Al doilea sistem IBC

Acesta este sistemul meu...
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Al doilea sistem IBC

Post by gemelu »

Am stabilit planul pentru al doilea sistem aquaponic.mai exact am inceput deja si constructia lui, dar pana acum mergeam cu pasi de melc pentru ca nu aveam prea clar proiectul. Pe primul sistem l-am desfiintat deoarece trebuia sa eliberez locatia in care se afla, respectiv un apartament gol in renovare.

Deci acest al doilea sistem va fi compus din doua bazine IBC de cate 1000 litri. Unui bazin i-am taiat doar un mic capac pe fateta superioara, astfel ca va avea disponibil intregul volum. In acest bazin vor fi pestii, si-l voi numi "acvariu" sau bazinul numarul 1.
Cel de-al doilea bazin, pe care-l am de la primul sistem, este taiat in doua bucati cam la 75% din inaltime, asa cum l-am folosit la primul sistem. A ramas deci un bazin de 750 litri pe care-l voi folosi ca bazin tampon si o bucata de vreo 200-250 litri pe care o voi folosi ca pat de cultura-filtru biologic cu margaritar de balastiera 4-8 si 8-16. Aceste doua bucati le voi numi in continuare bazinul numarul 2 sau "bazin tampon" pe cel de 750 litri, si bazinul numarul 3 sau "ghiveci" pe cel mai mic.

Circuitul apei va fi acvariu-bazin tampon-ghiveci de unde va ajunge din nou in acvariu.
User avatar
negru
Posts: 209
Joined: Fri Mar 11, 2011 6:55 pm
Location: Bucuresti

Re: Al doilea sistem IBC

Post by negru »

Super tare!
Ma bucur sa vad indarjire si activitate in crearea unor sisteme aquaponice precum si impartasirea aici a planurilor/experientelor.
Sistemul gandit de tine e nemaipomenit si cred ca ar da randament si mai bun cu inca doua "ghivece" in care sa ai pietris mai mare (8-16). Spun asta pentru ca eu cu 3 pesti am ridicat nitratii la peste 50 in conditiile in care am doar un ghiveci. Sigur mi-ar trebui inca unul, mai ales daca as avea concentratii mari de peste. De asemenea, trebuie o atentie mare la macro si micronutrienti, potasiumul si fierul tind sa fie deficitare foarte repede asta impiedicand dezvoltarea plantelor si, prin urmare, absorbtia nitratilor.
Unde ai sa instalezi sistemul?

Spor la treaba!
...
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Al doilea sistem IBC

Post by gemelu »

Sistemul va fi instalat la prietenul cu care am facut si primul sistem. Va fi la tara intr-o anexa la casa, unde are atelierul de termopane. Din atelier a separat o incapere cam 5x4 metri in care avea biroul si are montata centrala pe gaze. Deci are si un calorifer acolo. Iar peretee, orientat spre sud este din termopan, partea de jos pana la 1metru inaltime fiind din polistiren extrudat placat cu plastic (placaj de termopan), iar partea de sus a peretelui este toata din geam(si ramele ferestrei). Deci lumina este sper suficienta, dar pe vremea asta, apa din bazine nu prea a trecut de 12 grade. Chiar cred ca asta seara a fost mai rece de atat.

Despre ghiveci sunt de acord ca nu este chiar deloc suficient, mai ales ca va trebui sa sustina cam vreo 10-15kg de peste. Este vorba de 10 carasi aurii cometa la vreo 20-30grame pe care-i am din primavara si 30 carasi aurii la vreo 300-500 grame pe care i-am cumparat pe la sfarsitul lui octombrie. Dar ma gandeam sa mai suplimentez cu un NFT pe teava de 110, cam la vreo 20-30 de cuiburi.

Cum poti echilibra macro si micronutrientii? Cum poti aduce fier si potasium in sistem?
In afara de chelati care e un produs destul de scump, ce se poate face pentru un sistem mai mare? Pentru ca nu vad o solutie in ceaiul de urzici sau de tataneasa la sisteme mari...La sistemul tau de birou ar putea functiona perfect treaba cu ceaiul, dar la cel de 3000 litri nu cred.
User avatar
negru
Posts: 209
Joined: Fri Mar 11, 2011 6:55 pm
Location: Bucuresti

Re: Al doilea sistem IBC

Post by negru »

Ba sa stii ca la ala mare am pus ceaiul de urzica si cel de tataneasa. Treaba e ca nu am teste care sa confirme dar plantele aratau bine. Pentru Fe imi iau curand dar pentru K... nu stiu daca gasesc pe piata. Era vorba sa scoata JBL ceva pentru acvaristica dar inca nu stiu nimic.
Apa la 12C e numa buna pentru un pastrav si pentru salata/ridichi :D
...
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Al doilea sistem IBC

Post by gemelu »

Ar fi ideal ca sistemul meu sa fie ca un hotel. Adica iarna sa cazez schiori si vara surferi. Dar nu se poate, nu pot tine pastravi doar iarna si caras auriu doar in sezonul cald. Cat despre salata si ridichi la ele ma gandeam si eu. Dar nu ma lasa inima sa nu pun si vreo doua fire de tomate.


