Page 1 of 12

sistemul incepatorului

Posted: Fri Feb 11, 2011 3:00 pm
by adrian
Inca nu am facut un sistem si nu pot discuta prea mult despre acest subiect ( decat teorie ) , dar vreau sa scriu cam ce consider ca am nevoie si ce probleme as putea intampina....
Prima mea problema ar fi ca locuiesc la apartament si am asteptat sa se incalzeasca putin vremea pentru a putea face acest experiment pe balcon ( in funcrie de rezultatul obtinut as putea trage o concluzie daca "merita" incercat in mediul rural unde am un teren si as putea construi o sera )
Dar revenind la experimentul pe care vreau sa il realizez :
vasele necesare le pot cumpara de la un magazin de menaj
pompele de apa si aer de la un pet shop
lampa de luminat , furtun si o priza programabila de la un magazin de bricolaj
asta ar fi partea usoara
Partea grea fara o experienta ar fi etapele pe care trebuie sa le parcurg .
Sa presupunem ca am construit sistemul ( proiect pe care vreau sa il realizez pana pe dara de 20.02 ) .
1. Nu stiu daca apa de la robinet fiarta ar fi destul de pura pentru un acvariu de pesti.
2. daca pietrisul de rau este destul pentru a putea curata in mod natural acvariul ( cat de populat poate fi ).
3. nu stiu din ce ar fi compusa o sera inmultitor
4. daca pot folosi burete comun din comert pentru plantarea semintei
5. sau daca pot planta direct pe pietris


Oricum sper ca in 2-3 saptamani sa revin cu raspunsuri la aceste intrebari si cu poze .

Succes!

Posted: Fri Feb 11, 2011 3:58 pm
by Danut-Alin
De-abia astept sa vad rezultatele muncii tale!

1. Apa de la robinet nu trebuie fiarta! Ea poate contine clor, de care scapi prin evaporare lasand-o cateva zile - minim 24 h - intr-un vas descoperit. Carasii iubesc apa asta statuta. Pentru lista ta de cumparaturi, as adauga neparat un set de testere de apa, foarte utile cand vei trece prin procesul de ciclare a sistemului. Ai nevoie de testere pentru NO2 si NO3, de preferat sa contina si testere pentru amoniac si PH, cauta testere de genul 5 in 1 sau 6 in 1.
2. Popularea acvariului este o chestiune sensibila. Trebuie sa ai in vedere necesitatile pestilor, dar si necesitatile plantelor cultivate. Poti incepe cu un numar mai mic, pentru a popula treptat. In faza de inceput, pana se stabilizeaza sistemul - mare grija!
2 si 4. Mediul de crestere a plantelor poate fi cam orice ofera un suport pentru radacini, dar care sa permita aerarea/inundarea succesiva a radacinilor. Am vazut culturi in medii de o diversitate extrema, inclusiv bucati de burete, in resturi de plastic, bile de argila, minerale, fibre de cocos. ATENTIE - bucati (tocatura) de burete pentru a permite radacinilor sa se dezvolte. Trebuie sa testezi inainte sa vezi si cum se descurca buretele cu absorbtia apei. Eu unul raman la parerea ca pietrisul de rau e cel mai bun pentru noi! Nu trebuie sa te duci neparat la apa dupa piatra, margaritarul este printre materialele de constructie cele mai folosite pe santierele noastre. Un coniac dat lui Dorel de la coada sapei si acesta iti va da nu numai cele 2-3 galeti de care ai nevoie, ci ti-l va si spala :)
3 si 5. Sera inmultitor - rasadnita! Ce poti face cu o investitie minima - intr-un cofrag de oua pui pamant de flori. In fiecare ghiveci astfel format plantezi 1-2-3 seminte in functie de calitatea semintelor plantate. Pentru udat poti sa folosesti un pulverizator fin. Pui toata aceasta rasadnita improvizata intr-un loc luminos si calduros din apartamentul tau. Ai grija sa
uzi regulat. Nu ar trebui sa dureze o vesnicie pana ce vei avea rasaduri de transplantat! Poti planta, de asemenea, direct in mediul de cultura, dar va trebui sa astepti pana cand sistemul tau va functiona. Eu unul m-as apuca acum de rasadnita, pentru a avea rasaduri cand sistemul va fi gata!

Mult succes si spor la treaba!

Re: sistemul incepatorului

Posted: Fri Feb 11, 2011 7:18 pm
by adrian
acum sunt usor dezamagit ..la un pet shop nu am gasit pompa de apa , decat care sa filtreze sau una manuala. La alt pet shop au spus ca vor primi de miercuri dar nu am intrebat daca vor primi electria ....ramane de vazut acum

Nu dezarma!

Posted: Fri Feb 11, 2011 9:21 pm
by Danut-Alin
Eu am luat pompele , si cea de apa si cea de aer, de pe internet. Am cautat dupa magazine online de acvaristica - sunt destul de multe si cu oferta variata.

Problema principala la care trebuie sa te gandesti nu este sa iei o pompa, orice pompa. Pentru un sistem reusit va trebui sa gasesti pompa potrivita. Ma refer la debitul de apa de care ai nevoie pentru a inunda vasul de cultura. Trebuie sa iei in calcul si apa care iti revine la pesti.
Sfatul meu este sa te orientezi spre pompa cu debit reglabil, pentru a putea jongla putin cu ea si sa descoperi pozitia potrivita. Pompa pe care o am eu are un debit reglabil intre 80 si 320 l/h. Vasul meu de cultura are un volum de 30 de l. Cand am dimensionat vasul am calculat ca voi avea cam 20 l pietris si cam 10 l apa. Am zis asa - merg la nivelul minim si am un debit de 80l/h. Pompa imi merge 15 minute - deci imi urca 20 de l de apa. Furtunul de iesire , cu diametru pe jumatatea celui ce aduce apa de la pompa, imi va scoate 10 l si imi va asigura necesarul de apa. Inainte de a incarca vasul de cultura cu pietris , am facut teste daca presupunerea imi era corecta. Am facut 3 teste si au avut acelasi rezultat - imi ramaneau dupa 15 minute 9 l de apa in vas. Era aproape de calculele mele si am incarcat vasul. Vreau sa-ti spun ca merge de aproape doua luni si nu-mi face probleme. Astazi este prima zi cand am curatat un pic furtunul ce intoarce apa , pentru ca avea ceva depuneri pe el si incepea sa inunde mai mult decat era nevoie.

Asadar, intai pune pe hartie , si apoi cauta sa cumperi! Daca ai nevoie de o a doua parere cand ai un plan conturat, pot sa te ajut.

Succes!

Re: sistemul incepatorului

Posted: Fri Feb 11, 2011 9:59 pm
by adrian
voi incepe de jos in sus
1. un vas de 50 l pentru pesti ( as incerca cu carasul obijnuit poate reusesc sa il duc si la o dimensiune mai comestibila )
2. un vas de 30 l pentru cultura pe pietris.
3. un vas de 30 l pentru o cultura DWC ( la sifon nu voi lasa sa curga toata apa ..trebuie sa ma gandesc la o metoda de improspatare a apei )
voi aveam nevoi de 2 pompe de aer ( pt pesti si pt metoda DWC ) si o pompa de apa ( din vasul de pesti sa ajunga la vasul 3 )

bun..
din vasul 3 sa curga cu ajutorul sifonului ( cred ca u-bend ) in vasul 2 si din acesta in vasul 1 tot cu sifon
Teoretic suna bine ramane de vazut

Propunerea mea

Posted: Sat Feb 12, 2011 5:03 pm
by Danut-Alin
Bun. Hai sa vedem...

schema la care m-am gandit arata cam asa
sistem-adrian.png
1. Nu ai nevoie de 2 pompe de aer - exista pompe de aer cu 2 iesiri. Trebuie sa ai grija sa o monteyi mai sus decat vasele cu apa, pentru ca altfel iti poate sifona si se va arde
2. La volumele pe care le doresti , daca vei folosi o priza programabila cu 15 min on / 15 min off - ai nevoie de un debit minim de 40 l/h pentru a-ti urca 10 l intr-un sfert de ora. Eu iti propun sa iei una cu debit mai mare si sa mai faci o scurgere S2 , pe un furtun cu diametru mic , care sa-ti ajute sifonul S3. Sifonul este un mecanism sensibil, si ai astfel o supra-siguranta. Nu uita si de supraplin- nu e pe schema dar e OBLIGATORIU - pentru siguranta ta si a vecinilor :) !
2bis. M-am referit de necesarul in GB pentru ca in DWC ai nivel de apa constant si ce intra iti si iese in GB
3. Problema cu alegerea pompei va fi gasirea uneia care sa-ti impinga apa la o inaltime data. Cand stii dimensiunile vaselor (inaltimea mai ales) fa o estimare a distantei h - iti va trebui o pompa care sa impinga la inaltimea h+0,5 m (pentru siguranta)
4. Daca balconul tau este luminos, nu-ti bate capul cu lmina de crestere - ziua se va mari si plantele vor fi iluminate suficient. Temperatura insa iti va da de furca. Acum este frig iar in miezul verii va fi foarte cald! E bine ca vasul pentru DWC si chiar si GB sa nu fie transparente pentru a limita posibilitatea aparitiei algelor pe timp de vara.
5. Daca nu intelegi din schema asta facuta pe graba cum circula apa sau cum reglam nivelul apei, revin cu precizari suplimentare. Acum sunt putin pe fuga ...

