Aquaponica.ro • <!-- IF S_IN_MCP -->Moderator Control Panel • <!-- ELSEIF S_IN_UCP -->UCP • <!-- ENDIF -->Ramele in sistemul aquaponics - Page 2

Ramele in sistemul aquaponics

Specii utilizate in sisteme noastre
Post Reply
adrian
Posts: 111
Joined: Fri Feb 11, 2011 8:07 am

Re: Ramele in sistemul aquaponics

Postby adrian » Wed Apr 11, 2012 11:43 am

Eu le am spalat putin de pamant fiindca nu am vrut pamant in sistem si nu uita sa le dai si hrana suplimentara mai ales daca esti la prima recolta fiindca nu au radacinii moarte.

gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Ramele in sistemul aquaponics

Postby gemelu » Fri Apr 13, 2012 7:01 pm

Spalate bine cu apa si sapun ziceti ca e suficient? :lol:
Stiu ca nu trebuie chiar asa, dar am vazut mai demult pe un site in engleza citit cu google translate (la scoala am facut rusa si franceza) ceva despre tinerea ramelor cateva zile cred intr-un fel de carantina pentru eliminarea fecalelor cu microbii si germenii din natura. Si credeam ca stie cineva cum sa le pastrez pe un mediu steril (nu balegar, dar poate malai de porumb ca la viermusii de musca) si in acest timp ele sa-si faca o "epurare". Pentru ca am vazut ca multi recomanda pastrarea unei igiene perfecte (nu ca eu as reusi performanta asta) in istemul aquaponic. Se folosesc manusi de cauciuc si spalarea corecta pe maini, pestii se introduc in sistem dupa o perioada de carantina etc.

adrian
Posts: 111
Joined: Fri Feb 11, 2011 8:07 am

Re: Ramele in sistemul aquaponics

Postby adrian » Fri Apr 13, 2012 7:58 pm

asa ar trebui sterilizat si pietrisul :D ..am citit si eu chestia asta si este cam deplasata..poate ar trebui sa facem niste analize la legumele produse in sistem aquaponics ( concentratia de nitrati etc ) cat de toxic ar fi pentru organism.
dejectiile de peste sau de rate ..am vazut un sistem in care se foloseau rate ( da mac mac :D ) nu au treaba cu igiena.
Ma pot insela ..dar.ramane de vazut.

User avatar
negru
Posts: 209
Joined: Fri Mar 11, 2011 6:55 pm
Location: Bucuresti

Re: Ramele in sistemul aquaponics

Postby negru » Fri Apr 13, 2012 9:28 pm

Eu cred ca exagerati, sincer.
Luati ramele si puneti-le in pietris. Atat. Fara spalat, dezinfectat si mai stiu eu ce.
Au scos vecinii bulgari un produs care este nici mai mult nici mai putin decat dejectie lichida de rama californiana dupa ce a halit balegar de vaca. Ei bine produsul asta cica ar face minuni - multumita bacteriilor prezente in tubul digestiv al ramelor care descompun materia intr-o forma foarte accesibila plantelor, este un ingrasamant perfect, este natural si nu are nimic chimical adaugat.
Sa stiti ca nu strica nimic daca scapati un bob de pamant in sistem, oricum praful din atmosfera, care se depune oriunde, formeaza un minunat noroi pe fundul patului de cultura.
Ca si idee noi avem sisteme miiici, miiiici pe langa ce au unii care produc la scara mare, comercial. E normal ca aia sa puna accentul pe igiena. Ei ating concentratii foarte mari de pesti pe mc de apa, asa ca...
Hai, spor la treaba!
...

gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Ramele in sistemul aquaponics

Postby gemelu » Fri Apr 13, 2012 9:54 pm

Poate m-am exprimat gresit, dar nu ma refeream la toxicitate strict pentru organismul uman...
Dar din cate stiu pestii pot contacta diferite boli, care chiar daca nu se transmit sa zicem la om, ca veriga finala in lantul trofic, afecteaza ritmul de crestere si randamentul conversie al hranei.
Si spuneam de spalatul bine pe maini inainte si dupa activitatea din sistem ca parte a unor masuri SSM (sanatate si securitate in munca). Cam asa ceva http://gradina-aquaponics.ro/Igiena.html
In plus chiar si contaminarea legumelor cu anumiti agenti patogeni adusi din afara poate face foarte mult rau. Sa nu uitam scandalul castravetilor din Spania contaminati cu E.coli despre care se spunea ca ar fi facut victime (cel putin 2 morti in Germania). Daca ar iesi asemenea scandal cu legume aquaponice asta ar fi sfarsitul...


Post Reply

Return to “Pesti si alte vietati”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron