Aquaponica.ro • <!-- IF S_IN_MCP -->Moderator Control Panel • <!-- ELSEIF S_IN_UCP -->UCP • <!-- ENDIF -->Se mai face acvaponie in tara asta? - Page 2

Se mai face acvaponie in tara asta?

Opinii, argumente, planuri in aquaponica
Post Reply
slate112
Posts: 21
Joined: Fri Jan 31, 2014 11:30 am

Re: Se mai face acvaponie in tara asta?

Postby slate112 » Fri Jan 31, 2014 2:32 pm

Salut,
Eu vreau sa cred ca se poate face un business din acvacultura. Defapt in orice business important este managementul nu activitatea. In aceeasi activitate uni dau gres alti reusesc, deci reusita este o treaba relativa, poti sa fi doctor in ceea ce faci, dar daca nu esti capabil sa ti costurile sub control, sa gasesti clientii potriviti, sa gestionezi afacerea ca un intreg nu cred ca o poti avea succes.
Acvaponia este inexistenta in Romania (inca avem teren agricol nelucrat si nu investeste nimeni in intensiv), piata nu stie nimic despre ea, si tehnologia o testam din mers.
Cred ca pentru inceput pestele este produsul principal vara si legumele iarna (varianta cu incalzire si iluminare imi pare mai viabila economic datorita perioadei de expluatare si posibilitatea iesiri cu produse vegetale in extrasezon).
Salata (care se preteaza cel mai bine sistemului) are pret de toamna tarziu pana la Paste, iar vara preturile la legume sunt foarte mici la productor (salata sub 50 de bani/capatana), atat de mici incat nu sunt de multe ori rentabile pentru sisteme clasice de cultura. Insa pestele are pret! Mai ales cel proaspat, si restaurantele adora pestele proaspat. Asa ca daca esti la maxim 30 de min de un oras mare (gen Brasov cum sunt eu) cred ca piata pentru peste este.
Toata vara pot da masa verde obtinuta si nevanduta la rate/gaste (oi/capre/vaci/porci sau ce altceva mai aveti prin curte) si astfel o transformati in alt produs mai vandabil decat legumele.
Capsunile de asemenea cred ca pot aduce un plus, am vazut ca se preteaza destul de bine la sisteme acvaponice. Fructele moi sunt mult mai vandabile decat legumele chiar si in cantitati mici.
Eu vad partea vegetala ca un filtru in mare parte din timp si masa verde pentru animalele mele de curte (care pot fi contorizate ca un plus) iar pestele ca produs principal. Eu stiu ce inseamna sa produci fructe si legume la nivel de business (vand cateva tone de fructe de padure anual, si am vandut legume cam in acelesi cantitati) si la legume rentabilitatea este de la an la an. cum zicea un cultivator de varza, intr-un an imi iau Jeep si in altul il vand sa imi acopar pierderile!
Pornind de aici imi fac calculul economic si daca Sturio nu ma contrazice in ceea ce priveste rentabilitatea unui sistem recirculat de crestere a pestelui (as opta pentru somn european), pe o suprafata de 150mp (total, bazine+paturi de cultura) pentru inceput, cred ca in toamna am sa pun in functiune un solar cu incalzire pentru a porni un sistem acvaponic).

Ce zisi Sturio? ai revenit la sentimente mai bune?
Daca da sper ca pe acest forum sa realizam un sistem acvaponic stabil si rentabil la nivel economic! Eu cred ca se poate asta ne urmarind venituri record si purtand discutii productive atat in ceea ce priveste procesul de productie, integrarea economica a sistemului si gasirea unui mod de a prezenta avantajele produselor din culturile acvaponice.

User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Se mai face acvaponie in tara asta?

Postby sturio » Sun Feb 02, 2014 9:46 am

Sentimentele mele erau bune intotdeauna, doar ca mi-e teama de partea economica atata vreme cat nu putem vinde sub numele de "bio". Dar Chemical free are o sansa, parerea mea.
Propun sa continuam aici discutia care am continuat-o eu la celalalt topic.
Mi se pare corect ca vegetalele se vand bine pe sezonul rece. Aici avem 2 aspecte tehnice:
1. Exista posibilitatea de a avea un sistem recirculant (RAS) deschis sub cerul liber, cu temperatura variabila pe timpul anului, dupa anotimp. In acest sistem, iarna temperaturile apei scad si ele, fiind nu tocmai potrivit pt culturi vegetale intensive, si apare problema productivitatii in sezonul de maxima vanzare. Aceste sisteme insa sunt cele mai simple si mai ieftine ca exploatare, dar se preteaza doar la specii de apa rece sau optional de apa rece: salmonide, sturioni, crap si as introduce somnul european care iarna nu se va hrani, dar nu sufera de frig. Aceste sisteme functioneaza cel mai bine in policultura (speciile nu se amesteca in acelasi bazine) deoarece nutrientii pt plante trebuie sa vina de undeva. Astfel, salmonidele furnizeaza nitratii necesari.
2. Apoi, exista RAS cu temperatura constanta tot anul, in hale. Aceste sisteme sunt mult mai energofage dar au productivitate ridicata. Se preteaza in special speciilor termofile: somn african, anghila, salau, biban si alte specii de percide care inca nu sunt incetatenite la noi in tara precum: red drum, hybrid stripped bass, baramundi, tilapia. Tot aici se pot creste (si chiar e indicat) somnii, mai ales cel euuropean pt care piata este in crestere. Avantajul dpdv acvaponic este continuitatea producerii de nitrati si oferirea de temperaturi constante de crestere.

