Aquaponica.ro • <!-- IF S_IN_MCP -->Moderator Control Panel • <!-- ELSEIF S_IN_UCP -->UCP • <!-- ENDIF -->Se poate si in Romania???

Se poate si in Romania???

Opinii, argumente, planuri in aquaponica
Post Reply
gemelu
Posts: 143
Joined: Thu Oct 13, 2011 8:40 pm
Location: Arges

Se poate si in Romania???

Postby gemelu » Wed Oct 23, 2013 10:01 pm

sturio wrote: Pe bloc e foarte fezabil. Ganditi-va ca multe blocuri s-au pricopsit cu mansarde. Trebuie sa discutati cu asociatia de proprietari. Va vor propune un targ, adica va da acoperisul in schimbul unor lucrari la casa scarii sau a blocului: termoizolare, zugraveli, schimat ceva tevi de canalizare (de asta aveti oricum nevoie, parerea mea e sa acceptati asa ceva). Oricum blocurile au nevoie de acoperisuri. Cat despre structura... daca va axati in special pe vegetale, nu cred ca devine prea greoaie instalatia, mai ales daca alegeti cu grija sistemul de cultura, adica argila expandata in loc de balast, sau chiar NFT. Pestii sa fie ceva extrem de rezistent sa suporte densitati mari si coloana mica de apa astfel sa va intindeti cu greutatea bazinului de crestere pe o suprafata mai mare.

Dar oare ar fi posibul de finalizat un asemene proiect?
Terasa (acoperisul) blocului unde locuiesc este deja deteriorata si vecinii de la etajul 4 (ultimul) au luat initiativa sa construim un nou acoperis. Deja s-au adunat din perioada verii niste bani sa facem un acoperis din tabla (fara autorizatie), pentru o scara cu 19 apartamente vom da in medie cam 1.000 lei (cei de la 4 vor da mai mult fiind mai presati). Citind randurile de mai sus ma gandeam daca ar fi posibil de realizat o miniferma acvaponica cu aceasta ocazie. Nu cred ca la noi ar fi posibil asa ceva.
Totusi as vrea sa analizam impreuna ce sanse ar fi ca cineva sa faca asta, in asa fel incat mica noastra "comunitate acvaponista" sa sprijine astfel de initiative. Ma gandesc ca daca cineva mai consecvent ar putea sparge gheata in aceasta directie si am putea sa vedem peste un an doi mai multe blocuri avand niste oaze verzi aquaponice in loc de acoperisuri prin care trece ploaia.

scuterone
Posts: 5
Joined: Tue Nov 26, 2013 6:47 am

Re: Se poate si in Romania???

Postby scuterone » Tue Nov 26, 2013 12:52 pm

Ii salut pe toti membrii acestui forum..sau mai bine spus pasionatii de acvaponie

structura serei , si apoi sistemul ,sunt curios daca poate cineva in Romania sa ofere schema unui sistem acvaponic pe care locatarii blocului in cauza sa o urmeze, comportamentul sistemului la cutremure..etc. iar ca sa fie fezabil trebuie studiu de fezabilitate unde in privinta structurii se poate face dar in privinta sistemului este mai greu, nu cred ca exista un om in tara care poate oferi studiu de fezabilitate pe acvaponie,

User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Se poate si in Romania???

Postby sturio » Wed Nov 27, 2013 5:49 pm

scuterone wrote:nu cred ca exista un om in tara care poate oferi studiu de fezabilitate pe acvaponie,

Ba da, EU.
Un asemenea studiu nu il face un OM, ci o ECHIPA, formata din: arhitect si ingineri de tot felul (structuristi, instalatori, electriceni si de specialitate adica eu, inginer in acvacultura). Ma veti intreba cat costa o asemenea distractie. Sincer nu stiu, dar nu poate depasi 5000 de euro.
Un arhitect m-a invatat ceva: Orice se poate, depinde cati bani ai! Si nu ma refer la ilegalitati, ci la bani investiti in solutii tehnice fezabile.
Revenind la indoiala lui @scuterone, va asigur ca un asemenea sistem rezista la cutremure in masura in care intreg blocul ar rezista. Oricum am mai mentionat ca trebuie gandit un sistem cu volume mici de apa, exlus paturile cu pietris ci doar NFT pe tevi perforate.

Ma gandesc ca ar fi rentabil sa vorbiti cu vecinii sa nu plateasca ei nimic si in schimb sa faci singur intreg sistemul, legal.

scuterone
Posts: 5
Joined: Tue Nov 26, 2013 6:47 am

Re: Se poate si in Romania???

Postby scuterone » Wed Nov 27, 2013 8:19 pm

Am sincere indoieli privind cunostintele dvs. pe culturi hidroponice sunt la nivelul celor pe care le detineti despre piscicultura,or cultura hidroponica este mult-mult mai grea decat orice in piscicultura,de aici si indoielile mele,dar poate ma insel :) Nu va cunosc personal ,poate o sa am onoarea la un moment dat, iar concluziile sunt venite efectiv in urma postarilor de aici si de pe softpedia.

User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Se poate si in Romania???

Postby sturio » Thu Nov 28, 2013 3:45 pm

ma fac ca nu am citit...


Post Reply

Return to “Discutii generale”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron