Page 1 of 1

Tipuri de aeratoare

Posted: Fri Feb 01, 2013 2:32 pm
by mihai hammer
Am experimentat in ultimii ani cat de importanta este aerarea, care asigura aportul de oxigen necesar atat bunei dezvoltari a plantelor si animalelor, cat si pentru cultivarea coloniilor de bacterii aerobe necesare. Un aerator este absolut vital pentru orice sistem, mai ales in sezonul cald.

Am constatat in sezonul trecut, ca pastravii au crescut mult mai repede in bazinul bine aerat, scurtand perioada de crestere de la 30 de g. pana la greutatea de 300g, de la 10 luni la 6 luni.
De asemenea, pierderile prin mortalitati general acceptate s-au diminuat la mai putin de jumatate.

Post editat in dorinta de a avea o lista deschisa cu tipuri de echipamente de aerare

- compresor cu pietre de aer
- blower cu tub perforat sau difuzoare cu bule fine
- aeratoare cu zbaturi
- aerator tip ciuperca
- aerator tip jet
- aerator tip turbina

Re: Tipuri de aeratoare

Posted: Sat Feb 02, 2013 10:40 am
by sturio
Lista echipamentelor de aerare/oxigenare e lunga, fiecare isi alege tipul de aerator in functie de cerintele sistemului sau.
De exemplu, pentru acvaponice:
-de regula utilizatorii acestui forum au sisteme mici, in care cantitatea de peste este foarte mica, merg foarte bine turbosuflantele, racordate la un sistem de tuburi perforate la care faceati referire, desi eu recomand mai bine placi ceramice sau de sticla macinata si compactata la temperaturi inalte.
- daca sistemul are in componenta o populatie serioasa de peste (sute sau mii de kg), atunci blowerul poate fi insuficient si aveti nevoie de oxigen pur, injectat sub o forma sau alta.

Re: Tipuri de aeratoare

Posted: Sat Feb 02, 2013 1:10 pm
by mihai hammer
Da, sunt de acord ca difuzoarele cu bule fine sunt foarte eficiente, insa apreciez ca pentru un bazin lung, tuburile perforate confera un raport bun eficienta/pret. Un alt avantaj al tubului perforat este ca se " muleaza" pe forma dorita.

Image

Mai intrevad un avantaj al sistemului blower+difuzoare/tub, anume ca poate fi folosit si pentru introducerea de oxigen in sistem.

Re: Tipuri de aeratoare

Posted: Sat Feb 02, 2013 7:59 pm
by sturio
Poate nu m-am exprimat clar. Nu sunt FOARTE eficiente, si mai ales nu in pastravarii. Acolo e indicat aeratorul cu zbaturi sau cel ciuperca. Aceste blowere cu bule fine sunt indicate in sisteme mici, unde incarcatura de peste e redusa.

Re: Tipuri de aeratoare

Posted: Sun Feb 03, 2013 1:34 pm
by mihai hammer
Confirm eficienta aeratoarelor cu zbaturi, pe care le folosim cu succes in pastravarie.

Image

Ce parere aveti despre aeratorul tip turbina?

Image

Care tip de aerator considerati ca este mai potrivit pentru cresterea superintensiva a crapului, tinand cont ca este un peste de fund?

Re: Tipuri de aeratoare

Posted: Sun Feb 03, 2013 11:02 pm
by sturio
Nu cunosc aceste aeratoare turbina.
Poza e facuta la ferma dv?

Re: Tipuri de aeratoare

Posted: Mon Feb 04, 2013 7:32 am
by mihai hammer
Nu, am avut-o pe aceea mai la indemana.

Mai jos aveti de la noi din pastravarie
Image

http://www.pastravarie.com

Doresc sa fac mentiunea ca pastravaria nu este a mea, fiind detinuta de grupul de firme pentru care lucrez. Cea mai mare parte a activitatii o desfasor insa in incinta pastravariei.

Re: Tipuri de aeratoare

Posted: Wed Feb 06, 2013 7:47 pm
by sorin.iftime
mihai hammer wrote:Da, sunt de acord ca difuzoarele cu bule fine sunt foarte eficiente, insa apreciez ca pentru un bazin lung, tuburile perforate confera un raport bun eficienta/pret. Un alt avantaj al tubului perforat este ca se " muleaza" pe forma dorita.
Salut,
Ce intelegeti prin bazin lung? Un bazin la 2-3m intra in categoria asta?

In alta ordine de idei, profit de faptul ca aveti experienta in ceea ce priveste cresterea pastravilor si as vrea sa va intreb daca este posibil sa cresc pastravi intr-un bazin de dimensiuni reduse...ceva de genul...2-3mc. In afara de mentinerea temperaturii apei sub 20C mai sunt conditii speciale de mediu care ar trebui indeplinite?

Multumesc

Re: Tipuri de aeratoare

Posted: Fri Feb 08, 2013 10:37 am
by sturio
Frumoasa pastravaria, mai ales ca e inconjurata de verdeata! Trebuie sa va fac acea vizita :)

Bazine lungi, in acceptiunea acvacultorului inseamna bazine cu raportul Lungime: latime, mai mare de 4, adica 2 metri latime x minim 8 metri lungime.
Sub o latime de 1,5 metri, nu prea se simt bine pastravii, si atentie la viteza scurgerii apei...