Ceea ce nui mi se pare OK ca afacere este irosirea vegetalelor pe gaste vara. Trebuie gasite specii cu vegetatie scurta si pt piata de vara.

slate112
Posts: 21
Joined: Fri Jan 31, 2014 11:30 am

Re: Se mai face acvaponie in tara asta?

Postby slate112 » Sun Feb 02, 2014 5:06 pm

La pct. 1 este exculs in aer liber pe timp de iarna, pericol de inghet la instalatie. Insa cu un solar incalzit se poate mentine temperatura la 5-10 grade si se poate creste salata, care este vandabila in perioda iernii, cu costuri reduse. Atunci schema crap de o vara din aprilie pana in octombrie si salmonide din octombrie pana aprilie ar fi viabila?
La pct.2 Varianta ca pesti sa fie in hala si plantele in solar cu folie dubla incalzit si in functie se cultura iluminat mi se pare viabila. Eu cred ca speciile de peste folosite trebuie sa fie autohtone pentru inceput, e mai usor sa vinzi un produs cunoscut de client, dupa care poti sa diversifici, somnul european este preferatul meu. Apropo furajat si iarna somnul poate ajunge de la varsta de o vara la dimensiunea de consum in 12 luni?

Eu intentionez sa fac un solar cu folie dubla incalzit la 10-15 grade, temperatura la care salata se dezvolta bine si cred ca somnul ar da rezultate (temperatura mai mare la mine la Brasov inseamna deja un consum mare de energie). Bazinul o sa il am in pamant cu folie de iaz, de cca. 2x10m cu 1,3-1,5 inaltime. Cantitatea mare de apa imi va oferi un mai bun control asupra paramatrilor apei, si in principal a temperaturii. O sa fac o schema a solarului si a amenajarii pe care doresc sa o fac. Cultura se va face atat pe paturi de cultura cat si tuburi cu curgere continua.
Salata este indicata in primul an pana se cicleaza sistemul si ajunge sa se creeze simbioza. Din experienta mea, legumele nu renteaza decat in cantitati foarte mari (tone) si numai daca poti sa le aduci la preturi mici sau daca vremea a fost nefavorabila pentru agricultura si tie ti-a mers bine, e o loterie, si de aceea nu mizez pe ea. In schimb piata pestelui eu o vad mai asezata, nu e o asa jungla.
Tot din experienta mea, daca ai cantitati mici trebuie sa ai calitate, si sa atragi clientii care iti platesc munca, si asta dureaza, vorba din gura in gura merge greu, insa este posibil.
Eu am o cultura de zmeur, 1,5ha (fermaslate.ro), si am cultivat si legume, insa piata legumelor este o jungla. Fructele sunt mult mai asezate, si fructele moi o duc chiar binisor, pretul nu fluctueaza de la zi la zi si importurile sunt de regula mai scumpe avand o perisabilitate mare.
Tot din experienta mea testele la scara foarte mica nu sunt concludente de aceea o sa incep cu un solar de 100-150mp si un bazin de 25mc. Cel mai mare hop cred ca este piata de desfacere, esti singurul factor asupra caruia nu avem contrul, excluzand dezastrele naturale.
Irosirea pe gaste a vegetalelor este un fel de back-up, si ele trebuie sa manance, insa culturile trebuiesc macar gandite pentru piata asta e clar.
Tot ce imi pare rau este ca nu pot incepe mai devreme de august toata aventura, insa sunt hotarat, si berbec fiind nu ma mai preste decat zidul!

slate112
Posts: 21
Joined: Fri Jan 31, 2014 11:30 am

Re: Se mai face acvaponie in tara asta?

Postby slate112 » Mon Feb 03, 2014 2:38 pm

viewtopic.php?f=9&t=254&p=1542#p1542
asta este sistemul pe care intentionez sa il realizez


Post Reply

Return to “Discutii generale”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron