Page 1 of 3

Sistem de interior (prima incercare)

Posted: Mon Feb 18, 2013 3:19 pm
by alex.burlacu
Salutare tuturor.
După ce am urmărit ceva vreme evoluția acestui forum (fiind probabil reprezentativ pentru "mișcarea" de la noi) și cu ochii pe sistemele din țările calde (backyardaquaponics fiind baza dar și youtube ar merita menționat) mi-am făcut curaj și am purces la primul meu sistem aquaponic. La recomandarea userului @negru pornesc așadar un topic în care sper să ajung să postez și ceva "producție".
Momentan, sistemul este "în curs de alimentare" - mai am de pus pietriș, terminat ciclarea (pe care încerc să o forțez puțin cu ajutorul acvariului și cred că voi "sacrifica" cel puțin un crap din Real pentru acest scop nobil (crap care oricum va avea soarta porcului de Crăciun :) ).

Sper să nu deranjeze faptul că voi posta informația și pozele în mai multe etape.... dar după cum spuneam într-o post din alt topic, timpul pentru pasiuni îl am "în rate".
Voi încerca să postez de asemenea și informația legată de costurile inițiale, așa poate voi reuși și eu să conștientizez cât am investit în sistem.

După ce am făcut "necesarul" de echipamente, am decis să cumpăr un acvariu deja pornit, cu tot cu pești pentru a nu mai alerga după filtre, lumină etc. prin magazine și pentru a evita timpul pierdut cu ciclarea sistemului.

Într-o săptămână am găsit pe "ebay-ul" nostru autohton (bâlciul okazii.ro) un acvariu de 63 litri (conform anunțului) care se vindea "pentru upgrade, dar las și ceva pești în el". Prețul lui 250 lei. Acvariul este modelul de "start-up" din Hornbach, cu plante, filtru, pești (xipho, gupi, moulinezi și-un scalar) și lampă de creștere în el. Omul, proaspăt acvarist, era convins că-și va lua un acvariu complet "de pe forumuri" de cel puțin 150l cu banii de îi va lua de la mine. Am făcut toate calculele de "worst case" și am decis să-l iau, așteptându-mă la pierderi de populație de 50%.... și în următoarea săptămână am pierdut cam 1 pește pe zi. Ceea ce nu am luat în calcul a fost că acvariul va fi "asimilat" peștii devenind "frățiorii mei mici".

Am refăcut calculele (calculit, calculot etc.) și am ajuns la configurația (detaliat cu costuri)
- raft 180cm - Hornbach - 150 lei
- vas cultură de aproximativ 25l - Carrefour (mare țeapă) 39 lei (prețul la raft fiind de 19,99)
- vas pentru pești de aproximativ 150l - Leroy Merlin - 100 lei
- pompă de apă Eheim Compact 1000 - Hornbach - 100 lei (preț la raft ~4x lei)
- țevăraie, furtun aer, furtun mai gros - aproximativ 60 lei.
- Priză programabilă mecanică - Real - 15 lei

Image
Ar mai fi de luat (conform calculelor) - o pompă de aer, sursă suplimentară de lumină (lampă de creștere pentru acvarii ar fi alegerea mea însă până la momentul cu pricina voi folosi probabil o veioză și o lampă UV pentru uz medical).

Provocarea majoră pentru mine s-a dovedi a fi sifonul Bell, după îndelungi căutări pe internet și încercări în cadă (cu fierăstrăul într-o mână și dușul în cealaltă) a ieșit ceea ce se vede în fotografie. Undeva prin casă trebuie să existe și un capac pentru țeavă, însă nu am reușit să-l localizez momentan așa că un capac de la spray-ul WD-40 și puțină bandă izolatoare au rezolvat problema.

Image

În cursul zilei de sâmbătă (că vorba aia... lucrurile se leagă uneori cum te aștepți mai puțin) un vecin din cartier s-a apucat de renovări și astfel am rezolvat problema pietrișului (pietrișul pare că este scos din mare, având scoici și nisip la greu). Am alocat câteva ore spălării lui, cu ajutorul familiei și bineînțeles fata cea mare a fost cea mai mulțumită șă-și adune scoicile direct din sac. Am mai pus în vas o pungă de pietriș ceva mai mare, pietriș care la un moment dat avea rol decorativ în sufragerie (până să apară "vânătorii de lucruri care se bagă în gură"). În momentul ăsta ar trebui să mai adaug cel puțin 5 cm de pietriș în vasul de creștere.

