Aquaponica.ro Ľ <!-- IF S_IN_MCP -->Moderator Control Panel Ľ <!-- ELSEIF S_IN_UCP -->UCP Ľ <!-- ENDIF -->O altfel de abordare a dimension─ârii sistemului

O altfel de abordare a dimension─ârii sistemului

Opinii, argumente, planuri in aquaponica
Post Reply
User avatar
alex.burlacu
Posts: 20
Joined: Thu Jan 10, 2013 4:59 pm
Location: Bucharest, Romania
Contact:

O altfel de abordare a dimension─ârii sistemului

Postby alex.burlacu » Fri Mar 15, 2013 7:04 pm

├Än urma discu╚Ťiei ├«nceput─â oarecum ├«n afara subiectului, m-am g├óndit s─â deschid acest nou subiect ├«n care s─â ├«ncerc─âm s─â definim "ecua╚Ťia" dimension─ârii unui sistem aquaponic func╚Ťional ├«n condi╚Ťiile ╚Ť─ârii noastre (╚Ťin├ónd cont de climat, obiceiuri alimentare ╚Öi orice alte particularit─â╚Ťi ale rom├ónilor), sistem care s─â acopere necesarul de hran─â al unei familii format─â din patru membri (s─â zicem doi adul╚Ťi ╚Öi doi copii). Ce suprafa╚Ť─â de cultur─â, ce volum de ap─â, c├ó╚Ťi pe╚Öti ar fi necesari ├«ntr-un astfel de sistem?
Mi se pare un exerci╚Ťiu interesant ╚Öi nu ├«n ultimul r├ónd un punct de plecare pentru cei care vor dori ├«n viitor s─â porneasc─â ├«n aventura numit─â aquaponic─â.
Consider a╚Öadar c─â orice informa╚Ťie venit─â din partea celor care au deja sistemele func╚Ťionale este binevenit─â.
Acesta poate fi numit un exerci╚Ťiu utopic pentru c─â ├«n mod sigur nu vom reu╚Öi s─â acoperim total necesarul de nutrien╚Ťi (doar dac─â plant─âm ╚Öi ou─â, lactate etc.) dar o imagine c├ót de c├ót apropiat─â am putea avea la sf├ór╚Öit.

Conform majorit─â╚Ťii nutri╚Ťioni╚Ötilor (am avut curiozitatea s─â folosesc calculatorul de calorii de la csid.ro ╚Öi rezultatele recomand─ârilor sunt apropiate), ar trebui s─â calcul─âm o medie de 2000 calorii pentru un adult ╚Öi 1400 calorii pentru un copil. Conform

"Desfășurată", media de 2000 calorii (kcal) ar trebui să arate cam așa:
Proteine 50g
Carbohidrati 270g
Zaharuri 90g
Grasimi 70g
Grasimi saturate 20g
Fibre 25g
Sodiu (sare) 2.4g (6g)

Proteinele:

Dacă considerăm peștele ca sursă de proteine am avea:

Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Caras g─âtit 100 g 102 20,7 2,1 0,0
Caras proasp─ât 100 g 87 17,7 1,8 0,0
Crap g─âtit 100 g 102 16,0 3,7 2,0
Crap în sos de
ro┼čii 100 g 145 12,4 8,7 4,1
Crap proasp─ât 100 g 110 18,0 4,2 0,0
P─âstr─âv 100 g 97 19,2 2,1 0,0

Dintre legumele care mă gândesc că le-am putea crește, proteinele pot fi acoperite din:
- Fasolea cu un con╚Ťinut de 12-15grame la o can─â
- Linte - 17,9 g de proteina /cana
- SEMINTE DE CANEPA: 16g Proteina / 100 g (nu știu sincer dacă se poate crește în sistem aquaponic... ăăă am zis cumva "fuma":)?)

