Vasul de cultura (Grow Bed)

Partea lipsita de viata in aquaponica
Post Reply
Danut-Alin
Site Admin
Posts: 115
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 pm

Vasul de cultura (Grow Bed)

Post by Danut-Alin »

Vasul de cultura in aquaponics indeplineste un numar important de sarcini, daca ar trebui insa sa gasim definitia cuprinzatoare, cea mai potrivita ar fi aceea ca vasul de cultura este un filtru biologic in care crestem plante.

Este extrem de convenabil pentru scopurile noastre, deoarece vasul de cultura, ca si biofiltru, colecteaza si proceseaza amoniacul si deseurile solide din vasul cu pesti si returneaza apa curata pestilor. Vasul de cultura foloseste nutrientii produsi ca filtru biologic pentru a creste plante de o calitate excelenta.

Fiind o parte asa de importanta in angrenajul sistemului aquaponic ,trebuie acordata o atentie deosebita proiectarii si realizarii sale, in aspecte ce privesc materialele folosite, dimensionarea si alegerea locatiei.

O mare parte din miscarea aquaponics recomanda dimensionarea vasului de cultura in functie de volumul vasului de crestere a pestilor. Exista insa studii bine intemeiate, ce pun in legatura gradul de alimentare a pestilor (si, implicit, volumul dejectiilor acestora) cu volumul vasului pentru plante. De asemenea, o influenta asupra dimensionarii vasului de cultura o are si specia de plante cultivata.

Volumul vasului de cultura joaca, totusi, un rol important - cu cat volumul este mai mare, cu atat sistemul este mai stabil , in special in privinta temperaturii si a PH. Volumul vasului de cultura este dependent de doi factori - adancimea vasului si suprafata de cultura.

Experientele cultivatorilor australieni recomanda un strat de mediu de cultura de cel putin 30 cm, considerand aceasta adancimea optima pentru dezvoltarea radacinilor si sanatatea sistemului. Suprafata de cultura , impreuna cu densitatea de plantare, va influenta si productia de plante.

Despre aceasta componenta capitala a sistemului nostru aquaponics sunt extrem de multe de spus, asa ca vom continua...
Danut-Alin
Site Admin
Posts: 115
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 pm

Vasul de cultura (Grow Bed)

Post by Danut-Alin »

Un instrument extrem de util pentru dimensionarea patului de cultura, gasiti aici:
viewtopic.php?f=6&t=51
Post Reply