Image
Image

În vasul peștilor am pus vreo 70l de apă de la robinet și 10 litri din acvariu. Cel mai probabil săptămâna viitoare vor mai veni încă 10 litri direct din acvariu. În aceeași apă am spălat și bureții din filtrul acvariului, sper să ajute la ciclarea sistemului.

Image

Pompa am conectat-o prin priza programabilă, conform programării ar trebui să funcționeze pentru 15 minute la fiecare 15 minute. În configurația actuală (va trebui probabil să refac testele după ce completez pietrișul), am reușit ca în 15 minute să fac o inundare și o golire completă.

Necunoscutele majore în acest moment sunt legate de parametrii apei... nu știu dacă (cel puțin la început) pH-ul nu va fi afectat de pietriș (oricât l-am spălat, probabil tot mai sunt particule de praf), nu am reușit să aflu încă la ce interval ar trebui (dacă trebuie) schimbată apa. De asemenea trebuie să identific o sursă de hrană pentru pești... pești pe care trebuie să-i achiziționez. Încă sunt în dubiu dacă să pun în vas carași (am găsit la pescăria de la Mihăilești unii care arată foarte bine și sunt la un preț excelent) sau să caut (după preferința culinară) păstrăvi. La câtă apă am, mă gândesc că pot ține (cel puțin la început) 5 bucăți fără mari probleme.
Nu în ultimul rând mai trebuie să mă documentez (dacă cineva de pe aici reușește să mă lumineze promit o bere la prima întrevedere) dacă trebuie sau nu și eventual ce cantitate de râme sunt necesare în vasul de creștere.
Oricum, dacă reușesc să pornesc și să stabilizez sistemul mi-am propus să măresc numărul vaselor de cultură pentru a ocupa rafturile superioare.

Voi mai posta fotografii și informații pe măsură ce vor fi modificări în sistem. Oricum, am făcut un album în picasa (https://picasaweb.google.com/1148775006 ... directlink) unde voi posta toate fotografiile legate de sistem... spre aducere aminte :D

Re: Sistem de interior (prima incercare)

Posted: Tue Feb 19, 2013 1:00 am
by gemelu
Salut
Felicitari pentru initiativa de a construi primul tau sistem acvaponic!
Voi incerca sa-ti impartasesc cate ceva din "experienta" mea. Si eu am avut multe emotii si multe intrebari, dar raspunsurile au venit pe parcurs.
Pietrisul, poti procura cred eu cel mai simplu de la o balastiera. Majoritatea balastiereor (sau cel putin cele pe care le stiu eu) vand agregatele la tonaj, iar pentru asta au la iesire un cantar bascula pe care cantaresti masina la intrare si la iesire, si apoi factureaza diferenta. Si pretul este destul de mic, in sensul ca pe aproximativ 0,3 mc (300 litri)am dat vreo 25 ron pret de factura. Am dat mai mult pe sacii in care l-am pus si pe benzina consumata in doua drumuri (nu am indraznit sa-l pun tot odata) cu Loganul personal. Daca ma duceam cu o tuica la paznic ma ducea mai scump...
Cred ca mai bine ar fi sa incerci prima data cu niste carasi. Sunt cei mai rezistenti, poti sa-i pui chiar daca nu este ciclat sistemul, si astfel sa faci ciclarea cu pesti. Si poti sa le dai ca hrana furaje concentrate (peleti) pentru gaini, curcani, iepuri, vitei sau alte animale pe care le gasesti (concentratele nu animalele) de obicei la magazine cu produse fitosanitare sau agroveterinare prin piete. Eu am gasit chiar hrana pentru peste (care se scufunda) cred ca pentru crap, produsa parca la Balotesti. Dar ai grija sa nu pui multa mancare la pesti ca se strica apa... Carasul mananca chiar si miez de paine, rame si viermisori, dar mananca si hrana pentru pesti de acvariu cum ar fi daphnia (pureci de balta) sau hrana extrudata (care pluteste) pentru caras si crap de iaz.
Despre rame, nu exista niciun fel de "standarde". Poti pune sau nu. Eu puneam cand ramaneau de la pescuit 5-6 rame in cutiuta cumparata de la magazinul de momeli pentru pescuit. Ce se stie lucru sigur este ca ramele vor trai bine acolo, ale mele au avut un spor de crestere uimitor. Pacat ca nu sunt si ele comestibile ;) .

