Page 1 of 1

O altfel de abordare a dimensionării sistemului

Posted: Fri Mar 15, 2013 7:04 pm
by alex.burlacu
În urma discuției începută oarecum în afara subiectului, m-am gândit să deschid acest nou subiect în care să încercăm să definim "ecuația" dimensionării unui sistem aquaponic funcțional în condițiile țării noastre (ținând cont de climat, obiceiuri alimentare și orice alte particularități ale românilor), sistem care să acopere necesarul de hrană al unei familii formată din patru membri (să zicem doi adulți și doi copii). Ce suprafață de cultură, ce volum de apă, câți pești ar fi necesari într-un astfel de sistem?
Mi se pare un exercițiu interesant și nu în ultimul rând un punct de plecare pentru cei care vor dori în viitor să pornească în aventura numită aquaponică.
Consider așadar că orice informație venită din partea celor care au deja sistemele funcționale este binevenită.
Acesta poate fi numit un exercițiu utopic pentru că în mod sigur nu vom reuși să acoperim total necesarul de nutrienți (doar dacă plantăm și ouă, lactate etc.) dar o imagine cât de cât apropiată am putea avea la sfârșit.

Conform majorității nutriționiștilor (am avut curiozitatea să folosesc calculatorul de calorii de la csid.ro și rezultatele recomandărilor sunt apropiate), ar trebui să calculăm o medie de 2000 calorii pentru un adult și 1400 calorii pentru un copil. Conform

"Desfășurată", media de 2000 calorii (kcal) ar trebui să arate cam așa:
Proteine 50g
Carbohidrati 270g
Zaharuri 90g
Grasimi 70g
Grasimi saturate 20g
Fibre 25g
Sodiu (sare) 2.4g (6g)

Proteinele:

Dacă considerăm peștele ca sursă de proteine am avea:

Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Caras gătit 100 g 102 20,7 2,1 0,0
Caras proaspăt 100 g 87 17,7 1,8 0,0
Crap gătit 100 g 102 16,0 3,7 2,0
Crap în sos de
roşii 100 g 145 12,4 8,7 4,1
Crap proaspăt 100 g 110 18,0 4,2 0,0
Păstrăv 100 g 97 19,2 2,1 0,0

Dintre legumele care mă gândesc că le-am putea crește, proteinele pot fi acoperite din:
- Fasolea cu un conținut de 12-15grame la o cană
- Linte - 17,9 g de proteina /cana
- SEMINTE DE CANEPA: 16g Proteina / 100 g (nu știu sincer dacă se poate crește în sistem aquaponic... ăăă am zis cumva "fuma":)?)

La carbohidrați stăm ceva mai bine:

Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Ardei 100 g 26 0,9 0,3 0,2
Ardei roşu 100 g 26 1,3 0,0 5,3
Ardei verde 100 g 27 1,3 0,0 5,3
Arpagic 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Castravete 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Ceapă 100 g 30 1,4 0,4 6,9
Conopidă 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Dovlecei 100 g 23 0,6 0,3 4,9
Fasole albă 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Fasole roşie 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Mazăre 100 g 79 6,0 0,7 12,0
Ridichi 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Roşii 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Salată 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Ţelină rădăcină 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Ţelină verdeaţă 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Usturoi 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Varză albă 100 g 29 1,7 0,2 7,4



Fibre:
Aici cred că dovleceii și fasolea conduc detașat (fasolea: 10,5 g/100 g porție iar dovlecelul poate oferi pana la 7 g de fibre la fiecare ceașcă)

Zaharuri
Aici cred că avem căpșunile și morcovul (nu am găsit informații despre alte fructe/legume bogate în zaharuri care să poată fi crescute în sisteme aquaponice)



Surse informare:
http://www.unilever.ro/marcilenoastre/alimentatie/cze
http://www.wikifood.ro/nutritie/paradig ... ilnic.html
http://www.csid.ro/calory-calculator/
http://www.pcfarm.ro/calculator_necesar_calorii.php
http://www.bonduelle.ro/cate-calorii-su ... te-de-mare
http://www.bonduelle.ro/cate-calorii-sunt-in-legume
http://www.blogculegume.ro/top-7-plante ... -proteine/
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentat ... rbohidrati
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentat ... e_in_fibre



Cam astea-s informațiile pe care am reușit să le culeg până acum...
Credeți că merită să "despicăm firu'n patru" în continuare?

Vă doresc o seară cu bine și un sfârșit de săptămână liniștit.

Re: O altfel de abordare a dimensionării sistemului

Posted: Fri Mar 15, 2013 8:46 pm
by negru
Am pus eu cifrele frumos, sper ca le-am nimerit :D
Normal ca merita sa despicam firu-n patru.

