pentru cheltuieli neprevazute.
+Munca voluntara!

Deci cu noile calcule, cu aerator profesional, cantitatea de peste scazuta la 1500Kg (la final) putem concluziona ca se poate?

Multumesc inca oadata de implicare!
User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Planuri pentru primul meu sistem acvaponic

Post by sturio »

... se poate
Cateva lamuriri: pretul puietului este foarye subestimat la somn: la 100 grame este minim 45 ron/kg, iar daca e mai mic se vinde la bucata: minim 1ron bucata pe la 5 grame...
Se pot creste in cascada, daca fiecare bazin nou creat are marimi rezonabile. Crapul va sta la baza, primind apa de la somni.
Ca si aerator profi, luati in calcul aeratoare de tip umbrela cu motor de 250wati, sau turbosuflante de 500w, si mai ajutati cu debit mare de recirculare. As tinde spre varianta a doua pt ca aeratoarele sunt eficiente pe suprafete mari, avand o raza de cca 2 metri.
Sturionul siberian, ca l-ati amintit, poate fi o specie potrivita conditiilor dv, dar atentie la oxigen, consuma mult mai mult decat somnul.
slate112
Posts: 21
Joined: Fri Jan 31, 2014 11:30 am

Re: Planuri pentru primul meu sistem acvaponic

Post by slate112 »

in cazul asta inseamna somnul trebuie dus la 2kg/buc sa acopere pretul puietului. Deci un an jumate macar.
In cazul a doua specii as merge pe acelasi bazin, insa cu diminuarea cantitatilor/specie, avand in vedere ca s-ar vinde catre persoane fizice.

Sturionul ar fi o varianta numai dupa ce se ajunge la un echilibru in sistem, dupa primul ciclu de productie. Vedem cum se oxigeneaza, si ce potential de filtrare are.

Si apropo, stiu ca probabil ca este defact profesional, dar nu imi mai vorbiti cu domneavoastra, sunt mult mai mic.
Post Reply