Somnul European - Silurus glanis
Posted: Mon Jan 28, 2013 11:34 pm
Silurus glanis, sau somnul de Dunare, sau cum romanii patrioti il numesc "somn romanesc", desi nu ne apartine doar noua
Este dupa parerea mea, specia cu care ar trebui sa inceapa orice entuziast al acvaponiei.
AVANTAJE:
- specie rezistenta
- ritm de crestere relativ ridicat
- atinge talie mare, avand aspect comercial
- gust foarte bun, caracteristic, carne fara oase
- suporta densitati foarte mari (peste 100 kg/mc)
DEZAVANTAJE:
- puiet de calitate si rentabil sub raport calitate/pret se gaseste doar la inceputul toamnei
- cost ceva mai ridicat al puietului decat al ciprinidelor
- toate avantajele de sus sunt valabile DOAR DACA i se ofera un minim de conditii, pe care le enumar mai jos.
De ce are nevoie somnul european:
Apa de cultura trebuie mentinuta in anumiti parametrii dupa cum urmeaza:
- temperatura de crestere: 16-30 grC
- pH: limite destul de largi, fara variatii bruste. Optim intre 6,5 - 8. Nu suporta insa sa fie atins de mana crescatorului fara manusi, deoarece face soc de pH. Mana noastra are pH 5,5, iar el are pH-ul apei
- Oxigen dizolvat. Ca oricarui peste ii place oxigen cat mai mult, dar suporta fara probleme 2 mg/l. Sub aceasta valoare se poate cobori doar lent, pe parcursul a cel putin 24 h si se poate ajunge la 1 mg/l. Eu l-am tinut si la 0.7 mg/l dar a fost o situatie critica. Optimul este peste 5 mg/l, cand are apetit bun, randament mare de crestere, si e nestresat
- Chimism: nitrati (NO3) pina la 200 mg/l, Nitriti (NO2) pina la 3 mg/l daca aveti si sare in apa (0.1%)
Hrana pentru cazul nostru strict furaje extrudate.
La cei mici intre 25-250 de grame se folosesc furaje cu proteina de 40-45%, grasimi 10-15%, iar la cei peste aceste marimi, proteina va fi de 35-40%, grasimile maxim 12%. Cautati furaje cu continut redus de energie bruta (sub 5000 kcal)
Densitatea joaca de asemenea un rol important. La densitati mici mananca putin si deci creste greu. Incercati sa o tineti la un minim de 10 kg/mc de apa.
Sortati pestii pe marimi. Nu e indicat sa aveti laolalta pesti cu diferente mai mari de greutate de 50%.
Daca aveti intrebari...
Este dupa parerea mea, specia cu care ar trebui sa inceapa orice entuziast al acvaponiei.
AVANTAJE:
- specie rezistenta
- ritm de crestere relativ ridicat
- atinge talie mare, avand aspect comercial
- gust foarte bun, caracteristic, carne fara oase
- suporta densitati foarte mari (peste 100 kg/mc)
DEZAVANTAJE:
- puiet de calitate si rentabil sub raport calitate/pret se gaseste doar la inceputul toamnei
- cost ceva mai ridicat al puietului decat al ciprinidelor
- toate avantajele de sus sunt valabile DOAR DACA i se ofera un minim de conditii, pe care le enumar mai jos.
De ce are nevoie somnul european:
Apa de cultura trebuie mentinuta in anumiti parametrii dupa cum urmeaza:
- temperatura de crestere: 16-30 grC
- pH: limite destul de largi, fara variatii bruste. Optim intre 6,5 - 8. Nu suporta insa sa fie atins de mana crescatorului fara manusi, deoarece face soc de pH. Mana noastra are pH 5,5, iar el are pH-ul apei
- Oxigen dizolvat. Ca oricarui peste ii place oxigen cat mai mult, dar suporta fara probleme 2 mg/l. Sub aceasta valoare se poate cobori doar lent, pe parcursul a cel putin 24 h si se poate ajunge la 1 mg/l. Eu l-am tinut si la 0.7 mg/l dar a fost o situatie critica. Optimul este peste 5 mg/l, cand are apetit bun, randament mare de crestere, si e nestresat
- Chimism: nitrati (NO3) pina la 200 mg/l, Nitriti (NO2) pina la 3 mg/l daca aveti si sare in apa (0.1%)
Hrana pentru cazul nostru strict furaje extrudate.
La cei mici intre 25-250 de grame se folosesc furaje cu proteina de 40-45%, grasimi 10-15%, iar la cei peste aceste marimi, proteina va fi de 35-40%, grasimile maxim 12%. Cautati furaje cu continut redus de energie bruta (sub 5000 kcal)
Densitatea joaca de asemenea un rol important. La densitati mici mananca putin si deci creste greu. Incercati sa o tineti la un minim de 10 kg/mc de apa.
Sortati pestii pe marimi. Nu e indicat sa aveti laolalta pesti cu diferente mai mari de greutate de 50%.
Daca aveti intrebari...