La carbohidra╚Ťi st─âm ceva mai bine:

Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Ardei 100 g 26 0,9 0,3 0,2
Ardei ro┼ču 100 g 26 1,3 0,0 5,3
Ardei verde 100 g 27 1,3 0,0 5,3
Arpagic 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Castravete 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Ceap─â 100 g 30 1,4 0,4 6,9
Conopid─â 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Dovlecei 100 g 23 0,6 0,3 4,9
Fasole alb─â 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Fasole ro┼čie 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Maz─âre 100 g 79 6,0 0,7 12,0
Ridichi 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Ro┼čii 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Salat─â 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Ţelină rădăcină 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Ţelină verdeaţă 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Usturoi 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Varz─â alb─â 100 g 29 1,7 0,2 7,4



Fibre:
Aici cred c─â dovleceii ╚Öi fasolea conduc deta╚Öat (fasolea: 10,5 g/100 g por╚Ťie iar dovlecelul poate oferi pana la 7 g de fibre la fiecare cea╚Öc─â)

Zaharuri
Aici cred c─â avem c─âp╚Öunile ╚Öi morcovul (nu am g─âsit informa╚Ťii despre alte fructe/legume bogate ├«n zaharuri care s─â poat─â fi crescute ├«n sisteme aquaponice)



Surse informare:
http://www.unilever.ro/marcilenoastre/alimentatie/cze
http://www.wikifood.ro/nutritie/paradig ... ilnic.html
http://www.csid.ro/calory-calculator/
http://www.pcfarm.ro/calculator_necesar_calorii.php
http://www.bonduelle.ro/cate-calorii-su ... te-de-mare
http://www.bonduelle.ro/cate-calorii-sunt-in-legume
http://www.blogculegume.ro/top-7-plante ... -proteine/
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentat ... rbohidrati
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentat ... e_in_fibre



Cam astea-s informa╚Ťiile pe care am reu╚Öit s─â le culeg p├ón─â acum...
Crede╚Ťi c─â merit─â s─â "despic─âm firu'n patru" ├«n continuare?

Vă doresc o seară cu bine și un sfârșit de săptămână liniștit.
O zi cu mult bine,
Alex

Be free with your tempo, be free be free
Surrender your ego - be free, be free to yourself
http://alex.burlacu.org
http://alege.softwareliber.ro/

User avatar
negru
Posts: 209
Joined: Fri Mar 11, 2011 6:55 pm
Location: Bucuresti

Re: O altfel de abordare a dimension─ârii sistemului

Postby negru » Fri Mar 15, 2013 8:46 pm

Am pus eu cifrele frumos, sper ca le-am nimerit :D
Normal ca merita sa despicam firu-n patru.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
...

User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: O altfel de abordare a dimension─ârii sistemului

Postby sturio » Sat Mar 16, 2013 8:33 am

Eu cred ca va uitati prea mult la emisiunile in care oamenii se pregatesc pt Apocalipsa, sau poate doriti sa fiti unul din colonizatorii Lunii sau planetei Marte.
Nu cred ca are rost sa va ganditi ca dintr-un sistem acvaponic familial va puteti asigura toate elementele nutritive, fie de origine animala sau vegetala.
Oricat de "pro-peste" as fi eu, ma gandesc la bietii marinari care faceau pe vremuri scorbut din cauza consumului excesiv sau mai bine spus bazat pe peste.
Trebuie sa acceptati ideea ca poate copii dv nu vor sa manance numai sanatos, poate mai vor o pizza, o saorma, prajituri, etc.

Eu cred ca acvaponia ar trebui sa va hraneasca indirect. Adica o parte din produse sa le consumati in familie, iar cealalta parte o vindeti ca sa cumparati celelelate (prajituri, dulciuri, saorme, etc)

In plus, suprafata de cultura este relativa, pt ca daca un fermier e priceput a investit ceva mai multi bani poate produce de pina la 10 ori mai mult decat altul fara exsperienta sau cu un sistem improvizat.

User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: O altfel de abordare a dimension─ârii sistemului

Postby sturio » Sat Mar 16, 2013 8:33 am

...sper ca nu va suparati pe mine, insa ati inceput muuuuult prea ingrijorat de calorii, cantitati farmaceutice, calitatea mancarii, etc
Last edited by sturio on Sat Mar 16, 2013 8:34 am, edited 2 times in total.

User avatar
negru
Posts: 209
Joined: Fri Mar 11, 2011 6:55 pm
Location: Bucuresti

Re: O altfel de abordare a dimension─ârii sistemului

Postby negru » Sat Mar 16, 2013 10:13 am

:lol: bune replici.
Personal, nu sunt adeptul super-calcularii dar daca altii doresc sa isi faca o idee despre dimensiunea unui sistem care ar produce suficient incat sa asigure alimentatia unui adult in conditii ideale, cred ca trebuiesc sustinuti, pot rezulta lucruri foarte interesante. Pana la urma initiativa e laudabila si documentarea, in cazul de fata, e consistenta.
...

MaLuSe
Posts: 6
Joined: Sun Dec 23, 2012 10:30 am

Re: O altfel de abordare a dimension─ârii sistemului

Postby MaLuSe » Sun Mar 17, 2013 6:09 pm

Nu este rea ideea (chiar utopica) acestui mod de dimensionare a sistemului aquaponic. Insa felul cum ai pus problema calculand dupa necesarul zilnic de calorii, proteine etc, nu cred ca e cel mai corect. Foarte putini romani se hranesc dupa recomandarea nutritionistilor. Obiceiurile de consum ale noastre sunt de multe ori total opuse acestor recomandari. Cred ca orientarea optima ar fi cu date de la Institutul National de Statistica sau alta sursa care sa reflecte cat peste si cate legume consuma o astfel de familie.

User avatar
sturio
Posts: 109
Joined: Mon Jan 21, 2013 6:23 pm

Re: O altfel de abordare a dimension─ârii sistemului

Postby sturio » Sun Mar 17, 2013 7:28 pm

corect!
Ca sa va ajut cu o informatie, consumul de peste pentru un roman a crescut in ultimii 10 ani de la 4,5 la 5,5 kg/peste/an. E un consum foarte mic raportat cu alte tari, fie si europene. Europenii oricum nu sunt foarte mari consumatori de peste fata de asiatici de exemplu. In japonia consumul este de 0.2 kg/ZI !!!

User avatar
alex.burlacu
Posts: 20
Joined: Thu Jan 10, 2013 4:59 pm
Location: Bucharest, Romania
Contact:

Re: O altfel de abordare a dimension─ârii sistemului

Postby alex.burlacu » Mon Mar 18, 2013 5:19 pm

Well... personal nu-s de felul meu deranjat de calorii (nu de alta dar la 115kg in viu si cu portii de saorma... numai dupa calorii nu-mi sta capul) insa mi se pare interesanta gasirea unei formule care (si aici orice propunere de-a dvs. e mai buna ca ideea mea) sa ajute la dimensionarea sistemului in functie de factorul consum.
O zi cu mult bine,
Alex

Be free with your tempo, be free be free
Surrender your ego - be free, be free to yourself
http://alex.burlacu.org
http://alege.softwareliber.ro/

sorin.iftime
Posts: 12
Joined: Sun Feb 03, 2013 12:10 am
Location: Bucuresti

Re: O altfel de abordare a dimension─ârii sistemului

Postby sorin.iftime » Mon Apr 29, 2013 8:28 pm

Salut,

Eu ma gandesc ca totusi ar trebui sa facem calculul putin mai empiric si sa ne inspiram din stilul de consum pe care il avem in prezent.
Sa exemplific pentru clarificare:
1.punem pe hartie ce legume consumam in mod uzual.
2.Facem o estimare de consum zilnica/saptamanala/lunara in baza unui meniu uzual (uzual pentru consumul fiecaruia).
3.Comparam lista cu ceea ce putem creste in sistem aquaponic.
Ideal ar fi sa notam pe o agenda tot ceea ce cumparam din piata produse/cantitati (in cazul in care vrem sa facem si o analiza de cost punem si preturile de achizitie) si dupa 1 an avem o imagine completa asupra consumului si a ciclicitatii acestuia.
Dar asta e in cazul ideal si oricum intr-o familie cu 1-2 copii e mai greu de aplicat pentru ca vor varia consumurile de la un an la altul.

In ambele variante cred ca dimensionarea va depinde mult de stilul de consum/alimentatie al fiecarei familii.

Cat despre zahar...cu usurinta ne luam cantitatea minim necesara din restul produselor pe care le mancam/bem in timpul zilei.


Post Reply

Return to ÔÇťDiscutii generaleÔÇŁ

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron