Page 1 of 6

sistem aquaponic 1000 mp in sera

Posted: Thu Mar 14, 2013 7:14 pm
by cip
salutare
asa cum ma exprimam in alt post imi place ideea de a face un sistem aquaponic mare.
am inceput de pe data de 1 martie 2013 santierul pentru un astfel de proiect bagat cu forta si sub amenintarea pistolului intr-o sera de aproape 1000 mp.
pana acum nu am facut chiar mare branza un kil de cas in sensul ca am delimitat proprietatea(stalpi) am curatat terenul(dans in doi eu si drujba) si am forat un put de 15 m adancime cu 3 m coloana de apa.
toata lumea care vrea si poate rog frumos sa vina cu aport de sfaturi utile si consultanta(documentatie).veti avea in schimb placerea de a contribui la un proiect frumos si verde despre care in timp vom putea afirma ,,uite ca se poate,, , ,,si eu sunt cofondator aici,, si de ce nu alte proiecte sa aibe o baza de pornire,reper si documentare.
nu vreau sa exagerez dar sunt sigur ca toti membrii pot veni cu cel putin o idee un sfat ceva bun.
va rog sa priviti acest proiect ca o dovada vie ca acest forum isi justifica existenta chiar daca suntem putini dar buni.
cu acest post rog adminul de forum sa imi faciliteze date de contact pentru cele doua proiecte despre care am eu cunostinta: Timisoara si Focsani pentru o vizita de lucru cum ar zice tov Nicu.
cam asta ar fi in linii mari sa vedem cum o mere.
ps
cu deosebita consideratie va rog sa tineti cont atunci cand va exprimati parerea in acest proiect de faptul ca in acest proiect eu investesc bani si sperante nu este o barfa de doi bani sau de o gluma proasta.
multumiri anticipate

Re: sistem aquaponic 1000 mp in sera

Posted: Thu Mar 14, 2013 7:51 pm
by sturio
cip wrote:salutare
am inceput ... bagat cu forta si sub amenintarea pistolului intr-o sera de aproape 1000 mp.
...
in acest proiect de faptul ca in acest proiect eu investesc bani si sperante nu este o barfa de doi bani sau de o gluma proasta.
Bine ca ati spus ca nu e o gluma proasta, ca faza cu pistolu nu era chiar de ras...

Mult succes va urez, si din punctul meu de vedere va stau la dispozitie cu sfaturi in masura in care imi permit sa le ofer gratuit. Poate stiti, eu ma ocup in special de partea de pesti. Pe parte vegetala, las alti colegi sa va dea sfaturi.

Re: sistem aquaponic 1000 mp in sera

Posted: Thu Mar 14, 2013 11:18 pm
by negru
Salut!

Ma bucur sa vad o initiativa asa ambitioasa si iti urez mult succes!
As fi tare curios daca ai pune si tu aici doua-trei planuri, planuri pe care le-ai facut in amanunt - sper, nu de alta dar imi inchipui ca vei face o investitie serioasa acolo, 1.000 mp nu-s de colea. Nu uita ca tu esti cel care ia deciziile si cel care plateste pentru ele asa ca tu trebuie sa ai initiativa, tu trebuie sa te documentezi temeinic pentru ca greseala costa, sa ne spui ce si cum vrei sa faci si noi vom incerca sa te ajutam cum putem - asadar fii mai generos cu detaliile si baga un post d-ala lung, insotit de poze/desene/schite google sketch up etc.
Acest forum isi justifica existenta multumita pasiunii membrilor sai, membrii care si-au impartasit cu drag si gratuit experienta, chiar daca un avizat ne-ar putea califica foarte usor ca fiind incepatori, amatori etc. (aici nu includ toti membrii :D )
Personal ma bucur foarte tare sa vad aici asa un proiect important si insist sa ai un sistem de rezerva pentru alimentarea cu energie electrica, calculat sa tina sistemul functional cel putin 24 ore.
Din pacate mailul lui Natural Mystic nu mai este valid si nu stiu cum se poate lua legatura cu el iar despre al doilea sistem sunt si eu curios sa aflu (cel de la Focsani).
Spor la treaba!

