O altfel de abordare a dimensionării sistemului
Posted: Fri Mar 15, 2013 7:04 pm
În urma discuției începută oarecum în afara subiectului, m-am gândit să deschid acest nou subiect în care să încercăm să definim "ecuația" dimensionării unui sistem aquaponic funcțional în condițiile țării noastre (ținând cont de climat, obiceiuri alimentare și orice alte particularități ale românilor), sistem care să acopere necesarul de hrană al unei familii formată din patru membri (să zicem doi adulți și doi copii). Ce suprafață de cultură, ce volum de apă, câți pești ar fi necesari într-un astfel de sistem?
Mi se pare un exercițiu interesant și nu în ultimul rând un punct de plecare pentru cei care vor dori în viitor să pornească în aventura numită aquaponică.
Consider așadar că orice informație venită din partea celor care au deja sistemele funcționale este binevenită.
Acesta poate fi numit un exercițiu utopic pentru că în mod sigur nu vom reuși să acoperim total necesarul de nutrienți (doar dacă plantăm și ouă, lactate etc.) dar o imagine cât de cât apropiată am putea avea la sfârșit.
Conform majorității nutriționiștilor (am avut curiozitatea să folosesc calculatorul de calorii de la csid.ro și rezultatele recomandărilor sunt apropiate), ar trebui să calculăm o medie de 2000 calorii pentru un adult și 1400 calorii pentru un copil. Conform
"Desfășurată", media de 2000 calorii (kcal) ar trebui să arate cam așa:
Proteine 50g
Carbohidrati 270g
Zaharuri 90g
Grasimi 70g
Grasimi saturate 20g
Fibre 25g
Sodiu (sare) 2.4g (6g)
Proteinele:
Dacă considerăm peștele ca sursă de proteine am avea:
Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Caras gătit 100 g 102 20,7 2,1 0,0
Caras proaspăt 100 g 87 17,7 1,8 0,0
Crap gătit 100 g 102 16,0 3,7 2,0
Crap în sos de
roşii 100 g 145 12,4 8,7 4,1
Crap proaspăt 100 g 110 18,0 4,2 0,0
Păstrăv 100 g 97 19,2 2,1 0,0
Dintre legumele care mă gândesc că le-am putea crește, proteinele pot fi acoperite din:
- Fasolea cu un conținut de 12-15grame la o cană
- Linte - 17,9 g de proteina /cana
- SEMINTE DE CANEPA: 16g Proteina / 100 g (nu știu sincer dacă se poate crește în sistem aquaponic... ăăă am zis cumva "fuma":)?)
La carbohidrați stăm ceva mai bine:
Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Ardei 100 g 26 0,9 0,3 0,2
Ardei roşu 100 g 26 1,3 0,0 5,3
Ardei verde 100 g 27 1,3 0,0 5,3
Arpagic 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Castravete 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Ceapă 100 g 30 1,4 0,4 6,9
Conopidă 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Dovlecei 100 g 23 0,6 0,3 4,9
Fasole albă 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Fasole roşie 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Mazăre 100 g 79 6,0 0,7 12,0
Ridichi 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Roşii 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Salată 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Ţelină rădăcină 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Ţelină verdeaţă 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Usturoi 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Varză albă 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Fibre:
Aici cred că dovleceii și fasolea conduc detașat (fasolea: 10,5 g/100 g porție iar dovlecelul poate oferi pana la 7 g de fibre la fiecare ceașcă)
Zaharuri
Aici cred că avem căpșunile și morcovul (nu am găsit informații despre alte fructe/legume bogate în zaharuri care să poată fi crescute în sisteme aquaponice)
Surse informare:
http://www.unilever.ro/marcilenoastre/alimentatie/cze
http://www.wikifood.ro/nutritie/paradig ... ilnic.html
http://www.csid.ro/calory-calculator/
http://www.pcfarm.ro/calculator_necesar_calorii.php
http://www.bonduelle.ro/cate-calorii-su ... te-de-mare
http://www.bonduelle.ro/cate-calorii-sunt-in-legume
http://www.blogculegume.ro/top-7-plante ... -proteine/
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentat ... rbohidrati
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentat ... e_in_fibre
Cam astea-s informațiile pe care am reușit să le culeg până acum...