Re: O altfel de abordare a dimensionării sistemului

Posted: Sat Mar 16, 2013 8:33 am
by sturio
Eu cred ca va uitati prea mult la emisiunile in care oamenii se pregatesc pt Apocalipsa, sau poate doriti sa fiti unul din colonizatorii Lunii sau planetei Marte.
Nu cred ca are rost sa va ganditi ca dintr-un sistem acvaponic familial va puteti asigura toate elementele nutritive, fie de origine animala sau vegetala.
Oricat de "pro-peste" as fi eu, ma gandesc la bietii marinari care faceau pe vremuri scorbut din cauza consumului excesiv sau mai bine spus bazat pe peste.
Trebuie sa acceptati ideea ca poate copii dv nu vor sa manance numai sanatos, poate mai vor o pizza, o saorma, prajituri, etc.

Eu cred ca acvaponia ar trebui sa va hraneasca indirect. Adica o parte din produse sa le consumati in familie, iar cealalta parte o vindeti ca sa cumparati celelelate (prajituri, dulciuri, saorme, etc)

In plus, suprafata de cultura este relativa, pt ca daca un fermier e priceput a investit ceva mai multi bani poate produce de pina la 10 ori mai mult decat altul fara exsperienta sau cu un sistem improvizat.

Re: O altfel de abordare a dimensionării sistemului

Posted: Sat Mar 16, 2013 8:33 am
by sturio
...sper ca nu va suparati pe mine, insa ati inceput muuuuult prea ingrijorat de calorii, cantitati farmaceutice, calitatea mancarii, etc

Re: O altfel de abordare a dimensionării sistemului

Posted: Sat Mar 16, 2013 10:13 am
by negru
:lol: bune replici.
Personal, nu sunt adeptul super-calcularii dar daca altii doresc sa isi faca o idee despre dimensiunea unui sistem care ar produce suficient incat sa asigure alimentatia unui adult in conditii ideale, cred ca trebuiesc sustinuti, pot rezulta lucruri foarte interesante. Pana la urma initiativa e laudabila si documentarea, in cazul de fata, e consistenta.

Re: O altfel de abordare a dimensionării sistemului

Posted: Sun Mar 17, 2013 6:09 pm
by MaLuSe
Nu este rea ideea (chiar utopica) acestui mod de dimensionare a sistemului aquaponic. Insa felul cum ai pus problema calculand dupa necesarul zilnic de calorii, proteine etc, nu cred ca e cel mai corect. Foarte putini romani se hranesc dupa recomandarea nutritionistilor. Obiceiurile de consum ale noastre sunt de multe ori total opuse acestor recomandari. Cred ca orientarea optima ar fi cu date de la Institutul National de Statistica sau alta sursa care sa reflecte cat peste si cate legume consuma o astfel de familie.

Re: O altfel de abordare a dimensionării sistemului

Posted: Sun Mar 17, 2013 7:28 pm
by sturio
corect!
Ca sa va ajut cu o informatie, consumul de peste pentru un roman a crescut in ultimii 10 ani de la 4,5 la 5,5 kg/peste/an. E un consum foarte mic raportat cu alte tari, fie si europene. Europenii oricum nu sunt foarte mari consumatori de peste fata de asiatici de exemplu. In japonia consumul este de 0.2 kg/ZI !!!

Re: O altfel de abordare a dimensionării sistemului

Posted: Mon Mar 18, 2013 5:19 pm
by alex.burlacu
Well... personal nu-s de felul meu deranjat de calorii (nu de alta dar la 115kg in viu si cu portii de saorma... numai dupa calorii nu-mi sta capul) insa mi se pare interesanta gasirea unei formule care (si aici orice propunere de-a dvs. e mai buna ca ideea mea) sa ajute la dimensionarea sistemului in functie de factorul consum.

Re: O altfel de abordare a dimensionării sistemului

Posted: Mon Apr 29, 2013 8:28 pm
by sorin.iftime
Salut,

Eu ma gandesc ca totusi ar trebui sa facem calculul putin mai empiric si sa ne inspiram din stilul de consum pe care il avem in prezent.
Sa exemplific pentru clarificare:
1.punem pe hartie ce legume consumam in mod uzual.
2.Facem o estimare de consum zilnica/saptamanala/lunara in baza unui meniu uzual (uzual pentru consumul fiecaruia).
3.Comparam lista cu ceea ce putem creste in sistem aquaponic.
Ideal ar fi sa notam pe o agenda tot ceea ce cumparam din piata produse/cantitati (in cazul in care vrem sa facem si o analiza de cost punem si preturile de achizitie) si dupa 1 an avem o imagine completa asupra consumului si a ciclicitatii acestuia.
Dar asta e in cazul ideal si oricum intr-o familie cu 1-2 copii e mai greu de aplicat pentru ca vor varia consumurile de la un an la altul.

In ambele variante cred ca dimensionarea va depinde mult de stilul de consum/alimentatie al fiecarei familii.

Cat despre zahar...cu usurinta ne luam cantitatea minim necesara din restul produselor pe care le mancam/bem in timpul zilei.