Am gasit la un magazin de protectia plantelor (din cele cu tot felul de pesticide) niste fertilizant foliar chipurile natural. e vorba de produsul BIONAT care are in compozitie si ceva extract de plante. Oare ar fi bun?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
negru
Posts: 209
Joined: Fri Mar 11, 2011 6:55 pm
Location: Bucuresti

Re: Al doilea sistem IBC

Post by negru »

Hehe, normal ca ar fi ideal, eu doar ziceam asa.
Vad ca ce prezinti tu acolo are numa 100ml... putin, foarte putin, e foliar si se aplica prin pulverizare pe plante. Poti gasi in orice hipermarket ingasaminte de multe tipuri pentru anumite plante sau generale, care au cam aceeasi compozitie, trebuiesc urmarite componentele si concentratiile. Ce extract de plante? ce fel de plante? ce au plntele alea acolo? aia e de marketing :))
Eu am incercat humusil, dar numai pentru culturile traditionale si am vazut rezultate.
...
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Al doilea sistem IBC

Post by gemelu »

Humusil nu este produs de rame? Parca am mai citit pe undeva unde ziceai despre el? Ma gandesc ca si ramele din sistemele noastre fac o conversie eficienta, dar totusi nu vad de unde ar putea lua ele elementele (fier, potasiu, fosfor) care sunt altfel deficitare pentru plantele noastre.

Apropo' in primul sistem am introdus de mai multe ori rame care-mi ramaneau de la pescuit. Si erau niste rame subtirele ca abia le bagam pe ac... iar cand am dezafectat sistemul si am scos pietrisul am gasit niste rame uriase cam cat creionul de groase. Au trait bine se pare, desi nu le-am dat hrana suplimentara cum zicea Danut-Alin. Nu le-am hranit nu ca nu am vrut, dar nu am reusit hranitori cum zicea el, se umpleau cu apa, si banana ramanea neatinsa.
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Al doilea sistem IBC

Post by gemelu »

Am reusit sa fac si o schita a sistemului. Binenteles ca nu e chiar completa, voi mai face unele adaugiri, pe masura ce implementez si ma mai lovesc de unele probleme.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
negru
Posts: 209
Joined: Fri Mar 11, 2011 6:55 pm
Location: Bucuresti

Re: Al doilea sistem IBC

Post by negru »

Dap, incepe sa prinda contur. Asa se nasc proiectele, intai le inchipui, dupa - le pui pe hartie (monitor) ca mai apoi sa le transpui in realitate.
Doua mici observatii:
- nu as recomanda scurgerea prin partea de jos a bazinului. Orice accident poate avea urmari catastrofale. Eu as prefera un sistem tip prea-plin in partea de sus a bazinului;
- orienteaza-te pe pompe care sunt facute sa functioneze neintrerupt, gen acvaristica/iaz sau macar pompe de recirculare de centrale termice (nu recomand). Pompele de iaz sunt nemaipomenite, consuma putin, sunt usor de desfacut pentru a fi curatate (si chiar au nevoie de curatare destul de des) si sunt foarte simple - de aici si fiabilitatea ridicata. Nu e neaparat nevoie de un debit mare de apa pentru ghiveci, sa nu ai probleme cu dezamorsatul sifonului.

Humusil este un soi de ceai facut de rame dupa ce s-au desfatat cu balegar de vaca :P
Cand am bagat ceaiul de tataneasa sau cel de urzica in ghiveci, dupa o perioada s-a inmuiat si s-a facut terci iar ramele se hranesc cu resturi vegetale in putrefactie ;)
...
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Al doilea sistem IBC

Post by gemelu »

Scurgerea este in partea de jos pentru ca vreau sa folosesc vana (cana, robinet) pe care o are din constructie containerul IBC. Din teava pe care o are bazinul mufez teava PVC de 50. Va trebui sa folosesc 3coturi la 90 ca sa ajung cu o teava in pozitie verticala. Este adevarat ca e riscant si mai ales ca sunt multe legaturi, care fiecare in parte prezinta risc de neetansare. Dar teava se va afla intr-un spatiu ingsut de 40cm intre cele doua bazine 1 si 2 si nu o va atinge nimic accidental (sper) pentru ca nu este chiar usor accesibila.

Pe de alta parte nu sunt de parere ca ar fi bun un sistem cu preaplin in partea de sus, pentru ca trebuie evacuate cumva dejectiile si restul de mancare neconsumata, care altfel s-ar acumula pe fund. Chiar ma intreb, la tine se mai poate vedea fundul bazinului? Este detritius adunat pe fund? Sau faci curat in vreun fel?

Iar procedeul pe care l-am folosit la primul sistem, anume un sorb de fund cu scurgere venturi nu mai vreau pentru ca nu am fost multumit de unele aspecte. Teava PVC avea tendinta sa pluteasca sa ridice sorbul de pe fund. Desi sorbul avea niste creneluri decupate destul de mici, nu de putine ori mi-au trecut pestisori pri scurgere in bazinul tampon. Pentru a avea stabilitate mai mare la asezarea pe fundul bazinului, sorbul avea 3 guri de absorbtie, fapt care ducea la o flotabilitate crescuta, asa ca in final a trebuit sa amarez (fixez) cumva sorbul pe fund, si am pus ca greutate o punga cu pietris. Dar ramanea destul de multa murdarie pe fund si apa se murdarea tare, asa ca am crezut de cuviinta sa le fac si putina curatenie, ceea ce era destul de dificil.

Referitor la pompe, nu vreau inca sa mai dau banii si pe pompe de iaz, si prin metoda aleasa vreau sa intercalez in teava de 110 si un separator de proteine cam ca al tau. Debitul de apa cred ca nu va fi deajuns de mare nici cu doua pompe ale mele. Din ce am mai citit, se pare ca apa trebuie recirculata cam de 2-2.5 ori volumul pe ora. Si pompele de acvariu (la filtru intern) se aleg tot asa, adica apa din acvariu trebuie sa treaca de 2-2.5 ori pe ora prin filtru, deci mie mi-ar trebui in varianta ideala o pompa de peste 3500 litri pe ora.
Post Reply