Re: Sistem de interior (prima incercare)

Posted: Tue Feb 19, 2013 11:31 am
by alex.burlacu
Ziua bună.
Mulțumesc de încurajări. Cu pietrișul am rezolvat-o, mai am aproape 1/3 de sac de spălat :) (nou motiv de a nu avea parte de somn până la 1 noaptea)... timp să fie să mă ocup mai mult de el.
Voi urma sfatul și voi băga carași în vas... mi se par cel mai puțin pretențioși. Cât despre mâncarea lor, la început cred că-i voi hrăni cu "fulgii" cu care-mi hrănesc peștii din acvariu și între timp voi încerca să găsesc ceva adecvat... Am găsit la un moment dat pe forum informația despre o firmă din Brașov... doar că nu reușesc să-mi aduc aminte unde văzusem informația :)
Singura mea reținere legată de râme e să nu o ia la plimbare prin casă... Nu de alta, dar am toate șansele să plec a doua zi la muncă cu vasul de cultură făcut guler și eventual cu peștii în buzunare... Vi s-a întâmplat cumva să vă "plece" în "expediții" vreodată?
În altă ordine de idei, am sesizat o problemă... Având pompa programată să lucre 15 minute (din priza programabilă), aceasta uneori ajunge să facă (chiar și la volumul minim) două inundări ale vasului de cultură în cele 15 minute de funcționare. Nu m-ar deranja teoretic însă am sesizat că uneori cea de-a doua inundare nu este "completă", apa nu ajunge la nivelul la care să pornească sifonul... și rămâne în vasul de cultură pentru încă 15 minute. De aici tot ciclul se dă peste cap. Pentru moment se pare că am reușit (nu am avut răbdare să aștept mai multe astfel de cicluri) să obțin o golire prin furtunul de inundare, ducându-l pe fundul vasului. După ce se oprește pompa și sifonul își face treaba, apa din furtun reușește să antreneze înapoi în pompă surplusul de apă din vasul de creștere... Rămâne să mai stau cu ochii pe el oricum... Dacă nu reușesc, mă gândesc să găuresc țeava de scurgere din sifon.. sau să mai dau o gaură în fundul vasului de cultură (un diametru mai mic) prin care să scurg apa complet din vas.
Rămând multe lucruri de învățat :)
O zi cu mult bine

Re: Sistem de interior (prima incercare)

Posted: Tue Feb 19, 2013 8:02 pm
by negru
Salut Alex!
Bun inceput, in forta asa. Ideea este ca daca tot ai autosifon, nu ar trebui sa pui priza programabila pentru pompa. Asa cum am mai spus, la sistemele mici se preteza foarte bine doar priza programabila iar la teava de retur (preaplin) a apei in acvariul (prin intermediul careia stabilesti si cat de sus se umple ghiveciul cu apa) ii tragi un mic orificiu de 3 sau 4 mm diametru, ochiometric la cat baga pompa, situat la un deget deasupra fundului ghiveciului. Priza o setezi, preferabil, 30 min on cu 30 min off. Cand pompa functioneaza, umple ghiveciul in cateva minute si il tot inunda asa pana la 30 min (nu iti face griji, e perfect si pentru plante si pentru rame, atata timp cat ai suficient oxigen dizolvat in apa - sa rezolvi problema cu pompa!). Dupa ce pompa se opreste, apa se scurge incet prin orificiul de la baza tevii de preaplin. In acest fel ai un sistem cat se poate de simplu si eficient.
Daca tii la pesti / plante si ai sa ai solutii de rezerva, in caz ca se defecteaza pompa sau aeratorul.
Spor la treaba!

PS Scoicile alea s-ar putea sa iti creasca PH-ul si duritatea apei.

Re: Sistem de interior (prima incercare)

Posted: Wed Feb 20, 2013 11:42 am
by alex.burlacu
Salutare.
În momentul ăsta aș zice că am rezolvat problema inundării... Nu am mai apucat să adaug pietriș, dar la nivelul actual se umple și goleste super.
Aveam deja pregătită o țeavă cu un singur orificiu pentru cazul în care nu reușeam să fac sifonul :) Probabil la următoarea cutie de cultură (pentru că nu vreau să rămân cu un singur pat de cultură, idealul ar fi să umplu tot raftul ăsta dar și pe cel de deasupra) o voi folosi.
Am încercat pe cât posibil să scot toate scoicile din nisip. Nu zic, s-ar putea să fi scăpat bucățele mici printre pietre pe care să nu le fi văzut. Mă gândeam acuma (până pun peștii) să bag sare la greu în apă pentru a încerca să rezolv problema durității... Stau însă în dubiu pentru că nu am datele complete referitoare la ciclare în mediu de saramură (nu țin neapărat să bag și încălzitorul din acvariu și să le pun foi de dafin peștilor atunci când vor fi în vas :)... cel puțin, nu încă).
Tot căutând pe internet sesizez că cei din afară (mă refer la SUA și Australia) nu dau prea multă atenție peștilor... informațiile majoritare sunt legate de cultura plantelor.

