3 modalitati de a face aquaponics

Aquaponica explicata
Post Reply
Danut-Alin
Site Admin
Posts: 115
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 pm

3 modalitati de a face aquaponics

Post by Danut-Alin »

Este extrem de mare numarul de posibilitati in care puteti concepe un sistem aquaponics. Am sa incerc aici sa va prezint tipologiile de baza ale diverselor sisteme, libertatea de alegere tinand de necesitatile, de posibilitatile si de imaginatia voastra.

Nutrient Fim Technique (NFT) este o metoda imprumutata din hidroponica, unde apa cu nutrientii pentru plante este recirculata prin canale, trecand cu viteza mica pe langa/prin vasele umplute cu diverse medii de cultura in care se afla plantele. Cel mai adesea, canalele de cultura sunt create din tevi de PVC. Partea dificila a setarii unui astfel de sistem consta in asigurarea necesarului de oxigen pentru radacinile plantelor, apa nu trebuie sa atinga decat extremitatile radacinilor, restul fiind expus la aer. Unul din avantajele acestui sistem consta in posibilitatea asigurarii unei densitati mari de plante, in special pentru sisteme comerciale cu sere incalzite. Deoarece nu exista o suprafata asa mare unde coloniile de bacterii sa se dezvolte, in metoda NFT se recomanda folosirea unui filtru biologic.
metodanft-aquaponics.JPG
Deep Water Culture (DWC) foloseste vasele de crestere a pestilor sau canale construite in acest scop, pentru a cultiva plantele in mediu plutitor. Plantele cresc in vase de mici dimensiuni, introduse in gauri facute in mediul de cultura plutitor (deseori polistiren), lasand radacinile sa atinga apa bogata in nutrienti. Apa trebuie foarte bine oxigenata pentru a asigura necesarul de oxigen radacinilor si coloniilor de bacterii din ciclul azotului.
DWC-aquaponics.gif
Flood and Drain - este metoda care mimeaza un ciclu natural, asemanator valurilor. Vasele de cultura sunt umplute cu diverse medii de crestere (pietrisul de rau este cel mai ieftin si la indemana). Se realizeaza umpleri, aducand apa bogata in nutrienti la radacinile plantelor, si goliri , permitand oxigenului sa ajunga la radacini. Este metoda cea mai indragita, dezvoltata si discutata (variatiuni pe aceasta tema - Simple Flood and Drain, CHIFT PIST sau CHOP- dezvoltate intr-un post ulterior)
fd-aquaponics.gif
In concluzie, existand atatea posibilitati de a imagina un sistem aquaponics, ramane la latitudinea voastra sa ganditi metoda care va avantajeaza. Puteti sa luati in calcul materiale pe care le aveti deja sau pe care le puteti procura mai usor, va depinde configuratia sistemului si de locul unde urmeaza sa-l amplasati... Este de recomandat sa incepeti cu un sistem simplu, pentru a va familiariza cu aquaponica, inainte de a trece la ceva mai complex.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mihai hammer
Posts: 100
Joined: Mon Feb 14, 2011 3:58 pm

Re: 3 modalitati de a face aquaponics

Post by mihai hammer »

Hop si eu, pentru ca am inceput sa ma virusez.
Bine v-am gasit. Deosebit de interesant si de bun simt tot ceea ce am gasit aici.

Dintre sistemele de mai sus mi se pare cel mai practic al treilea - "flood and drain" cu autosifon "U-Bend".

Oricum pe mine ma framanta sa implementez un sistem fara pompa, adica apa sa curga gravitational, din niste mici iazuri existente, in lazi (straturi) de cultura. Din acestea apa sa treaca in alt bazin, apoi iar cultura si iar bazin cu peste.
Adica pe o suprafata de aprope 2000 m.p.

Credeti ca este viabil?
- - - - - - - - - - - - -
Acvaponia salveaza Romania (se scandeaza)

http://www.SatVacantaBradulet.ro - un alt mod de a petrece timpul liber
Danut-Alin
Site Admin
Posts: 115
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 pm

Virusul se raspandeste!

Post by Danut-Alin »

Bine ai venit printre noi!

Am vazut (schematic reprezentat) un sistem cum ti-l imaginezi tu, cu apa trecand prin bazine cu pesti si medii de cultura, dispuse succesiv. Este nevoie insa de pompa , pentru a readuce apa din punctul cel mai de jos in punctul cel mai de sus. Aquaponica=recircularea apei!
Poti folosi insa o pompa conectata la un panou solar pentru a-ti da independenta si a-ti diminua consumul .