Dan

Re: sistem aquaponic 1000 mp in sera

Posted: Mon Mar 18, 2013 10:39 pm
by gemelu
Salutare cip
Inainte de toate da-mi voie sa te felicit pentru indrazneala de a construi un sistem asa de mare. Probabil ca ai deja experienta in legumicultura in spatii protejate daca vrei sa faci ceva asa mare. Si trebuie ceva pricepere sa incapa un
cip wrote: astfel de proiect bagat cu forta si sub amenintarea pistolului intr-o sera de aproape 1000 mp.
Stiam cum se baga niste elefanti in frigider sau intr-un Trabant, dar sincer, mi-am dat seama de metoda abia dupa ce am ascultat tot bancul...

Lasand gluma la o parte, asteptam sa ne spui cam ce planuri ai, ce metoda (NFT, DWC sau flood&drain) vrei sa folosesti, ce tip de pat de cultura crezi ca ti-ar surade, si ce specie de peste si ce legume vrei sa produci, precum si in ce zona se afla terenul tau. Chiar daca nu ai timp sau poate posibilitatea de a ne prezenta si schite, asteptam de la tine o descriere oricat de sumara a sistemului pe care vrei sa-l implementezi. Ai testat caracteristicile apei de la fantana? Nu ma refer la analize speciale, dar poate nu strica sa sti ce ph are apa, ce duritate, ce debit poate asigura permanent, valori de temperatura etc.

Cat despre sistemele de la Timisoara si Focsani parerea mea este ca nu merita sa te strofoci foarte tare pentru a intra in legatura cu ei. Si asta nu pentru ca informatiile de la ei nu ti-ar fi de folos, dar...
--- Prezentarea la TV a sistemului din Focsani m-a determinat sa initiez topicul cu Povesti aquaponice de succes made in Romania pentru ca ei saintervina pe forum si sa ne impartaseasca si noua din experienta proprie; acest lucru nu s-a produs, fie pentru ca oamenii nu mai au timp pentru forumuri fiind ocupati sa produca aquaponic, fie ca nu a mers si poate danseaza din nou la micul dejun in croaziera (croaziera altora din pacate), fie alte motive, inclusiv varianta expusa de @alex.burlacu.
--- Despre @Natural Mystic pot sa-ti spun ca din cate stiu nu mai are sistemul functional si ultima data cand am vorbit cu el era in tratative cu o firma germana pentru productia de echipament aquaponic sau cam asa ceva. Oricum era destul de retinut cu informatiile, eu nu am reusit sa scot mai nimic de la el despre filtrare (asta ma interesa atunci). Voi incerca sa-i transmit ca esti interesat de colaborarea cu el.

Deci ideea ar fi ca niste sfaturi si pareri ca pentru inceput si chiar pe parcurs le poti obtine de la noi toti de pe forum. Dar astea ar fi aplicabile fara riscuri in mod sigur la nivel de hoby. La nivel comercial, cred ca va trebui sa apelezi la consultanta unor specialisti in acvacultura (si-ti recomand de la noi pe @sturio) si in legumicultura-horticultura. Nu de alta, dar te poti lua dupa un nepriceput ca mine care am pus destul de multa sare in apa la ciclarea sistemului si apoi, fara sa schimb apa, ma intrebam ce se intampla cu plantele de sunt atacate ...

Asadar multa bafta, te asteptam sa ne spui despre planuri, ca sa ne dam cu parerea.

Re: sistem aquaponic 1000 mp in sera

Posted: Sat Mar 23, 2013 7:27 am
by cip
Neata buna.
Am sa incerc sa expun in linii mari cam ce s-a facut pana acum.
Aaaaa sa nu uit poze nu este cazul pentru ca pana la acest moment am curatat o bucata mare mare de pamant 15000 mp de toate prostiile crescute(cu drujba si harletul),am delimitat topografic proprietatea si am forat un put la 15m adancime.
La nivel de evolutie a proiectului suntem in prima faza ceea ce implica curatare teren (terminat) si ingradirea proprietatii.Am cumparat de la piata una bucata rulota auto (va fi o superba sufragerie,dormitor,bucatarie si baie la un loc).Nu am curent si contoar inca tras dar avem un generator de curent care pentru inceput va face treaba.
Put apa
adancime 15 m din care 3 m coloana de apa.
este la prima panza freatica.
nu am putut sa fac un calcul de potential si debit pentru ca nu am montat pompa de apa in el.
am accesul la un laborator industrial si in curand voi afla absolut tot ce se poate afla despre calitatea apei.
vecinii beau si folosesc fara probleme.
a doua panza freatica la 25m adancime daca e cazul sau un put suplimentar.


Tot ce este acum la nivel de provizoriu si santier va face parte din sistemul secundar de rezerva in caz de urgente.

1.generator curent cu prize 220 si 380v
2.doua pompe de apa (una pentru put cu filtru de impuritati si una de recirculat apa) compatibile cu amperajul generatorului.
3.un mic sistem de rezerva baterii auto invertor curent si stabilizator (sursa curent :generator pe benzina si panou solar) pentru a furniza curent in caz de pana. aici ar fi musai sa mearga ceva ventilatie,oxigen pesti, lumina si ministatia meteo.
4.rezervor apa din fibra de sticla pentru completari si urgente.
5.sursa secundara de incalzire(va furniza caldura la nivel minim in cazul avarierii sistemului principal de incalzire).aici cred ca solutia cea mai buna ar fi un arzator pe ulei uzat pentru ca este mic si genereaza repede caldura in caz de urgente,pot stoca usor 500kg ulei uzat in rezerva(consuma 2-4 pe ora),incalzeste pe debit de aer(are o putere mare de recilculare aer) si nu consuma mult curent electric.

Cam asta e pana acum.

Re: sistem aquaponic 1000 mp in sera

Posted: Sat Mar 23, 2013 9:46 am
by mihai hammer
Un inceput promitator.
Tot inainte!

O singura remarca, desi vad ca ai luat oarecum in calcul.
Cei trei metri de coloana de apa din put nu cred ca iti vor satisface necesarul pe timp de seceta.

Re: sistem aquaponic 1000 mp in sera

Posted: Sat Mar 23, 2013 4:58 pm
by cip
mihai hammer wrote:Un inceput promitator.
Tot inainte!

O singura remarca, desi vad ca ai luat oarecum in calcul.
Cei trei metri de coloana de apa din put nu cred ca iti vor satisface necesarul pe timp de seceta.
Nu am reusit sa trec la teste de debit.
am inteles ca dupa ce se goleste complet putul de apa el isi arata adevaratul potential(eventualele obturari de panza freatica fiind eliberate)
in caz de necesitate penetrez a doua panza freatica de la 25 m.

Re: sistem aquaponic 1000 mp in sera

Posted: Tue Mar 26, 2013 5:29 pm
by mihai hammer
Pentru obtinerea unui debit marit te ajuta si asa numita deznisipare.
Practic trebuie sa scoti cu o pompa puternica apa de la fundul putului, impreuna cu nisipul existent (cat de mult nisip poate evacua aceasta).

Re: sistem aquaponic 1000 mp in sera

Posted: Sat Mar 30, 2013 3:18 pm
by cip
Putul de apa.
Am reusit cu uratul asta de vreme sa duc la teren generatorul si pompa pt. put sa o pun de o denisipare si un calcul de debit.
In prima etapa a scos nisip la greu dupa aceea scoate apa curata.Baiul e ca dupa ce a trecut la apa curata cu toate ca am o pompa mult peste ce e nevoie la put nu am reusit sa il sec in ore de scos apa pe camp.(am sa chem pomperii sa le spun ca ard in flacari,poate or avea pompe de pompe)
Pt. ca vremea nu a tinut cu mine am lucrat la elemente pasive al proiectului:
-documentatie cu un pahar de vin bun in mana.
-piese si componente pentru sistemul de securitate si supraveghere.
-componente panou solar si baterii.
-liste de necesare si facturi proforme.
Acum ca sunt scrise par putine dar mi-au mancat o groaza de timp si bani.

Re: sistem aquaponic 1000 mp in sera

Posted: Sat Mar 30, 2013 10:57 pm
by negru
E, asa parca mai vii de-acasa, mai ales la partea cu paharul de vin.
Sunt convins ca apa e in pamant din belsug acum, mai greu o sa fie la vara dupa cateva luni de seceta - sa iei si asta in calcul.