Probleme apa din sistem

Totul despre plantele din aquaponica
aquaponicus
Posts: 34
Joined: Sun Jul 14, 2013 7:38 pm

Probleme apa din sistem

Post by aquaponicus »

Deschid acest topic pentru a afla daca s-a mai confruntat cineva cu asa problema si cum a rezolvat-o.
Problema cu care ma confrunt este legata de PH apei din sistem. Dupa cum se stie PH are rol important in absorbtia de catre plante a nutrientilor din apa. La majoritatea legumelor se recomanda ca PH sa fie sub 7, in intervalul 6-6,8.
Acest lucru eu nu reusesc sa il obtin chiar si cu aditie suplimentara de CO2 cum se foloseste in acvaristica.
Valorile avute in sistem, obtinute prin masurare cu teste dedicate sunt:
GH = 8
KH = 5
PH = 7,6 (am avut chiar si 8)
NO3 = 20 ppm
PO4 = 1,2 ppm
Fe = 0,1 ppm
TDS = 280

Mentionez ca la mine, apa de la robinet are un PH 7 dar in maxim 2 zile de la introducerea in sistem PH creste la 7,6.
User avatar
negru
Posts: 209
Joined: Fri Mar 11, 2011 6:55 pm
Location: Bucuresti

Re: Probleme apa din sistem

Post by negru »

Salut,

Imi cer scuze anticipat dar nu cred ca ne-ai povestit tare multe despre sistemul tau, asa e? :)
Ia pofteste mataluta si deschide un topic la sistemele membrilor si descrie oleaca sistemul tau, eventual adauga si mult apreciatele poze. In felul acesta poate gasim un raspuns la problema.

Spor la treaba!
...
aquaponicus
Posts: 34
Joined: Sun Jul 14, 2013 7:38 pm

Re: Probleme apa din sistem

Post by aquaponicus »

Imi cer scuze ca nu am prezentat sistemul meu. dar fata de alti membri nu prea am ce sa prezint.
Am sa incerc o scurta prezentare aici si cateva poze.
Sistemul meu este compus dintr-un acvariu de 96 de litri cu cichlide, o "pepiniera", cum ii zic eu si de scurt timp un sistem pe teava de PVC de 110 mm.
Pepiniera este alimentata cu apa dintr-un filtru extern al acvariului si teava dintr-un minisump.
Apa este recirculata prin ambele sisteme de o pompa acvaristica Aquael650, o pompa Hailea HX2500 si desigur de pompa filtrului extern.

Pepiniera este in sistem DWC folosind cosulete cu vata minerala Cutilene round plugs si hydroton.
La teava am ales varianta ebb&flow cu interval de inundare/golire la fiecare 15 minute folosind aceleasi cosulete.
Am ales varianta asta in locul NFT deoarece am mai adaugat inca 2 galetuse cu Hydroton in care am pus 2 fire de rosii si o tufa de capsun, folosind o singura pompa de apa.


Iluminarea la pepiniera este asigurata de un neon Philips TLD 90 24W si un bec CFL 6400K de 18 W.
La sistemul pe teava am pus 2 neoane T5 Sylvania Grolux de 24W fiecare.

Poze cu pepiniera de anul trecut :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
aquaponicus
Posts: 34
Joined: Sun Jul 14, 2013 7:38 pm

Re: Probleme apa din sistem

Post by aquaponicus »

Adaug niste poze actuale :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Probleme apa din sistem

Post by gemelu »

Acum ca ne-ai prezentat sistemul, cred ca te asteptai sa-ti si raspunda careva.

De fapt cred ca acesta este rostul unui forum, expui o problema cu care te confrunti si ceilalti vin si isi spun parerea mai mult sau mai putin profesionista, dar oricum cu intentia de a ajuta. Iar discutiile ce ar avea loc ar fi utile si participantilor, dar si altora care peste un timp vor cauta solutii la probleme asemanatoare (si stiu despre functia search). Am subliniat "ar avea" pentru ca se pare ca la noi nu prea vrem sa participam la discutii (deci acestea nu mai au loc), sau poate nu avem curaj, ne temem poate sa nu spunem vreo prostie sa ne facem de ras??? Forumul este inteles de unii ca un loc unde vine, pune o problema si obligatoriu cineva, care trebuie sa fie si super informat si profesionist vine si-i ofera pe tava raspunsuri, ba mai mult, trebuie sa si anticipeze si sa-i citeasca printre randuri ghicind ce mai are nevoie. Iar beneficiarul nu datoreaza nimic, nici macar multumiri. Despre posibilitatea ca la randul sau sa ofere altora informatii nici nu se pune problema, TIMPUL COSTA BANI si nu are timp. Exact ce spunea @alex.burlacu mai demult
alex.burlacu wrote: Subject: Povesti aquaponice de succes made in Romania
Constat că se împământenește o schemă logică simplă în țara noastră:
- Am ideea
- Mă documentez
- Intru pe forumuri, bloguri, grupuri de discuții
- Încep să fac ceva... orice
Apoi dacă ajung la un nivel satisfăcător (și eventual profitabil) bag capul la cutie și nu mai partajez informație ca să nu am concurență (și în acest timp dau vina pe lipsa de timp) sau, dacă lucrurile nu au ieșit așa cum vreau eu din prima (nu am profit 200% după prima încercare), abandonez, subiectul e de c* și nu mai "pierd timpul" cu așa ceva...
Dar haideti fratilor sa fim si noi cu adevarat o COMUNITATE. Sa lasam jena sau teama de raspunsuri nepotrivite
sturio wrote:Subject: Povesti aquaponice de succes made in Romania
poate se supara pe mine cineva ca sunt batjocoritor. Bine ca nu sunt eu primul :P
si sa spunem parerea. Sunt convins ca si din niste pareri gresite sau chiar din niste ineptii exprimate de vreunul dintre noi vor iesi niste raspunsuri realiste.

Si ca sa termin cu discutia off topic, si sa revin la subiect, incep sa spun parerea mea, care poate e o aberatie, dar e parerea mea, si daca e gresita va rog sa ma corectati. Deci apa din sistemul tau, desi la completare are un ph neutru in cateva zile are tendinta de a deveni alcalina.
Din putina chimie pe care am invatat-o eu am inteles ca apa cu ph acid este cea in care sunt mai multi ioni de hidrogen deci mai acidulata, iar cea alcalina este cea in care sunt mai multi ioni de oxigen adica mai oxigenata. Furnizorii nostri de apa trebuie sa ne ofere la robinet o apa cu Ph neutru, si pentru asta o trateaza prin diferite metode. Poate cineva cunoaste mai bine domeniul despre tratarea apei si ne spune. Din ce am mai citit pe net, se spune mai nou ca apa are memorie http://www.apa-vie-sanatate.com/apa-cea ... e-apa.html. Atunci ma gandesc ca poate sursa originala de apa are un Ph alcalin, corectat prin tratarea sa in statiile furnizorilor. Dupa cateva zile, in care se elimina clorul si probabil se neutralizeaza substantele de tratare, apa "isi aminteste" si revine la starea nativa din sursa cu Ph alcalin. Sti cumva ce srse foloseste furnizorul tau de apa? Este apa din rau, sau din foraje de mare adancime?

Este o parere, mai pot fi si o multime de alte pareri, trebuie doar sa scrieti, va rog sa ma contraziceti sau sa ma sustineti.

Ar fi cumva posibila cresterea Ph-lui datorita aerarii? Ba mai mult inteleg ca folosesti si adaugarea de CO2.
Last edited by gemelu on Sat Aug 03, 2013 1:39 am, edited 1 time in total.
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Probleme apa din sistem

Post by gemelu »

PS
Am gresit cumva si am repetat copia postului. asa ca revin cu acest PS.

Ne-ai prezentat pe scurt cate ceva despre partea hidroponica a sistemului tau. Acvariul e secret ;) ? Cred ca nu vom deochea pestii :lol:
Cred ca mai bine ai deschide totusi si un topic nou nout la Sistemele membrilor in care sa ne descri cu lux de amanunte sistemul tau. Chiar daca nu faci cprezentarea completa din prima, si o descriere pe etape ar fi binevenita. Si vreau deja sa te intreb ce e in borcanele rosii? MICRO....ce?
aquaponicus
Posts: 34
Joined: Sun Jul 14, 2013 7:38 pm

Re: Probleme apa din sistem

Post by aquaponicus »

In legatura cu apa s-ar putea sa ai dreptate. Din pacate nu stiu exact de unde provine apa de la robinet la noi in zona asa ca nu pot sa ma pronunt asupra calitatii ei.
Acvariul nu este un secret si nici nu imi fac probleme de deochi la pesti. Sunt pesti normali de acvariu, nepretentiosi.
In borcanele rosii din poze am fertilizant macro si micro. Am un controler facut de mine care are grija in lipsa mea sa porneasca/opreasca lumina la orele stabilite, monitorizeaza temperatura, porneste/opreste pompele de apa si adauga in sistem din borcanele respective un supliment de nutrienti macro si micro.
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Probleme apa din sistem

Post by gemelu »

Dar fertilizantii acestia nu ar putea fi cauza alcalinizarii apei? Intreb si eu, pentru ca nu stiu. Pe de alta parte, am citit ca in acvariile pentru cichlide se foloseste pentru decor nisip coralier care induce cresterea Ph ului la apa, cichlidele preferand dealtfel apa alcalina. De fapt asta era motivul pentru iti ceream sa ne arati acvariul sa inteleg ce ai in el.

Ma asteptam totusi ca dupa "discursul" meu din postarea anterioara sa mai intervina in discutii si alti membri ai forumului. Discutiile sunt pentru toti, nu doar pentru "VETERANI" (cum zice @sorin64) dar si pentru boboci, sunt pentru cei care si-au aratat realizarile dar si pentru acvaponistii nepracticanti (simpatizanti). Sunt printre noi banuiesc si acvaristi cu experienta chiar daca nu aplica aquaponia.
aquaponicus
Posts: 34
Joined: Sun Jul 14, 2013 7:38 pm

Re: Probleme apa din sistem

Post by aquaponicus »

In acvariu nu am pietre care sa dea alcalinitate apei. Nisipul si pietrele le-am testat cu otet, cum se face in acvaristica.
Eu sunt un incepator, nu ma compar cu veteranii in domeniu. Si nici cu cei care au sisteme la scara mult mai mare.
Ma gandeam ca daca reusesc sa mentin stabil un sistem mai mic, atunci cu unul mai mare nu as avea probleme. Se stie ca e mult mai instabil un sistem mai mic, deoarece orice poate avea un impact mare asupra parametrilor.
Poate lumea nu are timp sa intre pe forum la discutii desi pe forumul de acvaristica unde mai arunc cate un ochi, e mai multa activitate. Deci timpul e de vina sau poate lumea nu mai are incredere in asa ceva dupa cateva esecuri. Cine stie?
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: Probleme apa din sistem

Post by gemelu »

aquaponicus wrote: Am un controler facut de mine care are grija in lipsa mea sa porneasca/opreasca lumina la orele stabilite, monitorizeaza temperatura, porneste/opreste pompele de apa si adauga in sistem din borcanele respective un supliment de nutrienti macro si micro.
Poti sa detaliezi? ceva date despre acest controler? Inteleg ca monitorizeaza temperatura. Data logger sau termostat? Ce interval de basculare se poate seta la releul pompei? Si ce mai face?
Te intreb toate astea pentru ca ma intereseaza foarte mult asa ceva.
Si mai ales, intrebarea cea mai importanta, la ce pret l-ai putea oferi?
Post Reply