Povesti aquaponice de succes made in Romania

Sisteme functionale in aquaponica romaneasca
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Povesti aquaponice de succes made in Romania

Post by gemelu »

Acum cateva zile am vazut la TV un reportaj despre o familie tanara din Focsani care si-a pus sperantele si banii intr-o ferma aquaponica.

Acum aproape 2 ani a fost difuzat un alt reportaj pe un alt post TV despre 2 studenti din Timisoara care au avut un proiect in facultate despre sisteme acvaponice, si chiar stim de la unul din ei ca au aplicat cu succes cercetarea intr-o mica ferma din apropiere de Timisoara.

V-as invita pe toti, chiar si cei care sunteti doar in faza de "simpatizanti" ai aquaponiei si nu aveti sau nu ati avut sisteme aquaponice functionale sa pornim o discutie despre viabilitatea, rentabilitatea sau mai bine zis fezabilitatea acestui concept de ferma aquaponica.
Flomat2004
Posts: 5
Joined: Thu Nov 24, 2011 5:44 pm

Re: Povesti aquaponice de succes made in Romania

Post by Flomat2004 »

am vazut aceste emisiuni si chiar ma gandesc la ceva de genul asta. poate sunt si ei printre noi si vor sa ne zica daca au reusit sa gaseasca clienti pentru salata. unii sunt mai reticenti la consumul legumelor crescute pe apa sau hidroponic. sau daca nu sunt ei pe forum poate e cineva care sai cunoasca.
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Povesti aquaponice de succes made in Romania

Post by gemelu »

Am vazut ca acest topic nu prea "a prins", asa ca nu as fi vrut sa mai postez in continuare. Totusi, am o rugaminte! Zilele trecuta a fost o noua emisiune la TV despre un practicant acvaponist. Nu am vazut emisiunea, un coleg care stie de hobyul meu mi-a spus ca a vazut dar nu stie pe ce canal era. Din ce a retinut el pare ca era vorba despre un inginer care a construit o sera in forma de iglu (dom geodezic) in care avea un sistem acvaponic, iar pentru incalzire foloseste un sistem de incalzire solara DIY din cutii de bere. A fost un material convingator si ma intereseaza pentru ca majoritatea celor din jurul meu, cand aud despre aquaponie se gandesc... la ce ciudatenii visez...!!!

Daca cineva poate sa dea informatii exacte sau un link catre stirea sau reportajul respectiv il rog sa posteze sau sa-mi dea PM. Am cautat si eu, dar fie nu a fost incarcata pe youtube, fie nu am fost norocos...
mihai hammer
Posts: 100
Joined: Mon Feb 14, 2011 3:58 pm

Re: Povesti aquaponice de succes made in Romania

Post by mihai hammer »

Multumim, este incurajator.

Asteptam si alte proiecte de succes.
- - - - - - - - - - - - -
Acvaponia salveaza Romania (se scandeaza)

http://www.SatVacantaBradulet.ro - un alt mod de a petrece timpul liber
User avatar
alex.burlacu
Posts: 20
Joined: Thu Jan 10, 2013 4:59 pm
Location: Bucharest, Romania
Contact:

Re: Povesti aquaponice de succes made in Romania

Post by alex.burlacu »

Interesant materialul video.
Pe de altă parte, îmi vine greu să mai sper că vom vedea aici povești "de succes"... Constat că se împământenește o schemă logică simplă în țara noastră:
- Am ideea
- Mă documentez
- Intru pe forumuri, bloguri, grupuri de discuții
- Încep să fac ceva... orice
Apoi dacă ajung la un nivel satisfăcător (și eventual profitabil) bag capul la cutie și nu mai partajez informație ca să nu am concurență (și în acest timp dau vina pe lipsa de timp) sau, dacă lucrurile nu au ieșit așa cum vreau eu din prima (nu am profit 200% după prima încercare), abandonez, subiectul e de c* și nu mai "pierd timpul" cu așa ceva...

