IMPORTANT: Ciclul azotului

Aquaponica explicata
Post Reply
Danut-Alin
Site Admin
Posts: 115
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 pm

IMPORTANT: Ciclul azotului

Post by Danut-Alin »

Pentru a supravietui, toate formele de viata au nevoie de azot.

Azotul (sau nitrogenul) este elementul chimic din tabelul periodic care are simbolul N si numarul atomic 7. Este un gaz incolor, inodor, insipid, de obicei inert, ce constitutie 78% din atmosfera Pamântului si este o parte componenta a tuturor tesuturilor vii.

Aerul are o cantitate semnificativa de azot, in forma N2, problema este insa ca majoritatea vietuitoarelor nu pot utiliza azotul in aceasta forma. Plantele isi iau azotul in forme fixate (ioni nitrati, amoniac sau uree), in timp ce animalele isi iau azotul necesar din plante sau din alte animale care au consumat plante.

Aquaponica foloseste toate aceste informatii.
ciclu azot aquaponics depus.GIF
Ce se petrece in sistemul nostru aquaponic?

Moleculele azotate, provenind de la excrementele pestilor sau mâncarea în surplus, sunt transformate în amoniac (NH3 sau NH4+), care este foarte toxic pentru pesti. Acest fenomen se întâmpla si în natura însa volumul de apa este foarte mare fata de numarul de pesti astfel încât concentratia de amoniac este foarte mica. În bazinele de crestere a pestilor volumul de apa este mic si concentratia de amoniac poate deveni periculoasa în anumite conditii.

În prezenta oxigenului din apa amoniacul este transformat de catre bacteriile nitrosomonas în nitriti* (NO2-), toxici la valori mai mari de 0,3 mg/l.

Nitritii, în prezenta oxigenului sunt transformati la rândul lor de alte bacterii (nitrobacter) în Nitrati (NO3-), mai putin toxici pentru vietuitoarele din mediul acvatic. Pentru plante, nitratii constituie chiar un nutrient strict necesar. Nitratii sunt veriga finala a acestor transformari ale azotului, ei acumulandu-se în timp. Concentratia maxima de nitrati suportabila de catre vietuitoarele acvatice este de 100 mg/l (recomandabil sa nu se depaseasca valoarea de 50 mg/l).

Apa este recirculata prin mediul de cultura, creandu-se astfel colonii de bacterii suficient de dezvoltate pentru a transforma tot amoniacul în nitriti si nitritii în nitrati.

Acest lant de transformari poarta numele de “Ciclul azotului”.

Cheia functionarii sistemului aquaponics este ECHILIBRUL intre elementele care participa la ciclul azotului (oxigen, bacterii, pH, temperatura, plante, materii organice primare din care provine amoniacul, etc.) .

Greseala frecventa (pe care si eu am comis-o): începatorii populeaza bazinul imediat ce l-au umplut cu apa. Din cauza nivelurilor mari de amoniac si nitriti de la începutul ciclului azotului apar dezastre (mor pestii)

Cel mai greu lucru pentru un incepator in aquaponics este sa stea si sa astepte zile intregi lânga bazine goale ... Trebuie avut in vedere ca acest efort merita si ca veti scuti alte saptamâni de munca pentru reechilibrarea sistemului sau pierderea unor exemplare de pesti valoroase sau la care tineti.


P.S. - In curand voi prezenta modalitati de ciclare a sistemului fara a introduce pestii in ecuatie. Intentionez sa realizez o astfel de ciclare in noul meu sistem aquaponic, va voi tine la curent cu evolutia proiectului
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Post Reply