Aquaponica.ro • <!-- IF S_IN_MCP -->Moderator Control Panel • <!-- ELSEIF S_IN_UCP -->UCP • <!-- ENDIF -->CHIFT PIST - acum vorbim aquaponics!

CHIFT PIST - acum vorbim aquaponics!

Aquaponica explicata
Post Reply
User avatar
Danut-Alin
Site Admin
Posts: 115
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 pm

CHIFT PIST - acum vorbim aquaponics!

Postby Danut-Alin » Thu Feb 03, 2011 3:27 pm

CHIFT PIST - Constant Height In Fish Tank Pump In Sump Tank

Adica , intr-o traducere aproximativa "Inaltime constanta in bazinul cu pesti, pompa intr-un bazin tampon". Este o metoda de a face aquaponics ce-mi pare extrem de interesanta, pot sa spun ca este favorita mea, o variatiune pe aceasta tema urmand sa pun in practica in primul meu sistem de exterior.

chiftpistaquaponica.GIF


Traducere spune cam totul - o pompa este scufundata in bazinul tampon, impingand apa in bazinul pestilor. Nivelul apei de la pesti este constant, un supraplin functioneaza cand apa atinge inaltimea prestabilita, deversand excesul in vasul de cultura a plantelor. Vasul de cultura se goleste in bazinul tampon , incheiandu-se astfel circuitul!

Modalitati de a realiza umplerea/golirea vasului de cultura - legarea pompei la o priza programabila, folosirea unei pompe cu flotor, folosirea unui auto-sifon la vasul de cultura (auto-sifonul este un dispozitiv extrem de util in aquaponics, a carui descriere merita facuta intr-un articol separat)

Avantajele metodei CHIFT PIST:
- nu exista pompa in vasul cu pesti, eliminand posibilitatea ranirilor accidentale sau stresarea excesiva a pestilor
- se pastreaza un nivel constant al apei in bazin, o eventuala intrerupere a pompei (din motive diverse - pana de curent,defectare,blocare) neafectand pestii

Trebuie sa aveti in vedere ca sunt necesare 3 bazine, din care cel pentru pesti trebuie sa fie inalt sau inaltat pe un suport, iar bazinul tampon trebuie sa fie larg si scund sau ingropat pentru a se realiza circuitul apei gravitational.
De asemenea, recomand insusirea temeinica a notiunilor de dimensionare a sitemului (volume,suprafete,debite,timpi de lucru), sistemul vostru trebuind mai intai sa mearga pe hartie, odata pornita executia fiind posibile mai putine schimbari si cu eforturi mai mari.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

adrian
Posts: 111
Joined: Fri Feb 11, 2011 8:07 am

Re: CHIFT PIST - acum vorbim aquaponics!

Postby adrian » Fri Feb 11, 2011 5:26 pm

ok nu o sa mai exista pompa in vasul de pesti dar din cate stiu deseurile se depun pe fundul bazinului iar pompa cu flotor este folosita la suprafata apei

User avatar
Danut-Alin
Site Admin
Posts: 115
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 pm

Scurgerea Venturi

Postby Danut-Alin » Fri Feb 11, 2011 10:15 pm

Poate ca exprimarea mea trebuia sa fie mai exacta. M-am referit la pompa submersibila cu flotor in bazinul tampon. Flotorul este un comutator care isi schimba starea din inchis in deschis sau invers in functie de nivelul lichidului dintr-un rezervor. Este format dintr-o sfera inchisa ermetic in care este inchisa o bila metalica, avand pe fund doua contacte. Atunci cand rezervorul este plin sfera pluteste, fiind umpluta cu aer, iar bila metalica este la fund mentinand contactul inchis. Atunci cand nivelul scade, sfera isi schimba pozitia, si odata cu ea si bila metalica din interior, permitand deschiderea contactului.
Pompa este pe fundul bazinului tampon si este pornita/oprita de flotor, in functie de nivelul apei.

Daca te intrebi cum scoatem dejectiile pestilor de pe fundul bazinului cu pesti, ei bine, folosim ceea ce se numeste "venturi drain" . Scurgerea Venturi presupune 2 tevi - una care controleaza nivelul apei si o alta care colecteaza solidele

scurgereventuri-aquaponica.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


Post Reply

Return to “Informatie de baza”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron