Aquaponica.ro <!-- IF S_IN_MCP -->Moderator Control Panel <!-- ELSEIF S_IN_UCP -->UCP <!-- ENDIF -->IFOAM standards - EXTREM DE IMPORTANT!!

IFOAM standards - EXTREM DE IMPORTANT!!

Opinii, argumente, planuri in aquaponica
Post Reply
User avatar
Danut-Alin
Site Admin
Posts: 115
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 pm

IFOAM standards - EXTREM DE IMPORTANT!!

Postby Danut-Alin » Mon Mar 07, 2011 11:58 am

IFOAM - International Federation of Organic Agriculture Movements

Standardul IFOAM oferă o platformă globală pentru organismele ecologice de standardizare să discute, să facă schimb, să negocieze şi să facă compromisuri pe standarde detaliate, astfel luându-şi în primire rolul pe care standardele de bază IFOAM îl aveau în trecut în această privinţă. Va fi de asemenea un standard înalt recunoscut şi de aplicabilitate globală. Obiectivele comune şi cerinţele standardelor ecologice vor furniza un cadru pentru guverne pe care să îl folosească atunci când îşi desfăşoară evaluările de echivalare şi vor fi baza pe care IFOAM să clădească grupul de standarde IFOAM. Împreună, potenţialul acestor standarde este unul uriaş pentru promovarea armonizării şi echivalării în standardele ecologice! - Joelle Katto-Andrighetto, IFOAM Program Manager

Proiectul de standard poate fi descarcat de aici Proiect standard

Standardul IFOAM este destinat să fie un standard ecologic internaţional aplicabil care poate fi folosit direct pentru certificare. Acesta va înlocui în cele din urmă normele de bază ale IFOAM(IBS). Organismele de certificare care doresc să păstreze sau să obţină Acreditare IFOAM, vor trebui să folosească Standardul IFOAM sau să asigure respectarea standardului lor privat în conformitate cu acesta.

Fiind lansat spre consultare publica, se pot formula obiectii si comentarii pana la 31 martie 2011.

Cu ce ne afecteaza pe noi, iubitorii de aquaponics?

1. Nu este amintita nicaieri in document aquaponica. O veste oarecum buna este crearea unei limite intre hidroponica si noi - "Growing crops in water only is not considered a hydroponic system" - traducere aprox. "Cresterea radacinilor doar in apa nu este considerata ca apartinand unui sistem hidroponic" (pg. 9)

Imbucurator ... dar ...

4.4.10 - The production of terrestrial plants shall be soil-based. The production of such crops in hydroponic systems is prohibited. pg.18 - Eu inteleg ca se va considera cultura organica pentru plante terestre numai cultura bazata pe sol! Inteleg de ce este interzisa certificarea ca organica pentru cultura in sisteme hidroponice, dar ce facem cu sistemele aquaponics, indiferent de metoda aleasa (DWC numai cu apa sau celelalte cu alte medii de cultura) ??

Un alt aspect pe care nu-l inteleg - daca IFOAM doreste realizarea de aliniere de standarde la nivel mondial , cum se face ca in USA Friendly Aquaponics si ca ei altii sunt deja certificati ca producatori organici, pe cand in Europa acest lucru nu se poate realiza?

Consider evident castigul pe care o recunoastere a aquaponicii ca potential candidata pentru certificarea ca organica ar fi adus tuturor cultivatorilor in acest sistem, asa ca trebuie sa fim uniti in aceasta privinta!

Intentionez depunerea unei obiectiuni vizand aspectele semnalate. Am solicitat si ajutorul nucleului Societatii Europene de Aquaponics, considerand ca un demers comun ar avea un mai mare impact...

Ce parere aveti? Daca aveti idei legate de modalitati de interventie, va rog sa le prezentati de urgenta, termenul fiind extrem de strans!

User avatar
mihai hammer
Posts: 100
Joined: Mon Feb 14, 2011 3:58 pm

Re: IFOAM standards - EXTREM DE IMPORTANT!!

Postby mihai hammer » Mon Mar 07, 2011 12:08 pm

Danut-Alin wrote:
Intentionez depunerea unei obiectiuni vizand aspectele semnalate. Am solicitat si ajutorul nucleului Societatii Europene de Aquaponics, considerand ca un demers comun ar avea un mai mare impact...

Ce parere aveti?


Cred ca sunt incuiati, adica nedocumentati.

Ma raliez si eu demersului propus, deocamdata ca sustinator al obiectiunii mentionate.

Probabil trebuie luata in calcul infiintarea unei asociatii a producatorilor de policulturi in sistem acvaponic; aceasta ar avea un cuvant de spus.
- - - - - - - - - - - - -
Acvaponia salveaza Romania (se scandeaza)

http://www.SatVacantaBradulet.ro - un alt mod de a petrece timpul liber

scuterone
Posts: 5
Joined: Tue Nov 26, 2013 6:47 am

Re: IFOAM standards - EXTREM DE IMPORTANT!!

Postby scuterone » Tue Nov 26, 2013 2:42 pm

interesant , daca un sistem acvaponic nu poate primi certificare bio atunci nu este rentabil a se face un sistem comercial, ingrasamintele necesare cresterii plantelor in sistem hidroponic sunt accesibile si nu dau dureri de cap in ceea ce priveste necesarul nutritional al plantelor.

gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: IFOAM standards - EXTREM DE IMPORTANT!!

Postby gemelu » Thu Jan 23, 2014 3:57 pm

scuterone wrote:interesant , daca un sistem acvaponic nu poate primi certificare bio

Dar chiar este bio un sistem aquaponic?
Stiam (dar poate ma insel) ca o cultura agricola poate obtine certificare bio doar dupa ce se exploateaza terenul cativa ani fara a folosi pesticide sau alte chimicale, iar fertilizarea trebuie facuta cu ingrasamant organic (balegar) de la animale crescute tot fara chimicale.
Adica dupa cateva cicluri de cultura fara pesticide, OMGuri, antibiotice, ingrasaminte chimice sau stimulenti de crestere.
Poate ma corecteaza cineva?

User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: IFOAM standards - EXTREM DE IMPORTANT!!

Postby sturio » Thu Jan 23, 2014 4:52 pm

@gemelu, asa este, dar motivul care sta la baza neitroducerii acvaponicelor la bio este urmatorul:
Daca o planta este crescuta in conditii nemaiintalnite in natura, adica daca nu se foloseste substrat natural cu artificial (rockwool, fibre de cocos, perlit, etc) nu poate fi considerata o cultura bio. Ceea ce stim noi ca planta are o calitate exceptionala (modul de hranire a acesteia cu ingrasaminte 100% naturale) este irelevant pt cei ce dau certificarile. Pt ei pur si simplu nu e natural (si normal) ca o planta poate creste suspendata intr-o solutie nutritiva. La fel, nici hidroponicele nu sunt bio din acest punct de vedere pe linga ingrasamantul 100% artificial folosit.
Scaparea acvaponistilor sta in maestria cu care isi fac reclama. Marketingul este totul. Atat ca trebuie sa va feriti si sa nu profitati de eticheta BIO.

gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Re: IFOAM standards - EXTREM DE IMPORTANT!!

Postby gemelu » Mon Jan 27, 2014 11:52 pm

Stiu foarte bine acest aspect. Dar daca prin absurd ar fi acceptata si cultura plantelor terestre pe alt fel de substrat (cum ar fi cele din aquaponie), OARE am putea zice ca s-ar putea incadra productia aquaponica la productie eco sau bio? Asta ar fi singura piedica?
Eu cred ca NU. Ma puteti contrazice? Poate @catalincretu ne poate argumenta mai bine de ce ar fi sau nu productie bio. Eu inteleg ca se mai incalca niste cerinte de densitate a populatiei pentru pesti, precum si de hranire a acestora.

User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: IFOAM standards - EXTREM DE IMPORTANT!!

Postby sturio » Wed Jan 29, 2014 10:35 pm

Discutam de pestele bio sau de vegetale?
Pestele poate fi exclus din bio din cauza densitatii, dar ca furajare nu neaparat. Exista si furaje bio extrudate.
Daca discutam de plante, si sa presupunem ca e OK sa crestem plante terestre in apa, nu vad alte impedimente. Nu folosim nimic chimic, pestii sunt hraniti corespunzator, lumina poate fi 100% naturala...
astept si eu alte pareri.

slate112
Posts: 21
Joined: Fri Jan 31, 2014 11:30 am

Re: IFOAM standards - EXTREM DE IMPORTANT!!

