Finantare

Opinii, argumente, planuri in aquaponica
Post Reply
dan.c.
Posts: 3
Joined: Mon Sep 02, 2013 4:03 pm

Finantare

Post by dan.c. »

Va salut.
Sunt nou pe aici, am descoperit recent acvaponia. Totusi, am acvarii de 10ani, ultimii ani axandu-ma mai mult pe cresterea plantelor, cu tot ce inseamna asta: lumina potrivita, fertilizanti lichizi, substrat de calitate, injectie de CO2...

Ma tot gandesc sa "incropesc" ceva in domeniu. Un sistem mediu pentru inceput, care sa imi asigure necesarul pentru hranirea familiei si cu un oarece surplus pe care sa incerc sa il valorific, testand astfel piata.
Problema e ca nu vreau sa fac ceva la sat, deoarece vreau sa fie cat mai aproape de mine, sa ma pot implica fara a renunta la servici.
Din cate am cautat am vazut ca fonduri europene se dau in mare parte pentru activitati in mediul rural.

As avea 2 posibile variante pentru a dezvolta o afacere la oras:

O sera pe acoperisul blocului sau o sera intr-o cladire parasita si fara acoperis, pe care i l-as construi eu din ceva transparent.
Nu stiu ce implica nici una nici alta, stiu doar ca nu prea imi permit sa realizez nici una cu 2-3.000 euro cat as putea sa investesc maxim.

Exista solutii de finantare pentru astfel de afaceri?
Ma gandesc ca ar trebui sa existe ceva. Daca fac un proiect cat mai " eco friendly", cu panouri solare as putea sa aplic pentru ceva?
User avatar
negru
Posts: 209
Joined: Fri Mar 11, 2011 6:55 pm
Location: Bucuresti

Re: Finantare

Post by negru »

Salut si bine ai venit pe forum!

Interesanta abordare cu acoperisul dar la bloc nu stiu cat va functiona. E foarte complicat, afecteaza incarcatura pe structura blocului etc. Putin probabil ca o sa obtii toate avizele/acordul vecinilor plus studiu de rezistenta pe structura. O sa ai nevoie de apa/canalizare/energie electrica. Oricum, asta este o solutie ideala dar costurile vor depasi cu mult plafonul celor 2-3000. Astea spuse in conditiile unei solutii ok dpdv legal - avize - constructie.

Parerea mea :)

PS Daca am fi vorbit de alta tara - USA spre exemplu, ar fi fost o cu totul alta mancare de peste :)
...
dan.c.
Posts: 3
Joined: Mon Sep 02, 2013 4:03 pm

Re: Finantare

Post by dan.c. »

Varianta cu acoperisul blocului ar fi fost ideala pentru mine, dar sunt constient ca e foarte greu de realizat la noi in tara. Poate peste 20 de ani... :D

Ramane varianta cu cladirea, care este proprietatea socrului meu, undeva la periferie, dar tot e ok.

Nu gasesc inca nici o varianta de finantare pentru agricultura urbana.
Singura cale e cea cu "tanarul inteprinzator", daca o mai fi acum... Am 28 de ani.
User avatar
negru
Posts: 209
Joined: Fri Mar 11, 2011 6:55 pm
Location: Bucuresti

Re: Finantare

Post by negru »

Multi inainte! :)
Trebuie sa te interesezi si, daca exista vreun program, trebuie sa te lupti cu birocratia. Trebuie sa creezi locuri de munca etc. Dar nu vei obtine nimic fara sa te lupti, asa ca ai sansele tale si merita fiecare fir de par alb :)
...
User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Finantare

Post by sturio »

1. Bugetul dv e prea mic pentru a va gandi la ceva finantari... Tineti cont ca la orice tip de finantare de acest tip, trebuie sa veniti cu cofinantarea care reprezinta intre 15 si 50%. Deci valoarea totala a proiectului este prea mica.
2. Trebuie sa existe finantari si pt mediul urban... dar e cam tarziu. Suntem la sfarsit de 2013, toate programele sunt cam pe sfarsite in ceea ce priveste depunerea de cereri.
3. Pe bloc e foarte fezabil. Ganditi-va ca multe blocuri s-au pricopsit cu mansarde. Trebuie sa discutati cu asociatia de proprietari. Va vor propune un targ, adica va da acoperisul in schimbul unor lucrari la casa scarii sau a blocului: termoizolare, zugraveli, schimat ceva tevi de canalizare (de asta aveti oricum nevoie, parerea mea e sa acceptati asa ceva). Oricum blocurile au nevoie de acoperisuri. Cat despre structura... daca va axati in special pe vegetale, nu cred ca devine prea greoaie instalatia, mai ales daca alegeti cu grija sistemul de cultura, adica argila expandata in loc de balast, sau chiar NFT. Pestii sa fie ceva extrem de rezistent sa suporte densitati mari si coloana mica de apa astfel sa va intindeti cu greutatea bazinului de crestere pe o suprafata mai mare.

4. sa indraznesc sa va propun ceva??? Poate va asociati chiar cu Asociatia de proprietari, sau vecinii de pe una, doua sau mai multe coloane si astfel creste bugetul ;)
dan.c.
Posts: 3
Joined: Mon Sep 02, 2013 4:03 pm

Re: Finantare

Post by dan.c. »

Multumesc de sfaturi!
MaLuSe
Posts: 6
Joined: Sun Dec 23, 2012 10:30 am

Re: Finantare

Post by MaLuSe »

sturio wrote:Pestii sa fie ceva extrem de rezistent sa suporte densitati mari si coloana mica de apa
care ar fi acestia?
Ce specii s-ar recomanda?
User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: Finantare

Post by sturio »

Somnul pitic, crapul, si chiar sturionul siberian nu au nevoie de coloana mare de apa. intre 35 - 45 cm e suficient.
La sturion, macar ar trebui sa i se asigure o suprafata minima de 3 mp si coloana de apa de 45 cm. Pentru acestia se exclud acvariile, latimea minima a bazinului ar fi bine sa fie undeva pe la 100 cm.
MaLuSe
Posts: 6
Joined: Sun Dec 23, 2012 10:30 am

Re: Finantare

Post by MaLuSe »

Si densitatea?
Post Reply