Autosifonul - minune a fizicii

Aquaponica explicata
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Autosifonul - minune a fizicii

Post by gemelu »

sturio wrote:patul de cultura se umple incet si constant si periodic se goleste brusc
Dar de ce este bine sa se umple incet si sa se goleasca brusc? Eu consider ca nu este prea bine ca radacinile sa zaca prea mult timp in apa si nici sa stea prea mult timp in aer. Cred ca timpul de umplere ar trebui sa fie cat de cat apropiat de timpul de golire. Daca umplerea se face in cateva 2-3 minute si golirea cam la fel, ce rost are sa stea cu apa sau fara apa cate 30 minute? Si daca am pune pompa 3 minute on si 3 minute off, in 24 de ore tot 12 ore va functiona si va consuma curent. Iar referitor cu faptul ca m-as complica cu un circuit electronic, as apela evident la o varianta ieftina, nu foarte costisitoare. O priza programabila nu am gasit sub 20 lei in magazinele la care am acces. Poate in magazine online as gasi mai ieftin, dar daca mai pun si curieratul...

Cautand idei pentru un hranitor automat pentru pesti, am gasit ceva, si as putea cere unui electronist sa-mi faca cateva circuite de timer programabil pe care sa le folosesc pentru pompa, pentru hranitor, pentru lumina etc. Acvaristul respectiv, spunea ca l-a costat in jur de 7 lei acum 2 ani. Deci sper sa gasesc o solutie la un pret rezonabil, chiar daca el nu a luat in calcul toate piesele si manopera.

De fapt eu nu contest metoda, cu scurgerea apei prin gaurica respectiva, dar comentez timpul de on/off. Cred ca acesti timpi trebuie corelati dupa timpul cat are nevoie sistemul sa se umple si sa se goleasca. Si un temporizator cu posibilitate de a ajusta timpii cred ca ar fi ideal in masura in care nu este un efort prea mare.Este parerea mea, si-i invit si pe ceilalti sa spuna ce parere au.
User avatar
negru
Posts: 209
Joined: Fri Mar 11, 2011 6:55 pm
Location: Bucuresti

Re: Autosifonul - minune a fizicii

Post by negru »

Fii linistit, parerea ta conteaza, la fel de mult ca si a mea sau a altora. Aici incercam sa cream un rezervor cu pareri si idei din care cineva sa poata extrage ce il intereseaza :)
Iti spun, tot din experienta micului acvariu, ca atunci cand am marit timpul de functionare a pompei de la 15 la 30 minute, am observat o scadere a nitratilor - bacteriile au mai mult timp sa transforme amoniacul etc. Crezi ca bacteriile pornesc asa ca un motor, de la zero la full in doua secunde? iar radacinile nu se simt rau in apa, trebuie doar sa fie suficient oxigen dizolvat in acea apa. De-aia am ajuns la aceasta concluzie.
Referitor la tot soiul de sisteme, hranitoare automate etc., imi mentin parerea ca un sistem trebuie sa fie cat mai simplu cu putinta (K.I.S.S.) si ca hranirea pestilor trebuie sa aiba loc sub directa supraveghere a mea (ta etc.).
...
Post Reply