Postby slate112 » Fri Jan 31, 2014 1:51 pm

Salut,
Ma numesc Bogdan si sunt din Brasov. Sunt interesat sa imi infiintez un astfel de sistem, si in mod special de peste (salata pot sa o dau la gaste daca nu se vinde).
Eu fac agricultura la nivel de business (fructe de padure - rentabil de altfel) insa sunt la mana naturii asa ca incerc noi moduri de independenta (atat cat se poate obtine). De asemnea stiu ce probleme sunt cu plantarea in sol a legumelor, pe care le-am plantat atat in curte cat si in camp.
La subiect acum, in Romania bio inseamna o nisa foarte, foarte ingusta, si se ingusteaza pe zi ce trece, din cauza ca atata producatori reali de bio cat si cei rudimantari care se autodenumesc traditionali/eco/natural folosesc o gama larga de substante chimice.
In agricultura bio sunt acceptate un numar mare de pesticide (de natura chimica), despre care nimeni nu prea vrea sa vorbeseasca (face rau la business), si din cate stiu anul asta lista a fost imbogatita, pentru ca realitatea este ca datorita densitatii culturilor agricole, si soiurilor sensibile (in lipsa pesticidelor) create pentru productii record, climei si poluarii astazi nu se mai pot obtine culturi fara pesticide.
In concluzie: Sturio are dreptate, scapare, daca se poate denumi asa, este in modul de prezentare a produsului. pentru ca nu exista studii (interes sau bani pentru a se realiza) pentru a arata calitatile unor produse crescute in regim de simbioza intre plante-pesti-bacterii.
Eu vad calitatea, si placerea de a crea o simbioza, un micro climat, in care pesticidele nu se pot aplica (pe toate plicurie scrie clar: daunator mediului acvatic). Este dovada clara ca, cumparatorul nu este pacalit, daca bag ceva omor pesti, ce dovada mai clara ar trebui sa aduc? Pesti traiesc...deci nu contine chimicale. Propun o noua denumire pentru produsele din acvaponie Chemical FREE. Eu zic ca bate bio de departe!

User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: IFOAM standards - EXTREM DE IMPORTANT!!

Postby sturio » Sun Feb 02, 2014 9:30 am

slate112 wrote:Propun o noua denumire pentru produsele din acvaponie Chemical FREE. Eu zic ca bate bio de departe!

I LOVE IT !!!
Hai sa facem ceva in privinta asta!
Parca ziceati ca faceti agricultura la nivel de bussines? Eu la fel, acvacultura. Poate ne punem capetele la bataie si reusim sa facem ceva loby pt acvaponie in aceasta directie!
Accesati http://www.acvapedia.ro poate va vine o idee. Situl e in constructie. Pe la 15 februarie e lansata oficial invitatia la acea conferinta!

slate112
Posts: 21
Joined: Fri Jan 31, 2014 11:30 am

Re: IFOAM standards - EXTREM DE IMPORTANT!!

Postby slate112 » Sun Feb 02, 2014 6:52 pm

Agricultura pe care o fac eu nu este legumicultura intensiva, si nu am studii in domeniu. Invat din mers, insa am cunostinte despre piata si problemele ei. Acvaponia este din punctul meu de vedere, o alternativa la folosirea pesticidelor, insa pe o gama restransa de culturi din pacate. La anu pe vremea asta sper ca aventura in acvaponie sa fi pornit si acumularea de informatii sa inceapa. As fi impertinent sa pretind ca am cunostinte in acvaponie, si sa incep sa dau lectii, insa pot sa imi exprim puncte de vedere, si daca sunt considerate viabile sunt deacord sa le impartasim si sa le sustinem. Chamical FREE cred ca ar putea fi punctul forte al sistemului, si punctul de pornire daca vine vorba de loby.


Post Reply

Return to “Discutii generale”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron