Sturioni - Acipenser sp.

Specii utilizate in sisteme noastre
Post Reply
User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Sturioni - Acipenser sp.

Post by sturio »

Iata un grup de pesti, considerat de multi tabu.
Experienta m-a facut sa cred ca de fapt este o specie deosebit de usor de lucrat cu ea, daca i se acorda un minim de conditii.
Odata trecuti de o anumita dimensiune sunt pesti foarte rezistenti. Dar, fiecare specie are un prag peste care devine reyistent. In continuare prezint principalii sturioni, }n ordinea reyisten'ei, care in opinia mea ar avea loc in acvaponia dumneavoastra:
Sturionul siberian - Acipenser baerii
Este cel mai rezistent din toti sturionii.
Are un spectru larg de temperaturi la care se simte bine, acceptand furajul fara probleme de la 8grC si pina la un maxim de 26grC. Ca si nivel minim de oxigen, daca scaderea nu e brusca tolereaza si 1 mg/l pentru perioade scurte. La fel suporta si o incarcatura mare de nitriti de pina la 1,5 mg/l.
Creste cca 1 kg pe an, iar la 7-8 ani va va bucura daca sunteti norocosi cu caviar. O femele matura ajunge la 10 kg. Diferentierea sexelor e imposibila ca la orice sturion fara un ecograf sau punctie abdominala incepand cu varsta de 2,5 ani.

Nisetru - Acipenser gueldenstaedti
Prefera un spectru de temperaturi intre 12-27grC. Ca si pretentii de oxigen, suporta perioade scurte un continut de doar 1,5 mg/l, dar sa nu intervina alti factori de stress, iar scaderea sa nu fie brusca, organismul are nevoie de timp sa se acomodeze la hipoxie. Ca si tolernata de nitriti, as spune ca suporta fara probleme 0.7 mg/l, daca aveti si sare in apa (1 ppt).
Dupa depasirea greutatii de 300 de grame este foarte rezistent si unul din cei mai frumosi sturioni. Este foarte docil, vine la mana acvacultorului si uneori ia furajul din mana. Creste cam la fel cu siberianul, dar dupa 3 ani are un ritm mai accelerat de crestere. Icrele le obtineti daca doriti, dupa 9 ani, cand femele a akuns la 12-15 kg.

Morunul - Huso huso
Cel mai valoros sturion, este totusi usor de crescut, daca i se ofera conditii fara variatii bruste de pH sau temperatura. Deasemenea suporta un spectru larg de temperatura, hranindu-se intre 10-30grC. Atentie insa la oxigen, suporta pina la 2 mg/l, iar ca nitriti e bine sa nu il stresam cu mai mult de 0.5 mg/l.
Are un ritm fantastic de crestere. La o vara are 0.75 kg, la a doua vara poate ajunge la 4 kg, apoi la 7, 12, etc. Icrele le obtineti foarte tarziu, la peste 14 ani, cand femela ajunge la frumoasa greutate de 100 kg!!! Este insa un excelent candidat pentru productia de carne. Repet: 4 kg la a doua vara!!!

Cega - Acipenser ruthenus
Destul de sensibila, desi iubeste apa rece, are nevoie de minim 10 grC pt a se hrani si nu mai accepta furajul la peste 25 grC. Oxigenul e bine sa nu scada sub 3 mg/l, iar nitritii sa nu depaseasca 0.5 mg/l, si nu uitati de 1 la mie sare!
Creste incet, la o vara ajunge pe la 100-200 de grame in functie de regimul de crestere, la a doua vara merge spre 500 grame, iar la treia vara atinge kilogramul. Apoi pune cca 0.3 kg/an. Rare sunt cegile de 5 kg!!! Maturitatea o atinge in sistem intensiv pe la 3 ani, la 1 kg cand produce icre.

Ceilalti sturioni sunt deja mai sensibili. Pastruga se compara cu cega la sensibilitate dar iubeste temperaturile mai ridicate, intre 15-25 grC.
Oricum, toti sturionii trec fara probleme iarna sub gheata, nehranindu-se.

Va recomand sa folositi sturioni in sistemele voastre, doar daca are spatii mai mari de 4 mp in bazine. Suporta densitati destul de mari. Am vazut un sistem cu 135 kg/mc, si acolo sturionii siberieni erau foarte fericiti!!!

Hrana este asemanatoare cu cea a pastravului: proteina (obligatoriu animala!) 42-50%, grasimi 12-20%, energie ridicata, peste 6000 kcal.
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Sturioni - Acipenser sp.

Post by gemelu »

Dar surionul american cu spatula Polyodon spathula, nu se preteaza acvaculturii intensive aquaponice? Nu am prea inteles cum este cu hranirea acestuia, daca se poate hrani cu furaje "de fabrica" sau doar prin filtrarea planctonului?
User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Sturioni - Acipenser sp.

Post by sturio »

Polyodonul nu e sturion!!! orice ar spune oricine. Este o ruda a sturionului, apartine aceluiasi ordin de Acipenseriformes, nu si familiei Acipenseridae. Polyodon apartine familiei Polyodontidae, familie care mai are un mebru prin China, extrem de vulnerabila specie, Psephurus.
In conditii intensive necesita bazine circulare de minim 5 metri diametru, iar aici au loc doar exemplare tinere. Polyodonul e un peste prin excelenta de spatii intinse, un veritabil planctonofag.
mihai hammer
Posts: 100
Joined: Mon Feb 14, 2011 3:58 pm

Re: Sturioni - Acipenser sp.

Post by mihai hammer »

Ceva informatii privind tehnologia cresterii Sturionului/Nisetrului Siberian ne puteti destainui, domnule Radu?
- - - - - - - - - - - - -
Acvaponia salveaza Romania (se scandeaza)

http://www.SatVacantaBradulet.ro - un alt mod de a petrece timpul liber
Post Reply