Re: Sistem de interior (prima incercare)

Posted: Wed Feb 20, 2013 4:57 pm
by adrian
salut,
pompa de apa pana la ce inaltime ridica apa? ca sa poti folosi toate rafturile..

Re: Sistem de interior (prima incercare)

Posted: Wed Feb 20, 2013 7:57 pm
by gemelu
alex.burlacu wrote:Am găsit la un moment dat pe forum informația despre o firmă din Brașov... doar că nu reușesc să-mi aduc aminte unde văzusem informația.
Discutia era in topicul despre sistemul de 3000l al lui negru si era vorba de Dynavit firma care produce sau importa si si alte produse pentru petshop. Ce tip de hrana ar fi potrivita si ce reprezinta acei parametri pe care-i dau producatorii poate ne lumineaza si pe noi cineva care stie.
alex.burlacu wrote:Singura mea reținere legată de râme e să nu o ia la plimbare prin casă
Despre rame nu stiu si nu cred sa plece la plimbare, cel putin cata vreme este lumina, dar despre pesti stiu ca mai au obiceiul sinucigas sa sara din acvariu, deci este bine sa acoperi cu o plasa sau ceva.
alex.burlacu wrote:. Mă gândeam acuma (până pun peștii) să bag sare la greu în apă pentru a încerca să rezolv problema durității... Stau însă în dubiu pentru că nu am datele complete referitoare la ciclare în mediu de saramură
Sarea nu ajuta cu nimic la cilare, chiar dimpotriva, Nitrosomonas si Nitrobacter se multiplica cu o rata mai mica in mediu salin. Se foloseste insa sare doar daca pui si pestii de la inceput, pentru a le reduce stresul, si pentru acomodarea la hipoxie. Adica pesti vor rezista mai usor chiar intr-o apa cu amoniac nitriti si nitrati peste limitele admise. Dar sarea nu se impaca cu hidroponica, plantele vor avea de suferit, si deci nu e indicat sa folosesti prea multa sare. Si spun asta din experienta... :(
Cred ca nici in problema duritatii nu ajuta sarea de niciun fel.

Re: Sistem de interior (prima incercare)

Posted: Wed Feb 20, 2013 10:12 pm
by negru
Nu baga sare! :lol:
Daca vrei sa ciclezi sistemul "fishless" baga ureea :D (amoniac)
Pentru hrana, in principiu sunt trecute in continutul numelui cat la % proteine si cat lipide (ex: 30/7 - proteine/lipide). Restul sunt mai importante (cred eu) pentru calcule, in cazul unor crescatorii mari, pentru a determina in ce fel se modifica parametri apei ca urmare a furajarii cu aceste produse.

Re: Sistem de interior (prima incercare)

Posted: Thu Feb 21, 2013 11:44 am
by alex.burlacu
@adrian - dacă mă iau după manual, ar trebui să ridice la 2 metri... Raftul meu are 180. Teoretic (dacă ridic pompa de pe fundul vasului) aș putea să mă mențin sub 2 metri.
@gemelu - mulțumesc de informația legată de Dynavit. O să încerc să îi contactez săptămâna viitoare (după ce am peștii). Ambele vase, atât cel de cultură cât și cel în care vor sta peștii au avut capace. Voi găuri probabil capacul de la cel cu peștii și îl voi pune peste vas, poate așa reușesc să le mai reduc din spiritul acrobatic... Oricum trebuia să fac ceva în sensul ăsta pentru că prin casă mișună 2 pisici tare dornice de a cunoaște pești (le mai numesc și statui de (lângă) acvariu) :)
Despre sare citisem pe vreo două bloguri că ar ajuta la dedurizarea apei... însă ambele bloguri cred că aparțin unor persoane care vând dedurizatoare pe bază de sare... am înțeles asta văzând prin postările lor mai vechi ce linkuri dădeau...
Nu sunt fan ciorbă de pește... cred că sar peste sare (sau corect era sare peste sar?) :)
Oricum, sper să termin de pus pietrișul și să pun primele semințe la încolțit.... Asta probabil se va întâmpla în următorul sfârșit de săptămână.

Re: Sistem de interior (prima incercare)

Posted: Thu Feb 21, 2013 7:33 pm
by negru
Eu am vorbit cu cei de la Dynavit si au fost tare amabili. Am cumparat doar un sac si, la o cursa pe care o aveau spre un pet shop din militari shoping center, mi-au pus si sacul meu. A fost in jur de 120 lei... parca. Vezi ca miroase cam urat.