Sper ca ti-am dat cateva raspunsuri si ai cateva idei clarificate...

Spor la treaba!

Re: sistemul incepatorului

Posted: Sun Feb 13, 2011 2:04 pm
by adrian
desenul este foarte apropiat de ce am schitat eu.

1. din ce am inteles sa folosesc S2 iar la suprasolicitare sa intre in actiune S3 ?
2. la bazinul DWC ma gandeam sa folosesc polistiren care sa pluteasca pe apa ( in bazin sa ramana mereu apa ) si S1 sa intre in actiune doar daca depaseste un anumit nivel ....
3. initial am vrut 2 pompe de aer dar intradevar gasesc in comert cu 2 iesiri.
4. inca nu gasesc in comert o pompa de apa ..mai astept sa vad miercuri ce marfa primesc la un petshop , dca nu o sa caut pe net.
5. nu inteleg de ce nu lasi sa mearga nonstop pompele si doar o data la 15 min? ( cea de aer tot la 15 min? )
6. poate S2 di S3 ar trebui sa mai aiba si un filtru ( o sita ..iar daca se mai depun "ingrasaminte" pot fi folosite si in exteriorul sistemului ) iar apa vei fi sigur ca intra curata in bazinul de pesti .
7. inca nu sunt sigur ce pesti sa folosesc ( carasul obisnuit sau cel auriu )
8. in vas trebuie sa am neaparat 30 de cm cu pietris?

Sistemul incepatorului

Posted: Mon Feb 14, 2011 12:59 pm
by Danut-Alin
Am sa-ti raspund intr-o alta ordine ...

1. Folosesc pompa de apa 15 minute on / 15 minute off deoarece am nevoie de inundarea/golirea vasului de cultura. Neavand sifon, o pompa care functioneaza continuu ar inunda vasul , prin programare las timp vasului de cultura sa se goleasca. Si pompa de aer are acelasi regim pentru ca atunci cand se goleste vasul de cultura ( asta dureaza cam 8-9 minute din cele 15 cat pompele sunt oprite) imi intra oxigen in vasul cu pesti. Prin scurgerea apei din vasul de cultura, pe langa apa care se intoarce intra si oxigen! Voi posta o fotografie explicita cat de curand. Si mai e vorba si despre economie, nu are rost sa consum energie electrica (catusi de putina) daca nu este neaparat nevoie!
2. Este de recomandat un strat de pietris de 30 cm, considerata ca fiind adancimea optima pana la care se duc radacinile plantelor. Eu am stratul de cultura de 18 cm si nu am avut probleme pana acum. In sistemul de exterior, unde e de asteptat sa cresc plante mult mai viguroase si intr-o diversitate mai mare, am sa am 30-35 cm strat de cultura.
3. Intr-adevar S1 intra in functiune decat cand apa atinge un anumit nivel , dar nu sifoneaza tot vasul ci doar pana la nivelul prestabilit. Cred ca ai prins ideea, trebuie sa te hotarasti cum o faci (poti sa incerci si o scurgere venturi, care sa-ti scoata impuritatile depuse pe fundul vasului DWC, atentie sa nu-ti sifoneze pui un T!)
4. Si eu as fi vrut caras obisnuit dar cand am pornit sistemul era miez de iarna si pestele nostru pitit sub apa! Sistemul cel mare il voi cicla cu caras autohton, incercand sa ingras dupa aceea crap!
5. Am pus si S2 si S3 pentru ca nu ma simt eu in siguranta cu sifonul. Poti sa faci doar S3 si overflow si testezi - daca da randament nu mai pui si S2. Daca in teste S3 se impiedica, poti sa apelezi si la S2.

Te asteptam cu vesti!

P.S. Sunt atatea posibilitati de a face aquaponics, de-asta-i si asa frumos domeniul nostru!

Re: sistemul incepatorului

Posted: Mon Feb 14, 2011 5:40 pm
by adrian
problema momentan a fost socul "pe care l`am suferit" cand am vazut ce pret au "niste plastice" si dezamagirea ca nu gasesc o pompa de apa
Te rog sa ma ajuti cu un link sau cu denumirea pompei pe care o foloseti ca singura solutie ar fi sa cumpar de pe net.

Re: sistemul incepatorului

Posted: Mon Feb 14, 2011 9:31 pm
by Danut-Alin
Aceasta este fotografia cu oxigenatul apei atunci cand se scurge vasul de cultura...
oxigen in apa.jpg
Bulele alea care se ridica intr-un tarziu la suprafata = oxigen!

Iti trimit cat de repede un PM cu pompa, nu vreau sa fac public reclama la diverse marci sau firme!