Filtrarea mecanica

Partea lipsita de viata in aquaponica
Post Reply
User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Filtrarea mecanica

Post by sturio »

Nu cred ca poate exista sistem acvaponic fara filtrare mecanica. Contrar credintelor, plantele nu trebuie sa intre in contact cu excrementele pestilor sau alte murdarii din apa. Ele stiti bine au nevoie doar de nitrati.
Astfel, apa trebuie sa fie limpede, pt ca radacinile plantelor sa nu se acopere cu impuritati fine, fapt ce duce la sufocarea lor. Radacinile imersate in apa trebuie sa fie curate pt a absorbi cat mai bine oxigenul.
De aceea, e obligatoriu ca filtrul mecanic sa scoata impuritatile cu o finete de pina la 100 de microni sau chiar mai mici.
- Decantoarele, doar daca sunt bine dimensionate pot face acest lucru. Nu consuma curent electric, gravitatia face totul. Eliminarea dejectiilor se face manual, prin actionarea unei vane sau siber.
decantor.jpg
- Filtrele cu nisip (quartz) sunt extrem de eficiente, dar numai la debite mici (max 15 mc/h). Eficienta insa este de la 5 microni, deci produc o apa extrem de limpede. Au nevoie de o pompa puternica pentru functionare, cara consuma destul de mult curent electric.
1_18.jpg
- Filtrele "toba" cu site rotative, sunt foarte eficiente pentru debite mici, medii, mari si foarte mari. Exista modele de la 10 mc/h la 2000 mc/h. Ele pot inlatura impuritati de la 20 de microni. Functioneaza gravitational, deci pt punerea apei in miscare nu consuma curent. Insa au un motoreductor de cca 100-300 W si o pompa de presiune cu functionare intermitenta de cca 700 W. Aceasta pompa porneste doar pe timpul limpezirii sitei. Limpezirea poate fi reglata ca frecventa si durata de la un panou de comanda. Oricum pe perioada unei zile, functioneaza in total cca 2 ore.
toba.jpg
Dintre toate metodele, parerea mea este ca filtrul toba este cel mai eficient din toate punctele de vedere, mai ales ca inlatura repede dejectiile din sistem, uneori in mai putin de 30 de minute de la producerea lor, pe cand, celelalte filtre pastreaza dejectiile in ele, deci in apa pina sunt eliminate de operator.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Filtrarea mecanica

Post by gemelu »

As putea vedea niste detalii de constructie ale unui filtru toba? Pentru ca stiu ca sunt destul de scumpe chiar si cele de capacitate mica. Iar pretul le face prohibitive pentru majoritatea acvaponistilor, poate cu exceptia celor care fac acvaponie comerciala. Si pentru cei care au sau vor sa faca o microferma pentru autoconsum (cum mi-as dori si eu), o adaptate DIY a acestui sistem de filtrare ar fi ideala. Deoamdata incerc sa fac o adaptare a unui filtru de solide "fix", adica fara elemente in miscare. E vorba de modelul de mai jos, binenteles cu adaptare la conditiile de executie existente.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Filtrarea mecanica

Post by sturio »

Degeaba va dau detalii ale unui filtru toba, fiindca in sistem DYI merita sa le faceti doar pe cele mari. In plus, nu se poate numi chiar DYI de vreme ce are multe piese ambutizate si sudura de inox, treburi destul de profesionale as zice...
Unul la scara foarte mica (ca cel din poza) costa in jur de 2000 de euro, din care cel putin jumatate sunt materialele.
Insa, filtrul pomenit de dv., este o varianta simplificata al filtrului toba, este cu sita fixa. La debite mici este deasemenea extraordinar de fiabil.
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Filtrarea mecanica

Post by gemelu »

Ok, cu echipamentele.

Dar mai am o intrebare...
Ce debit trebuie sa aiba pompa in functie de volumul de apa dintr-un sistem? La un magazin de acvarii mi-au spus ca pompa la un filtru intern cu burete, carbune activ si pompa de apa cu absorbtie-amestec de aer pe efectul venturi trebuie sa aiba un debit de 2-2.5 ori volumul acvariului. Adica tot volumul de apa sa fie circulat de 2-3 ori prin sistem pentru a face o curatare eficienta. Cred ca am citit pe undeva ca in SAR se soloseste tot un raport asemanator. Dar nu mai stiu sigur, si oricum acolo se si inlocuia o parte din apa periodic.
User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Filtrarea mecanica

Post by sturio »

schimbul de apa se face de fapt in functie de capacitatea portanta a sistemului. Cu cat sistemul e mai populat, cu atat apa se schimba mai des. De regula in SAR, (care suna mai bine RAS) apa se schimba odata pe ora.
Alt factor important este nivelul oxigenului dizolvat. Trebuie calculat un bilant de oxigen, si se stabileste apoi rata de schimb, adica de fapt nivelul de input de oxigen dizolvat, presupunandu-se ca undeva pe flux se face imbogatirea apei cu oxigen.
La acvariile ornamentale, daca sunt slab populate (sub 1kg peste / 1000 litri sau mai bine raportat sub 0.1 kg/100 litri) pompa aceea de 2000 l/h are mai mult rol de aerare prin producerea de valuri.
Insa, pe de alta parte acvariile, avand o forma foarte nepotrivita autoepurarii, necesita curenti in apa pentru punerea in miscare a dejectiilor, deci pompele puternice se justifica.
Post Reply