Sistem Aquaponic din container IBC

Acesta este sistemul meu...
Post Reply
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Sistem Aquaponic din container IBC

Post by gemelu »

In sfarsit, iata ca reusesc sa ma apuc de scris ca sa va povestesc si voua despre sistemul meu aquaponic. Pentru ca Negru tot insista sa-mi prezint si eu sistemul. Sa zicem primul meu sistem, pentru ca intentionez sa continui activitatea in alta locatie, cu alt sistem. Pana la toamna trebuie sa "inchid pravalia" si sa eliberez terenul...

Deci actualul sistem... este un sistem de interior pentru că este amplasat într-un apartament (nelocuit şi în renovare cu scopul de a se transfarma in sediu de SRL) situat la parterul blocului in camera care ar fi fost bucataria apartamentului, orientata spre N-NE. Deci are o fereastra cam mica, cam de 1metru patrat situata sub balconul de la etaj care si el mai ia putin din lumina . In plus, pentru a nu se vedea inauntru din strada, am lipit pe sticla geamului o folie autocolanta. Va dati deci seama ca nivelul de iluminare naturala este destul de redus.
In schimb temperatura nu inregistreaza maxime sau minime alarmante... pentru ca blocul este izolat cu polistiren. Si astfel, asta iarna, cu tot frigul de afara, temperatura nu a coborat sub 4-5 grade desi nu aveam centrala (la noi in oras nu mai exista termoficare). Aveam doar un incalzitor de acvariu si un convector pe care-l mai porneam cateodata. Si aveam apa pe la 12-15 grade, iar patul de cultura la 15-19 grade, Totdeauna patul de cultura are o temperatura mai mare decat a apei, probabil datorita reactiei de transformare a amoniacului de catre bacterii. Sau poate functioneaza doar ca o "pompa de caldura" sau "acumulator" de caldura? Asta nu stiu.
Dar nici acum vara nu pot spune ca am caldura necesara dezvoltarii optime a plantelor. In aceste zile de canicula, cand la meteo spune de temperaturi de vreo 40 grade, eu am temperatura aerului pe la 25-27 grade, temperatura apei pe la 21-23 grade, si temperatura patului de cultura pe la 24-26 grade.

"Acvariul" si "gradina" sunt facute dintr-un bazin container IBC (Intermediate Bulk Container) de 1000 litri, pe care l-am tăiat ca în videoclipul acesta detaliat în specificaţia de aici . Este de fapt modelul Speraneo, cu pat de cultură din mărgăritar 8-16, aplicând metoda FLOOD & DRAIN.
Pe containerul IBC am dat 360 lei dar se poate gasi si cu preturi mai mici (si mai mari), incepand chiar pe la 200 lei. Am gasit si cu 100 lei unul foarte murdar de produse chimice sau petroliere, si cu armatura cam stramba .Am reusit totusi sa-l curat si repar ca sa-l pot folosi la un alt sistem. Am vazut ca exista si containere cu rezervorul negru, si consider ca acestea ar fi de preferat, cred ca pestii nu au nevoie de prea multa lumina, care in schimb faciliteaza dezvoltarea algelor.
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Sistem Aquaponic din container IBC

Post by gemelu »

Procedeul de lucru al sistemului este cum spuneam FLOOD&DRAIN pe varianta CHIFT PIST cu unele modificări insa. Pentru ca m-au convins argumentele lui Danut-Alin in firul de discutie despre CHIFT PIST - Constant Height In Fish Tank Pump In Sump Tank am decis sa folosesc acest procedeu pentru a păstra apa din acvariu la un nivel constant, si astfel sa nu stresez pestii.

Ca prima modificare ar fi circuitul apei in cele trei recipiente. Apa trece din acvariu in bazinul tampon, de unde pompa o ridica in ghiveciul amplasat deasupra acvariului, iar din ghiveci apa curge prin sifonul Bell in acvariu. Am optat pentru aceasta asezare pentru economia de spatiu, prin aceasta "stivuire" a recipientelor am ocupat o suprafata mai mica; totodata am scapat si de nevoia de a construi un suport solid la o inaltime convenabila pentru ghiveci. Asa am pus doar patru bucati de grinzi patrate din brad de 12cm pe care le-am pus im forma de " # " deasupra acvariului si peste care am pus ghiveciul.

O alta modificare ar fi amplasarea pompei in afara bazinului. Deci nu o pompa submersibila asa cum se foloseste in majoritatea cazurilor, ci o pompa externa, mai exact o pompa recuperata de la masina de spalat. Deci din acvariu apa trece intr-un butoi de 200 litri pe care-l folosesc ca bazin tampon. Iesirea din acvariu se face prin scurgere venturi (prezentata de asemenea de Danut-Alin in acelasi fir de discutie, cateva posturi mai jos) cu diferenta ca sorbul de la venturi drain nu este unic, ci este triplat prin imbinatea fitingurilor din PVC, adica un T si 3 coturi.

Am incercat sa schitez ceva, sper ca se va intelege. Astept opinii, comentarii, intrebari.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Post Reply