Credeți că merită să "despicăm firu'n patru" în continuare?
Vă doresc o seară cu bine și un sfârșit de săptămână liniștit.
Mi se pare un exercițiu interesant și nu în ultimul rând un punct de plecare pentru cei care vor dori în viitor să pornească în aventura numită aquaponică.
Consider așadar că orice informație venită din partea celor care au deja sistemele funcționale este binevenită.
Acesta poate fi numit un exercițiu utopic pentru că în mod sigur nu vom reuși să acoperim total necesarul de nutrienți (doar dacă plantăm și ouă, lactate etc.) dar o imagine cât de cât apropiată am putea avea la sfârșit.
Conform majorității nutriționiștilor (am avut curiozitatea să folosesc calculatorul de calorii de la csid.ro și rezultatele recomandărilor sunt apropiate), ar trebui să calculăm o medie de 2000 calorii pentru un adult și 1400 calorii pentru un copil. Conform
"Desfășurată", media de 2000 calorii (kcal) ar trebui să arate cam așa:
Proteine 50g
Carbohidrati 270g
Zaharuri 90g
Grasimi 70g
Grasimi saturate 20g
Fibre 25g
Sodiu (sare) 2.4g (6g)
Proteinele:
Dacă considerăm peștele ca sursă de proteine am avea:
Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Caras gătit 100 g 102 20,7 2,1 0,0
Caras proaspăt 100 g 87 17,7 1,8 0,0
Crap gătit 100 g 102 16,0 3,7 2,0
Crap în sos de
roşii 100 g 145 12,4 8,7 4,1
Crap proaspăt 100 g 110 18,0 4,2 0,0
Păstrăv 100 g 97 19,2 2,1 0,0
Dintre legumele care mă gândesc că le-am putea crește, proteinele pot fi acoperite din:
- Fasolea cu un conținut de 12-15grame la o cană
- Linte - 17,9 g de proteina /cana
- SEMINTE DE CANEPA: 16g Proteina / 100 g (nu știu sincer dacă se poate crește în sistem aquaponic... ăăă am zis cumva "fuma":)?)
La carbohidrați stăm ceva mai bine:
Produs Cantitatea Valoare energetică (kcal) Proteine (g) Llipide (g) Carbohidraţi (g)
Ardei 100 g 26 0,9 0,3 0,2
Ardei roşu 100 g 26 1,3 0,0 5,3
Ardei verde 100 g 27 1,3 0,0 5,3
Arpagic 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Castravete 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Ceapă 100 g 30 1,4 0,4 6,9
Conopidă 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Dovlecei 100 g 23 0,6 0,3 4,9
Fasole albă 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Fasole roşie 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Mazăre 100 g 79 6,0 0,7 12,0
Ridichi 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Roşii 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Salată 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Ţelină rădăcină 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Ţelină verdeaţă 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Usturoi 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Varză albă 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Fibre:
Aici cred că dovleceii și fasolea conduc detașat (fasolea: 10,5 g/100 g porție iar dovlecelul poate oferi pana la 7 g de fibre la fiecare ceașcă)
Zaharuri
Aici cred că avem căpșunile și morcovul (nu am găsit informații despre alte fructe/legume bogate în zaharuri care să poată fi crescute în sisteme aquaponice)
Surse informare:
http://www.unilever.ro/marcilenoastre/alimentatie/cze
http://www.wikifood.ro/nutritie/paradig ... ilnic.html
http://www.csid.ro/calory-calculator/
http://www.pcfarm.ro/calculator_necesar_calorii.php
http://www.bonduelle.ro/cate-calorii-su ... te-de-mare
http://www.bonduelle.ro/cate-calorii-sunt-in-legume
http://www.blogculegume.ro/top-7-plante ... -proteine/
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentat ... rbohidrati
http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentat ... e_in_fibre
Cam astea-s informațiile pe care am reușit să le culeg până acum...
Credeți că merită să "despicăm firu'n patru" în continuare?
Vă doresc o seară cu bine și un sfârșit de săptămână liniștit.