
Salata verde poate fi consumata ca atare sau poate fi pregatita sub forma de supe sau ciorbe, prin adaugarea unor ingrediente. Salata verde este unul dintre foarte putinele alimente naturale cu gust amarui din bucataria traditionala romaneasca.
Substantele cu gust usor amarui din frunzele salatei au proprietati cu totul miraculoase, mai ales atunci cind sunt consumate in cantitati mari. Ele stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, inlatura atonia organelor interne, curata vasele de sange si regleaza activitatea anumitor glande endocrine.
Se cultiva pe tot parcursul anului in sere, în special în cele hidroponice. Atenti la ceea ce mananca si constienti ca nutrientii folositi in culturile hidroponice sunt nocivi, cultivatorii responsabili s-au indreptat catre aquaponica, reusind sa-si creasca atat verdeturile favorite, cat si sa creasca pesti, decorativi sau de consum.
Salata este o planta anuala, avand perioada de vegetatie de 45 - 50 zile pana la recoltare.Radacina patrunde adanc in mediul de cultura si ocupa o raza de 10 - 15 cm.

Cerinte pentru factorii de mediu:
Caldura - pretentii reduse pentru temperatura 5 - 10 C, semintele germineaza si rasar in 6 - 10 zile de la plantare ,temperatura optima de dezvoltare a plantei este intre 16 - 20 C;in sol temperatura optima este cuprinsa intre 8 - 16 C.
Lumina - planta care in conditii de lumina redusa face un foliaj bogat si capatani mari,poate suporta si umbrirea.
Apa - pretentii ridicate fata de apa, iubeste umiditatea 65 - 75%; lipsa apei din mediul de cultura si temperaturi ridicate duc la tulpini florale.
Hrana - efluentii din bazinele de crestere a pestilor din sistemul aquaponic constituie sursa suficienta de hrana pentru salata
Cultura salatei se realizeazã prin plantarea de rãsaduri sau prin semãnare directã în mediile de culturã. Când se face semãnarea directã, semintele se distribuie fie prin imprastiere, fie în rânduri, dupã aparitia rãsadurilor fiind necesara rãrirea plantelor pentru a avea spaciu propice dezvoltarii.
Pentru sistemul aquaponic de interior dezvoltat si folosit de http://www.aquaponica.ro s-au utilizat rasaduri, transplantate din sera inmultitor.

In prezent, schimbul de cultura s-a asigurat prin plantarea directa in mediul de crestere (pietris de rau).
*articol promovat partial pe directoarele de articole din Romania