Nu vreau să generalizez, nu vreau să credeți că fac aluzii, dar am sesizat (mai ales în ultimii 5-6 ani) comportamentul acesta în mai multe domenii... Nu am reușit să înțeleg (încă) acest comportament... însă-s probabil foarte multe lucrurile pe care nu le înțeleg....
Scuze pentru mesajul probabil foarte off-topic.
O zi cu mult bine,
Alex

Be free with your tempo, be free be free
Surrender your ego - be free, be free to yourself
http://alex.burlacu.org
http://alege.softwareliber.ro/
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Povesti aquaponice de succes made in Romania

Post by gemelu »

alex.burlacu wrote:Interesant materialul video.
Ba, pardon, e chiar aiurea materialul... doar ca nu-l vazusem si mi-a spus despre el un coleg de serviciu caruia ii povestisem de pasiunea mea (cu ciudatenii cum spunea el) si care care acum a zis "nu e chiar ciudatenie, e chiar realizabil si e o idee buna".
Fie de emotii, fie din nestiinta acest Iosif Ilies cam bate campii. Desi practica si el acvaponia (rasadurile sunt irigate cu apa si rezidurile de la acvariul cu carasi) spune cu gura lui ca a facut aceasta deoarece in hypermarketuri apar produse care sunt cam greu de digerat – produse facute direct cu acvaponia, crescute numai in apa. De parca gustul "sintetic" al rosiilor de la market s-ar datora doar felului cum au fost crescute si nu faptului ca au fost recoltate nematurizate si fortate la coacere, plus intervalul de timp de la cules la consum. Cat despre calitatea materialului jurnalistic, aceasta lasa serios de dorit. Spune ca initiatorul va face in curte si o mica pescarie pentru a creste productia de legume... Eu stiu ca pescaria este magazinul unde se vinde peste.
Cu povestea lampii cu infrarosu care distruge microbii din sera si o si incalzeste, cred ca Iosif Ilies se amuza pe seama celor care-l asculta si-l cred...Sau poate se ocupa cu vanzarea acestor lampi... :lol:
Totusi realizarea dispozitivului de incalzire solara din doze de bere este remarcabila. Si eu as vrea sa pun niste intrebari lui, sau unuia care a realizat acest tip de incalzire.
alex.burlacu wrote:Apoi dacă ajung la un nivel satisfăcător (și eventual profitabil) bag capul la cutie și nu mai partajez informație ca să nu am concurență (și în acest timp dau vina pe lipsa de timp) sau, dacă lucrurile nu au ieșit așa cum vreau eu din prima (nu am profit 200% după prima încercare), abandonez, subiectul e de c* și nu mai "pierd timpul" cu așa ceva...
Cat despre acest aspect ar trebui ca fiecare dintre noi sa facem cate ceva pentru a schimba acest mod de a gandi. Si fiecare sa fim asemenea omului care planta copaci din povestirea asta( :P ce visator sunt...).
User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Povesti aquaponice de succes made in Romania

Post by sturio »

voiam sa spun si eu ca chestia cu lampa cu infrarosu e de tot rasul, dar poate se supara pe mine cineva ca sunt batjocoritor. Bine ca nu sunt eu primul :P

Incalzirea cu doze de bere (sau orice alte doze) este foarte reala si ieftin de realizat. Problema este doar dimensionarea in functie de spatiul ce trebuie incalzit. Merge bine la camere de casa, nu cred ca si pe o sera sau solar, unde peretii nu ofera nici o termoizolare...
adrian
Posts: 111
Joined: Fri Feb 11, 2011 8:07 am

Re: Povesti aquaponice de succes made in Romania

Post by adrian »

sistemul de incalzire ( cu doze de energizante ) am testat si eu anul trecut , desi nu am avut geam si am folosit folie alimentara si fiind de dimensiune mica totusi functioneaza .
Testul l-am facut vara ( cand nu isi are sens un astfel de sistem ) , dar fiind cu folie si nu cu geam si dimensiune mica , as putea spune ca am facut testul mai mult sa vad daca functioneaza . Am legat un cooler doar la iesire .
Iarna cred ca trebuie sa ai putin soare sau macar senin ca sa scoti ceva caldura.
ECO ROTARY
Posts: 2
Joined: Mon Dec 24, 2012 3:12 pm

Re: Povesti aquaponice de succes made in Romania

Post by ECO ROTARY »

Interesante discutii aici.Felicitari tuturor celor ce au curajul sa incerce. :)
Post Reply