Legat de viabilitate - este o discutie lunga!
Daca te referi viabil din punct de vedere tehnic - cu siguranta da, este chiar o solutie fericita, gravitatia neputand fii invinsa sau pusa in dificultate.
Daca te referi la viabil din punct de vedere economic, comparativ cu sisteme similare ca suprafata dar dispuse altfel, nu in aceasta serie imaginata de tine, categoric da, este mai viabil acest tip de sitem, prin reducerea numarului de echipamente necesare si , implicit, al consumului.
Daca te referi la viabilitatea economica a unui sistem aquaponics de scara mare, sunt mai multe semne de intrebare! Pornim de la costuri cu obtinerea si amenajarea terenului, investitii in bazine si echipamente, costuri legate de forta de munca, paza , asigurarea functionarii/repaosul pe timp de iarna... Sunt extrem de multe de luat in calcul, lucruri ce trebuiesc bine clarificate si dramuite inainte de a te apuca de un astfel de proiect.

Dupa cum spuneam, sunt lucruri complexe, pe care nu le putem epuiza intr-un post sau doua. Daca doresti, putem discuta in amanunt in cadrul unui nou topic la Sistemele membrilor... As fi bucuros sa te pot ajuta in luarea unor decizii in ceea ce priveste sistemul tau!

In paranteza fie spus, ne aflam acum in discutii cu un domn din Belgia ce initiaza o societate europeana in domeniul aquaponics, un fel de organizatie profesionala. Unul din scopurile pentru care aquaponistii strang randurile este acela de a face lobby pe langa Comisia Europeana pentru a recunoaste aquaponica drept modalitate de a face agricultura organica (sau chiar superioara ca rezultat produselor organice). Acum doua luni am avut interventii pe langa organismele de certificare care activeaza in Romania, legat de posibilitatea de a-mi certifica viitoarea productie ca fiind eco/organica/bio. Ei bine , regulamentele europene nu prevad aquaponica intre ramurile generatoare de produse eco. Concluzia acestei paranteze este ca, atunci cand lucrurile se vor misca - si eu zic ca se vor misca, pentru ca suntem oameni ambitiosi! - a face aquaponics va fi intr-adevar rentabil pentru ca produsul odata obtinut va fi recunoscut ca superior calitativ si va avea un pret bun de vanzare!

Pana atunci, aquaponica ramane un hobby sau un mod la indemana oricui pentru a cultiva alimente sanatoase pentru familie si prieteni!

Astept cu nerabdare continuarea discutiei!
mihai hammer
Posts: 100
Joined: Mon Feb 14, 2011 3:58 pm

Re: 3 modalitati de a face aquaponics

Post by mihai hammer »

Multumesc pentru comentariul elaborat.

Sa zicem ca acest sistem este semi-acvaponic.
Nu stiu daca debitul mediu de curgere al bazinelor mele (50 de litri/min) ajunge pentru o cultura eficienta si probabil este necesara o pompa care sa suplimenteze acest debit, mai ales pe timp de seceta.

Image

Ma intrebam daca mai trebuie vre-un bazin de decantare sau filtrare...
- - - - - - - - - - - - -
Acvaponia salveaza Romania (se scandeaza)

http://www.SatVacantaBradulet.ro - un alt mod de a petrece timpul liber
Danut-Alin
Site Admin
Posts: 115
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 pm

Re: 3 modalitati de a face aquaponics

Post by Danut-Alin »

Semi-acvaponic? Adica apa din bazinul de jos nu se mai intoarce in bazinul de sus ...

Aveti deci izvoare captate in primul bazin si coboara gravitational in celelalte doua. Apoi? Isi continua drumul ca si parau?

Este bine ca va cunoasteti debitele, astfel puteti dimensiona volumele bazinelor de cultura...

Bazinele cu pesti sunt din pamant sau aveti membrana/folie sau altceva pentru a impiedica apa sa se iroseasca?

Ma repet, sunt extrem de multe necunoscute! Insa DA, eu cred ca puteti creste plante/curata apa pentru bazinele doi si trei. Dar daca este asa cum am inteles eu, adica din bazinul trei apa nu se mai intoarce in primul bazin, asta nu mai este aquaponica, pentru ca nu mai recirculam apa... Puteti sa mai faceti un bazin de cultura si dupa bazinul trei, pentru a scoate din sistem macar o apa mai curata?

Sper sa va fi inteles corect...
mihai hammer
Posts: 100
Joined: Mon Feb 14, 2011 3:58 pm

Re: 3 modalitati de a face aquaponics

Post by mihai hammer »

Corect, corect, corect. De asta l-am numit semi. Si da, chiar daca este din pamant, surplusul de apa din ultimul bazin ar putea sustine o cultura.
Asa cum ati sugerat mai sus, am deschis un nou topic la sistemele membrilor.
viewtopic.php?f=9&t=19
Cred ca putem continua acolo.
- - - - - - - - - - - - -
Acvaponia salveaza Romania (se scandeaza)

http://www.SatVacantaBradulet.ro - un alt mod de a petrece timpul liber
Post Reply