Re: Se mai face acvaponie in tara asta?
Posted: Fri Jan 31, 2014 2:32 pm
Salut,
Eu vreau sa cred ca se poate face un business din acvacultura. Defapt in orice business important este managementul nu activitatea. In aceeasi activitate uni dau gres alti reusesc, deci reusita este o treaba relativa, poti sa fi doctor in ceea ce faci, dar daca nu esti capabil sa ti costurile sub control, sa gasesti clientii potriviti, sa gestionezi afacerea ca un intreg nu cred ca o poti avea succes.
Acvaponia este inexistenta in Romania (inca avem teren agricol nelucrat si nu investeste nimeni in intensiv), piata nu stie nimic despre ea, si tehnologia o testam din mers.
Cred ca pentru inceput pestele este produsul principal vara si legumele iarna (varianta cu incalzire si iluminare imi pare mai viabila economic datorita perioadei de expluatare si posibilitatea iesiri cu produse vegetale in extrasezon).
Salata (care se preteaza cel mai bine sistemului) are pret de toamna tarziu pana la Paste, iar vara preturile la legume sunt foarte mici la productor (salata sub 50 de bani/capatana), atat de mici incat nu sunt de multe ori rentabile pentru sisteme clasice de cultura. Insa pestele are pret! Mai ales cel proaspat, si restaurantele adora pestele proaspat. Asa ca daca esti la maxim 30 de min de un oras mare (gen Brasov cum sunt eu) cred ca piata pentru peste este.
Toata vara pot da masa verde obtinuta si nevanduta la rate/gaste (oi/capre/vaci/porci sau ce altceva mai aveti prin curte) si astfel o transformati in alt produs mai vandabil decat legumele.
Capsunile de asemenea cred ca pot aduce un plus, am vazut ca se preteaza destul de bine la sisteme acvaponice. Fructele moi sunt mult mai vandabile decat legumele chiar si in cantitati mici.
Eu vad partea vegetala ca un filtru in mare parte din timp si masa verde pentru animalele mele de curte (care pot fi contorizate ca un plus) iar pestele ca produs principal. Eu stiu ce inseamna sa produci fructe si legume la nivel de business (vand cateva tone de fructe de padure anual, si am vandut legume cam in acelesi cantitati) si la legume rentabilitatea este de la an la an. cum zicea un cultivator de varza, intr-un an imi iau Jeep si in altul il vand sa imi acopar pierderile!
Pornind de aici imi fac calculul economic si daca Sturio nu ma contrazice in ceea ce priveste rentabilitatea unui sistem recirculat de crestere a pestelui (as opta pentru somn european), pe o suprafata de 150mp (total, bazine+paturi de cultura) pentru inceput, cred ca in toamna am sa pun in functiune un solar cu incalzire pentru a porni un sistem acvaponic).
Ce zisi Sturio? ai revenit la sentimente mai bune?
Daca da sper ca pe acest forum sa realizam un sistem acvaponic stabil si rentabil la nivel economic! Eu cred ca se poate asta ne urmarind venituri record si purtand discutii productive atat in ceea ce priveste procesul de productie, integrarea economica a sistemului si gasirea unui mod de a prezenta avantajele produselor din culturile acvaponice.
Eu vreau sa cred ca se poate face un business din acvacultura. Defapt in orice business important este managementul nu activitatea. In aceeasi activitate uni dau gres alti reusesc, deci reusita este o treaba relativa, poti sa fi doctor in ceea ce faci, dar daca nu esti capabil sa ti costurile sub control, sa gasesti clientii potriviti, sa gestionezi afacerea ca un intreg nu cred ca o poti avea succes.
Acvaponia este inexistenta in Romania (inca avem teren agricol nelucrat si nu investeste nimeni in intensiv), piata nu stie nimic despre ea, si tehnologia o testam din mers.
Cred ca pentru inceput pestele este produsul principal vara si legumele iarna (varianta cu incalzire si iluminare imi pare mai viabila economic datorita perioadei de expluatare si posibilitatea iesiri cu produse vegetale in extrasezon).
Salata (care se preteaza cel mai bine sistemului) are pret de toamna tarziu pana la Paste, iar vara preturile la legume sunt foarte mici la productor (salata sub 50 de bani/capatana), atat de mici incat nu sunt de multe ori rentabile pentru sisteme clasice de cultura. Insa pestele are pret! Mai ales cel proaspat, si restaurantele adora pestele proaspat. Asa ca daca esti la maxim 30 de min de un oras mare (gen Brasov cum sunt eu) cred ca piata pentru peste este.
Toata vara pot da masa verde obtinuta si nevanduta la rate/gaste (oi/capre/vaci/porci sau ce altceva mai aveti prin curte) si astfel o transformati in alt produs mai vandabil decat legumele.
Capsunile de asemenea cred ca pot aduce un plus, am vazut ca se preteaza destul de bine la sisteme acvaponice. Fructele moi sunt mult mai vandabile decat legumele chiar si in cantitati mici.
Eu vad partea vegetala ca un filtru in mare parte din timp si masa verde pentru animalele mele de curte (care pot fi contorizate ca un plus) iar pestele ca produs principal. Eu stiu ce inseamna sa produci fructe si legume la nivel de business (vand cateva tone de fructe de padure anual, si am vandut legume cam in acelesi cantitati) si la legume rentabilitatea este de la an la an. cum zicea un cultivator de varza, intr-un an imi iau Jeep si in altul il vand sa imi acopar pierderile!
Pornind de aici imi fac calculul economic si daca Sturio nu ma contrazice in ceea ce priveste rentabilitatea unui sistem recirculat de crestere a pestelui (as opta pentru somn european), pe o suprafata de 150mp (total, bazine+paturi de cultura) pentru inceput, cred ca in toamna am sa pun in functiune un solar cu incalzire pentru a porni un sistem acvaponic).
Ce zisi Sturio? ai revenit la sentimente mai bune?
Daca da sper ca pe acest forum sa realizam un sistem acvaponic stabil si rentabil la nivel economic! Eu cred ca se poate asta ne urmarind venituri record si purtand discutii productive atat in ceea ce priveste procesul de productie, integrarea economica a sistemului si gasirea unui mod de a prezenta avantajele produselor din culturile acvaponice.